pornjk.com tube600.com xpornplease.com redtube.social porn600.me porn800.me watchfreepornsex.com tube300.me
By september 18, 2020 12:58 pm Lees verder →

Roerdaljournaal.nl: Wist u… (week 38 in 2020) met oa Herken ’t Posters – kwis

Posters Journaal:…over Kwis deel 5, Miljoenennota, koningshuis, senior…

Wist u..

…dat we deze week de traditionele, jaarlijkse Miljoenennota van het kabinet Rutte III voor het volgend jaar hebben ingezien, die aan de Staten Generaal is aangeboden.
Wat opviel: we moeten weer meer betalen; en daarom publiceren we hier een staatje (uit het seniorenmaandblad Plus) , waaruit blijkt dat we toch de BBBeB ter wereld behoren. O ja, BBeBB voor Best Betalende en Belaste Burgers. (lees verder)

…dat uit het staatje blijkt, dat van elke verdiende euro betalen Nederlanders rond eenderde aan de fiscus. Wie riep daar ook weer dat onze koning goed praten heeft: van al die rijkdom, die de Oranjes en consorten (bedoeld zijn met die laatsten de aangetrouwden, zoals koningin Maxima) door de eeuwen heen ten deel is gevallen, kan hij gemakkelijk alle paleizen laten opknappen, zeer luxe buitenverblijven bekostigen en daar weken lang vakantie vieren (met dure bewaking dag en nacht enz). Het volk betaalt toch trouw de belastingcenten; jaar in jaar uit!

…dat we daarom al jaren eigenlijk voorstander zijn van een republiek en natuurlijk van een president die ook veel kost, maar die nogal eens kan wisselen. Zie Duitsland, zie Frankrijk en diverse andere landen. De koninklijke kosten zijn echter bijna overal ter wereld, waar deze adel opereert en figureert, hoger en hoger…

…dat het ook zou kunnen zoals een Posterholtenaar ooit opmerkte over de regeringsformatie met als “extern kopstuk” een koning/koningin of president: “Het maakt niet uit of je gebeten wordt door een hond of door een kat: gebeten word je toch!”.

…dat uit het staatje in elk geval blijkt dat Nederlanders van elke verdiende euro 38, 8 cent aan de overheid moeten afdragen. Koploper daarbij is Frankrijk met 46,1 cent per verdiende euro, gevolgd door Denemarken met 44,9 cent en België met 44,8 cent. Vierde is Nederland met 38,8 cent. Ter vergelijking het rijke Amerika zit maar op 22 cent, en Mexico op 16,1 cent, maar in dat land wordt ook minder verdiend.

…dat we – zoals de laatste tijd gebruikelijk is – beginnen met de dialect-kwis. Al weer de vijfde ronde in ‘Herken ’t Posters’.

…dat we meteen starten met serie 5 van de vragen. Wat is de Nederlandse vertaling voor de volgende woorden/uitdrukkingen:
Vraag 25:
​Sónger bezej:
wat betekent dat: a. achteloos;​ b. platzak;​ c. zorgeloos; ​d. weerloos
Vraag 26:
​Ómp:
wat bete​​kent dat: a. lelijk;​ b. onnozel;​ c. halfdonker; ​​d. oneven
Vraag 27:
​Zich d’r naeve sjtrieke
deze uitdrukking betekent: a. misschieten; ​b. misstappen; ​c. zich vergissen; ​d: zich drukken
Vraag 28:​
Wat betekent het gezegde: Wie nag nie:
dat is: a. wie nog niet;​ b. oneindig; ​c. ongekend; ​​d.nog steeds niet
Vraag 29:​
wat is een
Tesjeplak:​
dit is: a. plakstift;​ b. tashengsel; ​c. zakdoek; ​d. zeemlap
Vraag 30:​
Wat is: ein vruike
dat is : a. Klein vrouwtje; b. iets lostornen; ​c. iets wringen;​ d.
. vrolijk zingen

…dat u de oplossing voor dinsdag 20 uur kunt opsturen. Stuur die met vermelding Herken ’t Posters naar: [email protected] of in de brievenbus bij Cube Computers, Hoofdstraat 83. En vergeet niet uw naam en adres er bij te zetten!

…dat de oplossingen en prijswinnaar van de derde ronde verderop in deze rubriek staan (vragen 7 tot en met 12) (in plaats van letters staan er cijfers: 1 = a, 2 = b, 3 = c en 4 = d).

…dat we een brief van een lezeres Annie kregen waarin zij waarschuwt voor een soort betutteling van senioren: ter waarschuwing, schrijft ze er bij.

….dat we de brief letterlijk afdrukken en hij begint zo : “Een uur lang was ik bij de bank met mijn vader, omdat hij een bankoverschrijving wilde uitvoeren. Zij kon mezelf niet inhouden, en lezeres Annie vroeg:”Papa, waarom doe je niet gewoon aan internetbankieren?” “Waarom zou ik dat doen?” zei hij…”Wel, dan moet je niet een uur lang wachten om een overschrijving uit te voeren.”

…dat de brief vervolgt: “Je kunt nu zelfs je inkopen via internet doen. Alles is zoveel gemakkelijker!” zei lezeres Annie. Zij was zo enthousiast om hem te vertellen over internetbankieren.”Als ik dat doe, moet ik dan het huis niet meer verlaten?”, vroeg hij.
“Ja, inderdaad!” zei de lezeres. Zij vertelde hem hoe al je boodschappen geleverd kunnen worden via internet, van de grootgrutter tot en met diensten zoals Bol.com , Amazon enz. ” Zelfs V&D doet mee en heeft alleen nog een internetwinkel, maar ook tal van electrozaken en ook bij der Hema”!

…dat Annie verder schrijft: “Ik was vervolgens sprakeloos door zijn antwoord; hij zei: “Toen ik de bank binnen wandelde, kwam ik vier vrienden tegen en sloeg ik een praatje met de bankbediende die me intussen goed kent. Ik ben alleen”, weet je… dit is het gezelschap dat ik nodig heb. Ik vind het leuk om me klaar te maken om naar de bank te gaan. Ik heb tijd genoeg, te over zelfs. Het is het persoonlijke contact waar ik naar verlang.”

…dat hij vervolgde: “Twee jaar geleden werd ik ziek. De eigenaar van de groentewinkel kwam me groeten en zat naast mijn bed, en huilde.
Toen je moeder enkele dagen op de grond viel tijdens haar ochtendwandeling, zag onze kruidenier dit gebeuren. Hij hielp haar in zijn wagen en bracht haar naar huis, omdat hij weet waar ik woon.”

…dat de brief verder gaat: “Zou ik die “menselijke” aanraking ook hebben als alles via internet verliep? Waarom zou ik alles thuis laten leveren en alleen maar met mijn computer bezig zijn?
Ik weet graag met welke personen ik bezig ben, en niet alleen de “verkoper” erachter. Het schept een band. Levert Amazon of Bol.com of… vul maar in, dit ook?

…dat hij besloot met een wijsheid die we ons goed moeten realiseren.Een overdenking noemde hij het: “Weet je.”zo eindigde hij,”technologie is niet het echtehuiz leven. Breng tijd door met mensen… niet met toestellen. Daar moeten jullie maar eens wat vaker aan denken in deze jachtige wereld…”. Waarvan acte.

…dat we besluiten met de prijswinnaar van ronde 3 en dat is na loting geworden: …………………De prijs is deze keer weer een vlaaienbon van Plus Bronswijk in Posterholt.
Tegen inlevering van een aan hem/haar gerichte mail van ons en met een paspoort/ID-pas kan een vlaaienbon afgehaald worden an de balie van de Plus Bronswijk, Posterholt.

…dat we besluiten met de oplossing van ronde 3:

Wat is de Nederlandse vertaling voor de volgende woorden/uitdrukkingen:
Vraag 13:​Oppe lóch gaon​:​1. luchtfietsen; ​2. de kamer luchten; 3. een gat maken; 4. een luchtje scheppen
Vraag 14:​Faelous:​1. schele ogen; ​​2. misoogst;​ 3. valse slag; ​​4. veelvraat
Vraag 15: ​Inne pitsj zitte:​1. in de penarie zitten; ​2.in de put zitten; ​3. in de bak zitten; ​4. op straat zetten
Vraag 16:​Sjammedieze:​1. schuld bekennen; ​2. wegduiken; ​3. smullen; ​4. opzij gaan
Vraag 17:​Doe sjleis:​1. je sleept; ​2. je slaapt; ​3. je slaat; ​4. je kermt
Vraag 18:​hónje:​​1. schooien; ​2. honden;​3. handschoenen; ​4. hooien
======================================
De juiste antwoorden:
Vraag 13: 4; Vraag 14: 2; Vraag 15: 1; Vraag 16: 3; Vraag 17: 3; Vraag 18: 1
======================================

(Copyright en samenstelling: Jacques Biermans)

—————————-Posted in: algemeen, roerdalen