pornjk.com tube600.com xpornplease.com redtube.social porn600.me porn800.me watchfreepornsex.com tube300.me
By september 23, 2020 12:04 pm Lees verder →

Roerdaljournaal.nl: Wist u…(week 39 in 2020) Ronde 6 “Herken ‘t Posters”

Posters Journaal: .. zesde ronde Herken ’t Posters, deel 2 over het Klimaat…

Wist u…

…dat we starten met de zesde ronde van de Kwis “Herken ’t Posters”:Wat is de Nederlandse vertaling voor de volgende woorden/uitdrukkingen:

Vraag 31:

wat is:
​oppe reipen gaon:​

a. bramen gaan plukken; b. gaan wandelen;​ c. ervandoor gaan; ​d. op zoek gaaan

Vraag 32

wat betekent:

:​moetskop:

​a. kop van een paal;​ b. nors persoon; ​ c. kop koffie met koekje; d. ​stijfkop

Vraag 33:

wat is:

​sjwaegel:

​a. lucifer;​ b. spiegel;​ c. weefgetouw;​ d. zwaan

Vraag 34
wat is: :​de zieje sjolk ómhöbbe:
a.​ het zijden schort aanhebben; ​b. zwanger zijn;​ c. sarcastisch zijn;​ d. gezellig praten

Vraag 35:​
wat betekent:
sjwiets:
​a. trek in eten; ​b. angst; ​c. schommel; ​ d. schimmel

Vraag 36
wat is ​meinerik:​
a. eigenwijs iemand; ​b. bessenstruik;​ c. zelfingenomen persoon; ​d. valserik

…dat u de oplossing voor dinsdag as 20 uur kunt opsturen. En wel naar “Herken “t Posters” per mail naar [email protected] of de oplossing stoppen in de brievenbus van Cube Computers, Hoofdstraat 83 in Posterholt. Vergeet niet zowel bij de mail of het briefje naam en adres te zetten. Succes. Te winnen: deze keer een waardebon van DA-drogist en Parfumerie Janssen, Raadhuisstraat. De prijswinnaar van vorige week is de familie G. Roubroeks,zij krijgt bericht van ons.

…dat het aantal sponsors voor deze populaire kwis blijft groeien: thans heeft ook Creo+Deco aan de Hoofdstraat in Posterholt een viertal waardebonnen van elk 10 euro beschikbaar gesteld, die we dan afwisselend met de andere prijzen voor de kwis reserveren. Hebt u als zaak ook belangstelling waardebonnen of anderszins prijzen met een waarde van minimaal 10 euro te sponsoren, bel dan ons fedactieadres Marjo Ernst: tel. 0475-407120 of per mil: [email protected]
En…u weet dat Ton Theelen als ambassadeur van de Limburgse taal voor elke deelnemer aan de kwis per adres het boekje met typische Limburgse woorden en uitdrukkingen klaar heeft liggen:a Cube afhalen bij Cube Computers op eerder genoemd adres

GRAAG HIER EEN FOTO VAN WEER BIJV ONWEER (volgt of uit archief nemen)

…dat we vorige week op de voorpagina gemeld hebben dat op die plek verder de info van het KNMI komt te staan over het door het Het KNMI geprognotiseerde klimaatscenario’s voor de toekomst. Dat gebeurt in deze rubriek de komende tijd.

…dat we hier starten met deel 2 Het toekomstig “Klimaat anders: ook in Posterholt”. Ter herinnering: Vorige week berichtte het KNMI over het toekomstige klimaat dat verschillende scenario’s kunnen helpen ons land bereikbaar, leefbaar en veilig te houden.
…dat we evenwel daarbij moeten onthouden:
oooo In 2085 stijgt de zeespiegel met 25 tot 80 cm aan onze kust
oooo De laatste drie decennia waren de warmste in 1400 jaar
oooo In 2050 zal er nog maar 2.0 tot 0.2 % kans op een Elfstedentocht, in tegenstelling tot 15% kans nu
…dat de vraag daarbij rijst: wat betekent deze klimaaatsverandering en wat voor de veiligheid, de gezondheid en welke maatregelen zijn dan nodig.

…dat het KNMI meldt over het onderdeel Klimaat en veiligheid: Het klimaat verandert. Extreem weer komt vaker voor. De zeespiegel stijgt. Milieuorganisaties luiden de noodklok. Een veranderend klimaat heeft invloed op onze veiligheid. Hoe houden wij in ons laaggelegen deltaland de voeten droog als de zeespiegel stijgt en het waterpeil in de rivieren door extreme regenval almaar hoger wordt?

…dat het KNMI zegt over het Klimaat en gezondheid:Een veranderend klimaat heeft ook invloed op onze gezondheid. Warmere zomers doen een aanslag op de vitaliteit van kwetsbare groepen. Een verlenging van het groei- en bloeiseizoen gaat gepaard met meer pollen in de lucht en daarmee een toename van luchtwegallergieën.

…dat de invloed van een veranderend klimaat op de samenleving is zo groot, dat de overheden beheersmaatregelen willen nemen. Het KNMI is één van de belangrijkste kennispartners. . Wereldwijd vertegenwoordigen wij ons land in het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC). Dit is het klimaatpanel gaat over de actuele klimaatverandering en over mogelijkheden om een gevaarlijke klimaatverandering voor te zijn.

…dat de rapporten van het IPCC richting moeten geven hoe alles geregeld moet worden om te voorkomen, dat de temperatuur op aarde met meer dan 2 °C stijgt. (wordt een van de komende weken hier mogelijk vervolgd)

…de uitgaanstip deze week maak eens een wandeling over de Meinweg en bijvoorbeeld in de buurt van het Maharishi-complex bij Vlodrop-Station. In de openbare bossen aldaar ontdekte de lezeres TS-G bijgaande prachtige okergele paddestoel met een doorsnee van wel 30 cm. “Het leek wel een prachtige schaal in grillige vormen”, aldus de inzendster. (zie foto)

…dat we besluiten met de uitslag van ronde 4 vraag 19 tot en met 24:

Wat is de Nederlandse vertaling voor de volgende woorden/uitdrukkingen:
Vraag 19:​Mich tuntj: ​1. ik heb hoofdpijn; ​2. ik vermoed; ​​3. ik ben van mening;​ 4. mij bevalt dat
Vraag 20:​Donstbie:​1. honingbij;​2. dichtsbij;​3. donzen deken;​4. hommel
Vraag 21:​Good aan ‘m zijn:​1. goed zijn voor hem; ​2. vrijgevig zijn; ​3. flink bezig zijn; ​4. gezond zijn
Vraag 22:​Boete:​​1. draai om de oren ​2. borduren;​3. uitbuiten;​4. buiten
Vraag 23:​Vrechlap:​1. brutale kerel​​2. gierigaard; ​3. poetsdoek; ​4. stuk gebraden vlees
Vraag 24:​Blegge:​​1. bedelen; ​2. dokken; ​3. opblazen;​4. blozen
=================================================
De juiste antwoorden:
Vraag 19: 3; Vraag 20: 2; Vraag 21: 3; Vraag 22: 4; Vraag 23: 1; Vraag 24: 2
—————–
..
(Copyright en samenstelling: Jacques Biermans)
—————————-Posted in: algemeen, roerdalen