pornjk.com tube600.com xpornplease.com redtube.social porn600.me porn800.me watchfreepornsex.com tube300.me
By oktober 23, 2019 11:54 am Lees verder →

Roerdaljournaal.nl: (Wist u… week 43 in 2019) met oa Tips tegen een “herfst-dip” en een bijzondere wandeling zondag bij Vlodrop Station voor iedereen

Posters Journaal:…veer modde koard aafloate…(foto’s aan het eind)

Wist u…

…dat u wellicht als attente lezer gemerkt zult hebben dat er enkele wijzigingen hebben plaatsgevonden rond het Posters Waekblaad. Harrie van der Varst heeft na vele jaren meer dan verdienstelijke, trouwe en zeer betrokken dienst het stokje overgegeven: het aanspreekpunt qua bezorging van het Posters Waekblaad is daardoor verhuisd naar een afdeling bij Posters Waekblaad-drukkerij Gilsing in Roermond met het volgende telefoon
0475-691305.
…dat klachten over de bezorging uitsluitend daar doorgegeven kunnen worden. Het aanspreekpunt en aanlevering van redactionele kopij etc. is voortaan bij Marjo Ernst-Martens van Cube Computers, Hoofdstraat 83 in Posterholt. Deze adresssen en telefoonnummers vindt u ook elke week terug op de voorpagina van het Waekblaad.

Trouwens, Cube Computers is bij u eerder bekend van boekenverkoop ed over Limburgensia (van dagblad De Limburger) en natuurlijk al vele jaren ook het aanleversdres voor onze wist u…-rubriek Kiek Toen — foto’s enz.
…dat we nu met die rubriek hier actueel vervolgen. Vorige week is bij de kleuterschool-foto van Ger van vd Borgh een verkeerde naam doorgegeven: Het is niet Jan Meijers die erop staat maar Henk Visschers. En deze week is er in Kiek Toen nog een tweede foto van deze kleuterschool- klas gemaakt en wel van een tafeltje met daaraan zittend: vlnr Fons Maessen, José Wolters, Marjo Martens en staand Peter van Kruchten, met kennelijk een duidelijk wantrouwende blik in de ogen.

…dat afwachtende komt ook aan bod in ons volgend onderwerp: de gemoedstoestand van menigeen als de eikels, de kastanjes, noten enz vallen.
…dat men zich minder vrolijk begint te voelen nu de dagen korter worden en de bomen bladeren verliezen beginnen veel mensen zich minder vrolijk te voelen. Maar de herfst heeft juist heel veel positieve redenen voor je lichaam en mentale toestand.
…dat in de herfst de condities perfect aanwezig zijn om de fitste en vrolijkste versie van jezelf te zijn. Dit alles vormt de redenen waarom het najaar zo gezond voor is: daarom volgen hier 9 tips, die oa anderen en Milieu Centraal op een rijtje zetten voor dit Journaal.
…dat de eerste tip luidt: je slaapt dieper. Leuk hoor die zomeravonden, maar die plakkerige zomernachten kunnen ons gestolen worden. Het is bewezen dat een lage temperatuur buiten je beter helpt te slapen. Bovendien wordt het vroeg donker, waardoor je je sneller slaperig voelt. Omdat het later licht wordt, ben je waarschijnlijk ook later wakker, waardoor je dus veel meer slaapuren pakt.
…dat suggestie twee is: de herfstkleuren zijn goed voor je mentale gezondheid.Wanneer je je somber voelt, is het een slim idee om naar buiten te gaan. Een beetje vitamine D doet wonderen voor je serotonine (=geluksstof) niveau, maar de frisse lucht en de kleuren van de natuur bieden ook iets van troost. Hoe kun je naar zo’n prachtig gekleurde boom kijken en je niet verwonderen over zulk mooi natuurschoon?
…dat de derde tip zegt: seizoenskruiden zijn goed voor je welzijn. Kaneel, gember, nootmuskaat; al die warme, spicy kruiden zijn niet alleen lekker en verwarmend, maar ook goed voor de gezondheid. Nootmuskaat gaat de strijd aan met ziektekiemen, gember bevordert de bloedcirculatie en kaneel heeft een ontstekingsremmende werking.
… dat suggestie vier luidt: het is goed voor je liefdesleven. Niet alleen is het samen onder de dekens in de herfst een stuk knusser dan in de zomer, ook het testosteron in het lichaam bereikt een piek. En hoe meer testosteron, des te hoger het libido. Dat geldt voor mannen én vrouwen.
…dat tip vijf beweert: het helpt je helder nadenken Of het nou tussen de oren zit of niet; zodra het buiten frisser wordt, lijkt het wel alsof je een stuk helderder kunt nadenken en lijkt je brein een stuk minder mistig dan in de zomer. Even die krakend koude lucht inademen en opeens weet je wel wat je moet doen.
…dat tip zes is: je bent meer buiten. We denken dat we in de zomer het meest buiten zijn, maar stiekem spenderen we dan ook graag veel tijd in ruimtes met airco. Op het strand liggen is er niet bij, maar wie krijgt er in de herfst niet spontaan zin in lange boswandelingen?
…dat suggestie zeven luidt: het brengt ons samen. Bestaat er iets fijners dan tijdens een koude avond op de bank kruipen met je geliefde en een goede serie? En of je nou onder een dekentje ligt met je partner, kinderen of kat; binnen blijven brengt mensen samen en je wordt niet meer geplaagd door de gedachte dat je naar buiten móet omdat het weer zo lekker is. Al dat knusse gehang geeft het oxytocine-niveau een boost, waardoor je je nog meer verbonden voelt met de mensen om je heen.
…dat de achtste stelling zegt: er is een boel om naar uit te kijken: er is één ding leuker dan Sinterklaas, Kerst en Oud en Nieuw en dat is toeleven naar al deze feestdagen. De versierde winkelstraten, de prachtige etalages, de fantastische kerstrecepten, overal lichtjes… naar al die feestelijkheden uitkijken geeft het serotoninegehalte een goede slinger, waardoor je je meteen vrolijk voelt.
…dat de negende en laatste tip luidt: wees positief. Het glas is half vol en niet half leeg. Als het (zwaar) tegen zit: ga de natuur in, bekijk de herfst-kleurenpracht en geniet van het moment, zet het verleden opzij en wacht de toekomst af, ..want die is voor iedereen onbekend. Niet “toen” of “dadelijk” zijn belangrijk, nee, “nu” is het tijd om te genieten!
…dat de uit-tip een bijzondere wandeling met VVV-gids is zondag 27 okt. van 14 tot 16 uur vanaf de parkeerplek tegenover
Hotel Sankt Ludwig, Station 22, in 6063 NP Vlodrop Station. kosten 5 euro pp en kinderen gratis. Thema: ‘Waarom werd klooster Sankt Ludwig juist hier gebouwd?” Aanmelden vooraf is niet nodig.
…dat eind 19de eeuw waren katholieke kloosterorden niet meer “zo erg welkom” in (het vroegere) Pruisen en moest men uitwijken.
…dat na een aantal omzwervingen dit voor een Franciscaner orde uiteindelijk “t gehucht Vlodrop Station. Het klooster is weg ( nu Maharishi-gebrouwenen waar uiteindelijk 3000 gymnasiale Duitse studenten zijn opgeleid
…dat er nu nog resteert: de prachtige kapel met bijbehorende kerkhof en de mooie vijver in het voormalige internaatspark (niet zo maar benoemd als een van de Roerdalense Geluksplekken) Info over de wandeling: 0475 335 847 of http://www.vvvmiddenlimburg.nl

…dat we besluiten met Posters en Midden-Limburg dialect: det geit dem draan (= werkt op zijn gemoed, gaat hen niet in de kouwe kleren zitte); mit mit ein vol gevraete gezig (= te welvarend uiterlijk, veel te rondborstig); sjlech opgetroch ( = slecht opgevoed), aan ut sjteuke zeen ( = iemand iets opstoken); ut hout opsjtoake ( = hout verbranden, opstoken); veer modde koard aafloate (= wij moeten opschieten); hiej mot nag gepleesterd waere ( = hier moet nog gestukadoord worden); pleestere ( = dik opsmeren, van boterham bijv.).

(Copyright en samenstelling: Jacques Biermans)Posted in: algemeen, roerdalen, roermond