pornjk.com tube600.com xpornplease.com redtube.social porn600.me porn800.me watchfreepornsex.com tube300.me
By november 27, 2019 12:01 pm Lees verder →

Roerdaljournaal.nl: (Wist u… week 46 in 2019): Prins Dorsjvlaegels, Schijf van Vijf (2)

Posters Journaal:…besjoat huurt op sjproete..Wist u…
…dat we vorige week de vaste rubriek Posterse dialectwoorden niet konden publiceren. Nu als eerste : ein sjmik (= zweep); dae geit van de daag in de morge (= hij leeft zorgeloos); besjoat huurt op sjproete (= nootmuskaat moet op spruitjes ); det kin d”r zig opsjnoeve ( = iemand zeggen waar het op staat, waar of onwaar); eine valerik ( = een gemeen iemand); vaam (= draad).
…dat vorige week de rubriek Wist u … de dialectwoorden miste, maar die maakten even plaats voor de nieuwe Biemösje-prins.
…dat we eerst start met een foto uit de serie Kiek Toen.
…dat de foto uit de privé-collectie van ondergetekende stamt: het is de voormalige St. Jozefschool bij het gebouwencomplex van de Ursulinen: het was een meisjesschool en de zuster Ursulinen zwaaiden er de hoofd-scepter, met als een van de laatste schoolhoofden Mère Canisia.
…dat haar populariteit niet zo groot was: er is nimmer een baby in Posterholt met die naam gedoopt om daarmee door het leven te gaan. Dit in tegenstelling tot andere “Posterse” zusternamen, bijvoorbeeld Mère Margriet, zuster/Mere Gabriëlla, Emma of Manuella, of zuster Lamberta, die een van de leerkrachten op de kleuterschool was. Dat kleuterschoolgebouw grensde overigens aan de meisjesschool

…dat de jeugdcarnavalsvereniging de Dorsvlegels van de Posterse KA-dorsjsjuur sinds afgelopen weenden een nieuwe prins en prinses heeft: Prins Luc I (Veelen) en prinses Jetske (Haskins)
…dat zij regeren onder het motto: “Veer make sjappen en vaöl plezeer, same veur de 2de keer”
…dat zij bijgestaan worden door de adjudanten Daan Eijkelenbergh en Luuk Mingers.
…dat we deze week het (uitgestelde) deel 2 van de Schijf van Vijf-info publiceren en deel 3en/of 4 volgt later

…dat de gemeente Roerdalen vanaf 2020 op een andere manier haar inwoners, ondernemers en verenigingen gaat informeren.
…dat Roerdalen haar gemeentepagina RoerdalenBericht niet langer in de huis-aan-huiskrant plaatst, die ViaLimburg enz getiteld is en alleen in de bus valt bij abonnees van de krant.
…dat het gemeentelijke nieuws voortaan meer via de andere kanalen van de gemeente wordt verspreid. Daarnaast werkt de gemeente samen met inwoners en ondernemers aan een nieuwe oplossing.
…dat de gemeente inwoners de komende weken meer laat weten over de nieuwe manier van communiceren via de campagne: ‘Nieuws uit Roerdalen, niet te missen!’.

…dat wethouder Jan den Teuling, portefeuillehouder communicatie daarover oa zegt ” .. Wij kiezen voor andere manieren om onze inwoners te informeren. Wij zien in de verandering een kans om nieuws van de gemeente en nieuws uit de gemeenschap beter met elkaar te verbinden. Hoe we dat precies vorm geven, onderzoeken we samen met inwoners en ondernemers. Misschien komt er in de toekomst wel één huis-aan-huisuitgave voor de hele gemeente samen met een gezamenlijk digitaal platform.”
…dat de gemeenteraad zich over de situatie buigt en intussen heeft de gemeente besloten dat inwoners voorlopig geen wekelijkse maar een maandelijkse versie van Roerdalenbericht krijgen en daarnaast zijn er digitale kanalen.
…dat vanaf 2020 wil het college van burgemeester en wethouders dan wekelijks een samenvatting publiceren in onder meer de parochiebladen en kabel. Inwoners kunnen ook een papieren versie opvragen bij de gemeente. De gemeenteraad neemt op 12 december een besluit.

..dat we twee weken genleden het eerste deel van de hernieuwde Schijfvan Vijf in een gezond voedingsschema publiceerden
…dat we waren gebleven bij de groep eiwitten; de groep eiwitten is een brede categorie: vlees, vis, ei, zuivel, noten en peulvruchten. Ook soja (officieel een peulvrucht) valt hier onder. Het beste is om hier zo veel mogelijk mee te variëren Eet dus niet iedere dag vlees, maar kies ook eens voor vis of peulvruchten, en eet een eitje bij de lunch.

….dat we eerst noemen: vlees, vis, ei, peulvruchten; uit deze groep vlees, vis, ei en peulvruchten geldt het advies om dagelijks een portie te eten. Hoe veel dat precies is, is afhankelijk van persoonlijke gegevens. Gemiddeld geldt echter een advies van 100-150 gram per dag (voor peulvruchten is dat het onbereide gewicht). Daarbij kun je het beste minstens één keer per week vis en één keer per week peulvruchten eten. Ook geldt een maximum van 500 gram vlees per week (voor rood vlees 300 gram).

…dat we beland zijn bij de categorie zuivel: zuivel krijgt een aparte subcategorie binnen dit vak. Per dag raadt het Voedingscentrum aan om ongeveer 400 gram magere of halfvolle zuivel te nemen, zoals yoghurt of melk. Kaas komt daar nog eens los bij: de aanbevolen hoeveelheid is daar zo’n 40 gram. Dat is ongeveer beleg voor twee boterhammen. Let er bij kaas wel op dat je voor een soort gaat waar niet te veel zout in zit.

…dat deze categorie afgesloten wordt met:notennoten: ze zijn razend gezond, maar wel heel calorierijk. Het advies is om dagelijks een handje te eten, dus zo’n 25 gram. Het gaat dan natuurlijk om ongezouten noten. Eet je geen vlees, dan mag je wekelijks twee of drie extra handjes eten. Noten kunnen dankzij de hoeveelheid ijzer, B-vitamines en eiwit namelijk prima als vleesvervanger fungeren.( wordt vervolgd met deel 3)

…dat de vrouwen van de PVB in de bijeenkomst van maandag 2 december de eerste Posterse (Woorden-)Kwis krijgen voorgeschoteld.

…dat de uit-tip uit heel het land komt: komende vrijdag is Black Friday: allerlei zaken geven extra kortingen, ook met het oog op Sinterklaas.

(Copyright en samenstelling: Jacques Biermans)Posted in: algemeen, roerdalen