pornjk.com tube600.com xpornplease.com redtube.social porn600.me porn800.me watchfreepornsex.com tube300.me
By november 25, 2020 11:59 am Lees verder →

Roerdaljournaal.nl: Wist u…( week 48 jn 2020) met “Herken ‘t Posters” enz.

Posters Journaal: week 48 in 2020 (volgende week start 4 weken durende Kerst-Nuujoars-Quiz 2020)

Wist u…

…dat we nogmaals een zeer actuele zaak melden, met alleen het commentaar: ZONDER WOORDEN. Zeker ook bedoeld als reminder aan onze volksvertegenwoordiger. Daar gaat-ie:
Posterse verkeerssituatie vrijdag jl bij Heerbaan-Middenweg 15.08 uur: 5 geparkeerde lange voertuigen, 7 geparkeerde auto’s langs de weg, en nog eens 4 verderop, een lange VSL-bus met geen enkele passagier, een container: gelukkig ‘getooid’ met soort rode pas-op-doek, een grote en kleine vrachtwagencombinatie, en verder voetgangers – -als dan niet met ‘uitlaat’-hond, voorts kinderen en moeders, die bij de school moeten fietsen, moeten oversteken en ….tot slot: leerlingen van andere scholen – met fiets 2-3 (!) naast elkaar, waarvan een belt met mobiel, op weg naar huis enz. Kan het gekker? Chaos optima forma en LEVENSGEVAARLIJK! Nogmaals: zonder commentaar….Ooit gehoord van het gezegde: de kruik gaat zolang te water totdat hij…

…dat we de laatste ronde – de 15de week al weer – ingaan van onze wekelijkse dialectwoorden-prijsvraag “Herken ‘t Posters”
…dat de dialectwoorden niet “op” zijn maar na bijna 4 maanden is het even genoeg geweest, hoewel…
…dat er nog een flink “dialect-toetje: op het Posters Journaal-menu staat de komende weken na deze aflevering, en wel in de “Kerst-Nuujoars-Quiz”, zoals u ook al op de voorpagina hebt kunnen lezen.
…dat vanaf volgende week deze prijsvraag tot en met de laatste week van het jaar (week 52) draait en u kunt nog volop puzzelen, ook met dialectwoorden en uitdrukkingen.


…dat deze uitdrukking ook in het Limburgse bestaat: hij komt uit het bekende boekje

…dat er ook mooie prijzen te winnen zijn in de “Kerst-Nuujoars-Quiz. Er kunnen zelfs vragen in de laatste ronde (week 52) van deze 4-weken-prijsvraag verwerkt zijn van adverteerders, speciaal van hen ook, die een nieuwjaarswens plaatsen met kerst of nieuwjaar en eventueel een vraag voor de puzzel hebben!

…dat ook verenigingen en clubs daarbij welkom zijn met een nieuwjaarswens en eventueel vraag

…dat het tarief voor die wensen-advertentie erg laag gehouden is, te beginnen bij 7,5 euro en de grotere advertenties van rond 14-15 tot 30 euro, excl. BTW. Daar mag uw zaak of vereniging niet bij ontbreken

…dat zo”n advertentie met “fijne feestdagen” of “alle goeds voor 2021” of gewoon “Zalig Nuujoar” met eventueel uw bedrijfslogo en/of naw-gegevens gepubliceerd kan worden. Mail dan de advertentie met alle gegevens naar: [email protected] Doe het nu!

…dat een quizvraag over uzelf of bedrijf kan gaan. Enkele voorbeelden: “hoelang bestaan we?”, of “zoek het juiste tel nr van onze zaak”, of “wat is er fout in het adres? enz. (Geef dan met uw vraag dan ook tegelijk de juiste oplossing aan ons door . Dat er mooie rijzen te winnen zijn zoals elke ronde een tegoedbon van 25 ,20 of 15 euro van het Posters Waekblaad en te besteden bij de adverteerders Dat er verder ook nog verrassingsprijzen van adverteerders zijn.

…dat er voorts voor elke deelnemer aan de prijsvraag het dialectboekje met de mooiste 100 Limburgse woorden klaar ligt. U mag aan alle 4 de rondes mee doen of alleen aan de slotronde. Insturen per mail of in de brievenbus stoppen bij Cube Computers, Hoofdstraat83. Vergeet niet uw naam en adres erbij de vermelden en dat moet u ook vermelden als u per mail instuurt: [email protected]

…dat de Posterse Ton Theelen daarvoor gezorgd heeft als ambassadeur, promotor, aanjager – noem maar op – van het Genootschap dat het gebruik van het Limburgs als taal in woord en geschrift promoot. Waarvoor wij hem en de organisatie van het Genootschap (en oa de provincie Limburg als sponsor e andere sponsoren)) zeer erkentelijk zijn. En wat u nog moet weten, ook de andere regio/bladen uit de Roerstreek profiteren ervan: zij krijgen ook een aantal boekjes


..dat in het dialectboekje mooie Limburgse woorden staan

…dat hier dus de 15de en laatste ronde van “Herken ’t Posters” volgt. En u weet het : uw oplossing insturen voor dinsdag 20 uur naar eerder genoemd mail- of brievenbus-adres. Oplossing en prijswinnaar over 14 dagen.

…dat ronde 15 luidt:

Vraag 84.
Wat is eine
Greutsjlap :
a. Vaatdoek b. Servet c. Zeer trots persoon d. Brutaal mens

Vraag 85:
Wat betekent:
Foekswildj

a. Zaag b. Verwend c Beestachtig d. Erg druk:

:Vraag 86.
Wat betekent ein

Waemeske.
a. Hemd b. Gekkerd c Bloedneus d. Vest

Vraag 87:
Wat zijn:

Vlumme

a. Wenkbrauwen b. Vlammen c.Wimpers d. Papieren geld

Vraag 88:
wat betekent:
Douf

a. Doof b. Gek c. bBeslagen d. Gevoelig

Vraag 89:

Wat betekent het egzegde:

De boks aanhubbe

a. de baas zijn b. gierig zijn c. nieuwe te korte broek dragen d. geen kousen: dus blootvoets

FOTO SOEP IN BORD

Op de foto de Knolselderie soep met een scheut room
…dat we vorige keer aangekondigd hebben drie weken op rij een recept te publiceren van een winterse, zelfgemaakte soep. Deze keer na de Courgette-boursin-soep de Knolselderie-soep van amateur-meesterkok Bert. C. uit Maasbracht.
…dat de benodigdheden zijn: een runderschenkel of runderbouillonblokken voor 1,5 tot 2 liter water, een flinke knolselderie, een kleine aubergine, een grote prei, 2 flinke uien, een venkelknolletje, gedroogde peper, twee groentebouillon tabletten eventueel soep balletjes, plm 120 gram kookroom.
…dat de bereiding van deze soep (neem een grote pan) als volgt is: eerst van de runderschenkel een bouillon trekken (1,5 uur). Daarna alles ( kleine peper, selderie, aubergine, prei, venkel, uien) grof snijden en daarbij bij circa 1 liter van de bouillon voegen. Vervolgens de massa met de groentebouillon erbij heel zacht laten worden en na 5 minuten koken vervolgens met de staafmixer, alles fijn maken.
…dat men vervolgens wat peper en zout en voorts gedroogde of versgemalen peterselie en kookroom (naar behoefte) toevoegen: eventueel verrijken met soepballetjes. Klaar is de soep: smakelijk! (Bewaren in delen in de vriezer kan goed, want de hoeveelheid soep is al met al vrij groot).
/////

…dat we weer een raadsel op het visitekaartje hebben: de letters van de naam van de volgende persoon vormen ook zijn/haar beroep

Lea Nisket

(oplossing volgende week)

/////.

…dat we besluiten met de oplossing ronde 15 van “Herken ’t Posters” ; De winnaar van de tegoedbon uit die ronde is ( volgt) De bon is beschikbaar gesteld door: (volgt)
////
…dat de vragen en oplossingen ronde 13 zijn:
73. Ziepnaat a. drijfnat b. stroop c. heel alleen d. regenpijp
74. Gats a.gaandeweg. b steeg c potverdrie d gedoe
75. Neet good sjnik a. Geen eetlust b. smakelijk eten c niet goed bij z’n hoofd d. Flink dronken
76. Bekans a. Bijna b tweede kans c onbereikbaar d .dol
77. Dae kreeg doerewegtig sjlaeg a. Hij moest flink doorpakken b. Hij kreeg ‘n flink pak slaag .c Hij werd verwend d hij hij moest veel spullen inslaan
78. Get krawwele a. Beetje krabben b. Beetje eten c. Wat klein grut. d wat kleingeld
( oplossing: 73 b, 74 b, 75 c , 76 a , 77 b, 78 c)

(Copyright en samenstelling: Jacques Biermans)Posted in: algemeen, recept