pornjk.com tube600.com xpornplease.com redtube.social porn600.me porn800.me watchfreepornsex.com tube300.me
By december 4, 2019 11:57 am Lees verder →

Roerdaljournaal.nl: Wist u…( week 49 in 2019)

Posters Journaal:…dae haet de verkierde patsj op…

Wist u…

…dat een aantal activiteiten de komende tijd hun schaduw vooruit werpen
…dat dat varieert van shopping tot toneel, van kerstmarkten tot festivals enz.
…dat de eerstkomende zondag 7 december as is: de jaarlijkse Kerstmarkt, georganiseerd door Stichting Aktiviteiten de Beuk.
…dat voor de 9de keer deze kerstmarkt plaatsvindt en wel van 11.00 tot 17.00 uur in de grote zaal van de Beuk in Posterholt.
…dat de opbrengst dit jaar voor drie doeleinden is: de Ronald McDonald Kindervallei, de Wensbus en de Bieb Postert.
…dat deze keer als extra een tombola is met leuke prijzen.
…dat er, zoals ieder jaar, tijdens de Kerstmarkt optredens zijn van allerlei groepen; en er zijn diverse kinderactiviteiten. Ook aan de inwendige mens Is natuurlijk ook gedacht met eten en drinken.
…dat volgend weekeinde Toneelvereniging Kunst en Vermaak hun jaarlijkse uitvoering heeft. U heeft er vast al over gelezen in het Posters Waekblaad. Er zijn weer 4 voorstellingen (het hele weekend 3 avonden en zondagmiddag)
…dat het komisch stuk “De Zevende Zunj” wordt opgevoerd
…dat de korte inhoud luidt: verwikkelingen rond ene Jansen die de hemelpoort bereikt…
…dat vrijdag 13 december, (volgende week dus) vanaf 17-22 uur Moonlight Shopping in Postert is, een evenement dat steeds groter groeit: met aanbiedingen en demo’s met sfeervolle muziek.
…dat er allerlei leuke demonstraties zijn van chocolade verwerken tot houtzaagkunst
…dat er ook een levende kerststal bij Vurenhof is en de Geluksexpress rijdt tussen de diverse deelnemers. Alles is gratis.

…dat we in de rubriek Kiek Toen
deze keer een foto uit 1952 publiceren. Het gaat om een opname van het bezoek van de toenmalige Koningin Juliana aan de Landbouwhuishoudschool van de Ursulinen in Posterholt. Op de foto naast de koningin oa oud-burgemeester Prick van Posterholt (met ambtsketen) en de Limburgs gouverneur Houben ( rechts)
. De zusters op de foto zijn mére Lucretia ( zij spreekt enkele studenten en leerlingen toe.) En verder op de foto mére Margriet. Leerlingen en studentes presenteerden in zangvorm de landbouwproducten van de school en Juliana kreeg een kist van de producten mee voor thuis…Onderweg ging Juliana ook nog een kijkje nemen bij de herbouw van de basiliek te St Odilienberg.

…dat inmiddels bekend gemaakt is hoe het Routeschema gladheidbestrijding in de gemeente Roerdalen uitziet voor de komende winter 2019-2020.
…dat we wellicht op winterse zaken vooruit lopen maar als Koning Winter de komende maanden toeslaat weten we van wanten (!) en is er info over de :gladheid in uw directe en verdere omgeving.
..dat altijd ook de vraag rijst: waarom veegt de gemeente hier niet?
..dat de gemeente een speciaal team heeft dat zich met deze materie bezig houdt en al schema’s heeft gemaakt.
…dat u natuurlijk uw eigen stoep vrij houdt en de sneeuw niet op de weg maar naar het riooltraject schuift en het putje wel vrij houdt
…dat in de de winter probeert de gemeente de wegen zo begaanbaar en veilig mogelijk te houden: als het glad worden eerst de verbindingswegen en de fietspaden met strooien ed aan de beurt zijn.
…dat op de overige wegen strooit de gemeente alleen bij extreme gladheid. De gemeente kan dit niet garanderen.

…dat hier nu de straten volgen waar bij gladheid gestrooid of geveegd wordt als dat mogelijk is. L
….dat in Posterholt geveegd wirdt door de gemeente :
Aerwinkelsallee, Akerstraat, Bergerweg, Boomstraat, Donckerstraat (gedeelte), Heerbaan,
Heinsbergerweg, Hoofdstraat, Kruisweg, Margrietlaan, Middenweg, Nieuw Holsterweg, Oude Heinsbergerweg, Raadhuisstraat, Roermondseweg, Streekelsweg (gedeelte), Vlodropperweg, Voorsterstraatweg en Zwartemolenweg. Fietspaden: Roermondseweg, Donckerstraat, Oude Heinsbergerweg, Annendaalsedijk, Boomstraat, Voorsterkerkepad en Vlodropperweg.
…dat in Sint Odiliënberg geveegd wordt
Bergweg, Bernhardlaan, Bosserveldweg, Grote Bergerweg, Hagelkruisweg, Heidestraat, Hoofdstraat, Irenestraat, Kanunnik Willemsestraat (gedeelte), Kapittellaan, Kerkplein, Leropperweg, Linnerweg, Molenweg, Odiliastraat, Paarloweg, Pastoor Ceijssenstraat, Pastoor Siebenstraat, Raadhuisstraat, Reutjesweg, Schaapsweg, Sint Josephstraat (gedeelte), Veestraat (gedeelte), Willem Alexanderlaan en Wirostraat.
Fietspaden: Houtkempke, Paarloweg en Paarloër Ohéweg inclusief fietsbrug, Sint Odiliënberg – Linne (tot A73).
…dat in Vlodrop geveegd wordt:,
Angsterweg, Beatrixsingel, Bergerweg, Etsberg, Grootestraat, Holsterweg, Klifsbergweg,
Kruisweg, Markt, Martinusweg (gedeelte), Rothenbacherweg, Schoolstraat,Schaapsweg(gedeelte) Sportlaan, en Tussen de Bruggen.
Fietspaden: Angsterweg, Tussen de Bruggen, Klifsbergweg .

…dat het derde en laatste deel van de hernieuwde Schijf van Vijf besluit met de categorie: Granen en andere koolhydraten.
Producten als brood, ontbijtgranen, rijst, pasta en aardappelen vallen in dut vierde vak van de Schijf van Vijf. De aanbevolen hoeveelheden zijn hier als volgt:

…dat volkoren brood een goede leverancier is van onder andere jodium. De richtlijn voor de gemiddelde vrouw is 4 tot 5 sneetjes brood per dag (140-175 gram). Voor mannen is het advies 6 tot 8 boterhammen per dag (210-260 gram). Ben je ouder dan 50 jaar, dan wordt aangeraden dagelijks een boterham minder te eten. Eventueel kun je brood ook deels vervangen met havermout, Brinta of andere ontbijtgranen zonder toegevoegde suiker.

…dat daarnaast in deze klasse thuishoren: aardappels en graanproducten zoals rijst, pasta of quinoa. Ook deze categorie levert gezonde koolhydraten, als je er maar op let dat je voor de volkoren variant kiest. Op die manier helpen deze producten je namelijk aan voldoende vezels. De aanbevolen hoeveelheid per dag is ongeveer 200 gram in bereide vorm. Dat komt neer op 4 tot 5 aardappels, 75 gram ongekookte rijst of 100 gram ongekookte pasta.

…dat we besluiten net de categorie: dranken. Zo raadt het Voedingscentrum je aan om dagelijks 1500 tot 2000 ml te drinken. Water is daarbij de ideale optie: geen calorieën en geen suiker. Ook wordt aangeraden om dagelijks drie koppen groene of zwarte thee of koffie te drinken. Veel meer daarvan is niet zo gezond, in verband met de hoeveelheid cafeïne die het bevat.
…dat geen goede dorstlessers zijn frisdranken, zowel met als zonder suiker, en vruchtensappen. Juist doordat je ze drinkt krijg je hier ongemerkt enorm veel calorieën mee binnen, die niet vullen. Ook komen veel van die calorieën uit snelle suikers, wat het alleen maar ongezonder maakt. Ook alcohol staat niet in de Schijf van Vijf.
Tot zover.

…dat de uit-tip luidt : bezoek ook eens een kerstmarkt ( behalve die in Postert vrijdag as) in de Duitse grensstreek: er zijn er dagelijks van Heinsberg tot Essen toe.

…dat we besluiten met Posters dialect: dae haet de knuip aaf ( = hij doodmoe); det is sjaele zeiver (= dat is niet waar; onzin);
de raape zeen gaar (= er zwaait wat, het is nu genoeg); hae haet de verkierde patsj op (= hij ligt dwars) .

( Copyright en samenstelling: Jacques Biermans)Posted in: algemeen, roerdalen