pornjk.com tube600.com xpornplease.com redtube.social porn600.me porn800.me watchfreepornsex.com tube300.me
By december 9, 2020 11:59 am Lees verder →

Roerdaljournaal.nl: ( Wist u… week 50 in 2020) Posters Journaal: … Tweede ronde ‘Kerst en Nuujoars Kwis’ en café Biej Liebes gaat in 2021 weer open….

Wist u …

…dat we deze week in ronde 2 zijn beland met onze 4 weken op rij durende eindejaarskwis. Ook 3 andere dorpsbladen van Roerdalen willen deze bijzondere decembermaand opvrolijken met deze prijsvraag over het eigen dorp, en andere kernen in Roerdalen. En waarin de Limburgse taal een voorname rol speelt. Immers Iedereen die meedoet aan deze ‘Kerst en Nuujoars Kwis’, maakt kans op een prijs en verdient met zijn/haar deelname ook het leuke boekwerkje met 100 Limburgse woorden e n gezegden.
.
…dat deze prijs beschikbaar is gesteld door de Road van ’t Limburgs, waarvan Ton Theelen uit Posterholt streektaalambassadeur is. Verder zijn er weekprijzen, waaronder waardebonnen en is er de speciale “pastoors-opgave”-prijs. Die kun je in deze “coronatijd” winnen met een heel toepasselijk doe-het-thuis -keramiek-pakket. Verderop meer daarover, en zoals we vorige week ook al hebben bericht.

… dat we nu terugkeren de kwis-ronde voor deze week (50). Vooraf dit nog even voor de duidelijkheid: per persoon mag u in elke ronde een oplossing per week inzenden. Hoe en wat: lees verdere info na de vragen van ronde 2, die nu volgen

TWEEDE RONDE

11. In een van de Roerstreekdorpen staat het standbeeld van de schrijver/samensteller van het Limburgs volkslied, Gerard Krekelberg (foto) omdat hij daar een tijd lang gewerkt heeft en overleden is. Waar?
a. Montfort
b. Vlodrop
c. Posterholt

12. Dialectvraag. Wat betekent: ‘de vot opsjmiete’?
a. teleurgesteld zijn
b. achterover vallen
c. tegenstribbelen

FOTO BALKENBRIJ OP BROOD

13. ‘Tuut’, ’pannes’, ‘klumpes’, ‘blood’, ’kerboet’ enz. Het zijn allemaal woorden in het Limburgs dialect voor hetzelfde winterse gerecht, namelijk balkenbrij (foto: hier op een snee brood). In welk Roerstreekdorp heet dit gerecht ‘klumpes’?
a. Posterholt
b. Vlodrop
c. Herkenbosch

14. Dialectvraag. Wat betekent: ‘dae is gauw getraet’?
a. hij is vlug gekomen
b. hij heeft een windje gelaten
c. hij is lichtgeraakt

15. Vier amateurvoetbalclubs in Roerdalen zijn recentelijk gefuseerd. Welke club hoort daarom niet in dit rijtje thuis?
a. FC Roerdalen
b. Oranje Blauw ‘15
c. SVH-SNA

16. Dialectvraag. Wat betekent: ‘dae haet d’n ozel draan’?
a. hij ziet er slecht uit
b. hij heeft er een hekel aan
c. hij is een koukleum

FOTO MIJNGEBOUWEN BEATRIX

17. De nooit tot exploitatie gekomen mijn Beatrix in Herkenbosch ( foto) had een aantal grote mijnschachten tot enkele honderden meter diep gereed, toen de hele mijnbouw in Nederland werd stopgezet. Hoeveel schachten waren klaar?
a. een
b. twee
c. vier

18. Dialectvraag. Wat betekent: ‘zich aafdoon’?​
a. zich uitsloven
b. zich wassen
c. veel geld uitgeven

19. Welk muziekinstrument bespeelt pastoor Jos l’Ortye met verve?
a. klarinet
b. accordeon/trekharmonica
c. trompet

20. Dialectvraag. Wat is: ‘sjardemmel’?
a. scharensliep
b. schar
c. val

SCHIFTINGSVRAAG OVER ONZE FIETSENDE PASTOOR OOK INVULLEN!

Schiftingsvraag: net als destijds in de populaire tv-serie “Dagboek van ‘n herdershond” hebben wij in Roerdalen een fietsende pastoor, die zijn parochiewerk tussen de verschillende parochiekernen in Roerdalen per fiets doet. Een unicum in deze tijdi n de RK kerk in Limburg en wellicht ook in Nederland! Over onze pastoor Jos l’Ortye gaat de schiftingsvraag in deze eindejaars-quiz.

…dat de schiftingsvraag er om twee redenen is : om enerzijds de volgorde te bepalen bij ‘ n gelijke stand en om anderzijds mee te dingen naar de speciale “”pastoorsprijs”” (dat is een doe-het-thuis-keramiekpakket van Klei en co, Hoofdstraat, Posterholt: thuis een ‘kunstwerk’ maken met een gebruiksaanwijzing in en dat vervolgens ‘afronden’ in de oven bij Klei en co).

…dat iedereen in elk van de 4 rondes kan instappen. Na deze ronde 2 volgen er nog 2 in resp. in week 51 en 52, waarbij in de laatste het aantal van 10 vragen groter is: de Kwis telt dan ook m adverteerders-vragen. Inzenden van de oplossing van elke ronde telkens voor de donderdag na de week van publicatie: in deze ronde voor……dec. 2020 ; in de laatste week is die termijn langer: het insturen van de oplossing moet dan gebeuren voor 10 januari 2021. En niet vergeten de schiftingsvraag in te vullen.

…dat het inzenden kan via [email protected] of op papier in de brievenbus stoppen bij Cube Computers Hoofdstraat 83. Voor de duidelijkheid: u hoeft niet perse iedere week in te zenden maar het mag wel: u mag elke week namelijk met een ander antwoord meedoen aan de schiftingsvraag.
En als u de oplossing niet weet, waagt u toch gewoon ’n gokje, maar een van de meerkeuzeantwoorden is altijd goed !
Verder zijn er onder meer 3 Posters Waekblaad-waardebonnen te winnen van 25, 20 en 15 euro en enkele verrassingsprijzen: onder meer: een puzzel van 1000 stukjes, beschikbaar gesteld door Plus Bronswijk Posterholt.

FOTO CAFE BIEJ LIEBES

…dat er nog verder nieuws is uit Postert: van de makelaar hebben we bevestigd gekregen dat café Biej Liebes (foto) inderdaad nieuwe exploitanten krijgt en in het voorjaar weer de deuren wagenwijd opent. Het cafe is verkocht en wordt een eetcafé, waarvan een Midden-Limburgs stel de uitbaters zullen zijn en zij hebben elders ook horeca-ervaring opgedaan. Het is voor de opleving van het centrum van Postert ongetwijfeld een stimulans, evenals voor de andere middenstandszaken en vooral ook voor de leefbaarheid van de dorpskern.

…dat in coronatijd ook Posterse verenigingen niet stil zitten: de toneelvereniging heeft een aantal inwoners verblijd met een waarderings-roos. Een en ander wordt uitgezonden bij uitzendingen van de lokale omriep OR6. We hoorden dat de kerst-nachtmis dit haar in Postert al overtekend is: er kan vanwege de coronabeperkingen geen mens meer bij . Vraag onzerzijds: waarom wordt een Posterse of een andere Roerdalense nachtmis met een preek van onze pastoor in dt bijzondere corona-jaar niet uitgezonden op de lokale omroep OR6. Er zal toch wel ergens een “inprikpunt” zijn om een dergelijke activiteit door OR6 te organiseren zijn? We zijn benieuwd naar de actie in deze. Trouwens het misstaat niet op deze mis ook enkele malen te herhalen. En koormuziek bij zo’n uitzending – ook van eigen bodem – is altijd te leen: al moet je daarvoor een langspeelplaat van bijvoorbeeld het Posterholts Gemengd Koor of een ander koor van stal halen…

…dat zaterdag jl de Posterse koster Veronique Hodzelmans van de kerk in de krant weer gewag maakte van diefstal van noveenkaarsen uit de kerkkapel, ondanks dat er camera’s hangen. De daders komen uit de omgeving en zijn kennelijk hardnekkig in hun illegale praktijken.
…dat we eerder hier al melding maakten van een mogelijk (tijdelijke) oplossing: kerkbestuurslif Mari-Anne Geraedts-Meijers, dat schuin tegenover de kerk een snoepwinkel exploiteert, toonde zich eerder bereid om de noveenkaarsen (die 5 euro per stuk kosten) voor belangstellenden te verkopen, zo hebben wij ook al eens hier gesuggereerd.
…dat wij als Posters Journaal daarop zeggen: Pastoor en koster: doen! Zo wordt de dief (of dieven) ontmoedigd en kan na verloop van tijd het kaarsenarsenaal weer terug keren naar de oude plek. Hang in de kapel een foto met daarop de kaarsen waar en wanneer ze tijdelijk te koop zijn.

NAAMKAArtje beroep (in kader)

Het beroep van

Pat Heerko

zit verborgen in zijn naam
als u alle letters
):in een andere volgorde zet.
(oplossing volgende week)

…dat u nog wat tegoed hebt: de oplossing en winnaar van de voorlopig laatste Herken ‘t Posters:
84. Greutsjlap a. Vaatdoek b. Servet c. Zeer trots persoon d. Brutaal mens
85. Foekswildj a. Zaag b. Verwend c beestachtig d. Erg druk
86. Waemeske. a. Hemd b. Gekkerd c bloedneus d. Vest
87 Vlumme a. wenkbrauwen b. Vlammen c wimpers d papieren geld
88. Douf a.j Doof b gek c beslagen d gevoelig
89. De boks aanhubbe a de baas zijn b gierig zijn c nieuwe te korte broek dragen d geen kousen : dus blootvoets

( Oplossing: 84 c,85 d, 86 d, 87 c, 88 a, 89a)

Winnaar van deze 15de en voorlopig laatste ronde van Herken ‘ t Posters is: Marga Hermanns. Zij wint een vlaaienbo Deze prijs is beschikbaar gesteld door PLUS Bronswijk in Posterholt.

Wilt u ook een bon ( tenminste 10 euro waarde) beschikbaar stellen voor de Kerst Nujoars Kwis die in week 52 in het Posters Waekblaad verschijnt, verschijnt: neem dan direct contact op met Marjo Ernst: [email protected]

(
Copyright en samenstelling: Jacques Biermans) ​
—-Posted in: algemeen, roerdalen