Roerdalen – wat u moet weten over appels
Wist u…
De appel behoort zonder twijfel tot één van de bekendste en meest populaire fruitsoorten. De appeloogst begint voor vroege rassen al in augustus maar de appelpluk kan doorlopen tot in oktober.
Waar komt onze appel vandaan?
De eigenlijke oorsprong van de appel is niet meer te achterhalen. Vermoedelijk stamt hij uit Azië, vanwaar hij al heel vroeg via handelsroutes naar Europa kwam. Reeds de Kelten en Germanen verwerkten de destijds nog kleine en harde vruchten samen met honing. Ook als heilplant was de appel al in pre-christelijke tijden bekend en ook de Middeleeuwse geneeskunst schreef aan de appel helende werking toe.
Tijd van de appeloogst
Met hun heldere kleuren nodigen de heerlijke appels al vanaf augustus uit tot oogsten en consumeren. Maar het rijpen van de individuele rassen is zeer verschillend en grotendeels afhankelijk van de weersomstandigheden en de lokale klimaatomstandigheden. Niet alleen is het eten van verse appels uit eigen tuin een culinair genot voor menig hobby-tuinman, maar er is ook elk jaar weer de indrukwekkende pracht van de appelbloesem.
Zomer-, herfst- en winterappel
De tijd van de appeloogst begint bij de zeer vroege rassen al in augustus. Deze vroege soorten zijn niet lang houdbaar en alleen geschikt voor directe consumptie. De meeste soorten raken rijp vanaf september tot begin oktober en worden dan geplukt. Het gaat dan onder meer om bekende en populaire soorten zoals Boskoop en Golden Delicious, die ook vaak in de eigen tuin worden geplant. Tot de latere soorten, die pas in november worden geoogst, behoren rassen als Ontario en Rewena. Deze soorten zijn zelfs enigszins vorstbestendig en moeten om echt van te genieten, enige tijd zijn bewaard.
Wanneer is de tijd van plukken aangebroken?
Door de verschillende tijden van rijping, is geen éénduidige pluktermijn aan te duiden. Natuurlijk is het het beste als de appels nog aan de boom kunnen rijpen. Maar zelfs de kleur van de vruchten geeft niet altijd aan of het juiste moment van oogsten is bereikt. Bij appels met rode schil is dat nog enigszins goed te zien. De Rode Boskoop bijvoorbeeld moet toch wel een rood blosje op de wangen hebben. Iets betrouwbaarder kan de rijpheid van een appel worden bepaald door deze op de tak ongeveer 90 graden met een licht draaiende beweging te kantelen. Laat de appel gemakkelijk los, dan is het tijdstip van de pluk aangebroken.
Met appelen moet men voorzichtig omgaan
Bij het plukken of het deponeren van de appel in mand of kist moet men bijzonder voorzichtig zijn. Het minste drukpunt of letsel kan schimmels en bacteriën op de appel veroorzaken, wat zich manifesteert door rotting en een slechte houdbaarheid.
Appelen bewaren
Om ook in de winter nog te kunnen genieten van een knapperige en frisse vitaminebom, kunnen er bij het bewaren van late rassen zoals Elstar, Cox Orange of Boskoop een paar kleine trucjes worden toegepast. Daarbij wordt geprobeerd om de afbraakprocessen van de appels te vertragen. Optimale condities daarvoor zijn temperaturen tussen 4 en 6 graden en een luchtvochtigheid van ongeveer 90 procent. Helaas wordt aan deze voorwaarden bij de huidige wijze van bouwen in het algemeen niet meer voldaan. Desondanks kan er nog actie worden ondernomen tegen een voortijdige veroudering van de vrucht. Goede bewaarmogelijkheden voor hobbytuinders zijn koele kelders, een vorstbestendige garage, het tuinhuis en koele zolders.
Welk meest voorkomende appels zijn er voor de consumptie?
Dat zijn de Alkmene, een harde appel met wit vruchtvlees; Braeburn, zeer stevige appel met licht zoete smaak; Cox’s Orange, is zeer saprijk dus geschikt voor desserts; Fuji, zoetige appel met vrij hoog suikergehalte; Gala, gelige appel met een rode blos; Elstar, aromatische appel, heeft zeer fijne zachtzoete smaak; Golden Delicious, groengelige appel met lange steel; Jonagold, zeer stevige, grote en sappige appel; Junami, bleke geelgroene appel met rode blos en Goudreinet, zeer grote ruwe appel met een bruingroene kleur.
Verstuurd vanaf mijn iPad