pornjk.com tube600.com xpornplease.com redtube.social porn600.me porn800.me watchfreepornsex.com tube300.me
By februari 26, 2015 3:22 pm Lees verder →

Roermond herdenkt komende weekeinde bevrijding: …was een ontvolkte stad 70 jaar geleden…

Roermond – Komend weekend van 28 februari en 1 maart 2015 staat de gemeente Roermond met een gevarieerd programma stil bij de zeventigste herdenking van de bevrijding van Roermond. Want ook nu, zeventig jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog, is het belangrijk om samen stil te staan bij de vrijheid waarin wij nu leven. Vrijheid is nog steeds niet vanzelfsprekend. Oorlog en geweld zijn ook vandaag nog aan de orde van de dag. Kijk naar de gebeurtenissen in de wereld, de recente aanslagen in Parijs en Kopenhagen en de oorlog in Oekraïne.

Generaal Anderson op het bordes van het stadhuis.
Burgemeester Rianne Donders – van Leest: “Daarom is het belangrijk dat wij samen stilstaan bij het feit dat Roermond zeventig jaar geleden werd bevrijd. Vrijheid is kostbaar. Het aantal mensen dat de Tweede Wereldoorlog heeft meegemaakt wordt steeds kleiner, maar we moeten voorkomen dat het stil wordt rond het herdenken van de slachtoffers en de gebeurtenissen uit deze periode. Het doorgeven van vrijheid is een verantwoordelijkheid van iedereen”.
Op 1 maart 2015 is het precies zeventig jaar geleden dat de stad Roermond door eenheden van het US Army Corps onder leiding van generaal – majoor John B. Anderson werd bevrijd. Hiermee kwam een einde aan een tragische episode in de geschiedenis van onze gemeente, waarvan de burgers in het zicht van de bevrijding nog onder vreselijke terreur en oorlogsgeweld hebben moeten lijden.
Roermond was bij de bevrijding op 1 maart 1945 een ontvolkte stad. De actieve mannelijke bevolking was te werk gesteld op willekeurige plekken in Duitsland. Twaalfduizend mannen, vrouwen en kinderen waren geëvacueerd. Vijf jaar oorlogsvoering had opgeleverd dat minstens 25 procent van de woningen in Roermond zwaar beschadigd was. Talrijke gebouwen, waaronder veel belangrijke monumenten waren volledig en onherstelbaar vernield. Tientallen burgers werden op 1 maart 1945 nog steeds in gevangenissen vastgehouden.Posted in: roermond