pornjk.com tube600.com xpornplease.com redtube.social porn600.me porn800.me watchfreepornsex.com tube300.me
By juni 14, 2018 6:54 am Lees verder →

Rokers krijgen nog meer troep binnen dan ze dachten…

Roerdalen – Het ANP meldt: Rokers inhaleren veel hogere doses schadelijke stoffen dan vermeld staat op hun sigarettenpakjes. Uit onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) blijkt dat de hoeveelheid teer, nicotine en koolmonoxide zeker twee keer zo hoog is als fabrikanten opgeven. In het slechtste geval bevat de rook zelfs 26 keer zoveel teer als op het pakje staat.

Het verschil zit in de meetmethode. Tabaksfabrikanten volgen EU-richtlijnen, die hen toestaan de waarden te meten terwijl de kleine ventilatiegaatjes die in sigaretten zitten worden opengelaten. Volgens het RIVM ontstaat een realistischer beeld als de gaatjes worden afgeplakt. Het instituut heeft honderd merken op deze manier onderzocht. In de rook van vrijwel alle sigaretten blijkt dan veel meer teer, nicotine en koolmonoxide te zitten dan wettelijk is toegestaan.

Sigaretten meten ‘zonder gesjoemel’
Staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid) zegt dat hij van ‘deze harde feiten is geschrokken’, ook al was de verwachting vooraf al dat tabaksrook schadelijker is dan de cijfers op pakjes doen vermoeden. Blokhuis pleit er in EU-verband voor om sigaretten ‘zonder gesjoemel te meten’. Hij vindt het ‘zeer zorgelijk dat rokers eigenlijk bij alle sigaretten veel meer gif binnen krijgen dan ze wordt voorgehouden’.

Een woordvoerder van Philip Morris stelt in een reactie dat dit soort testen ‘niet is bedoeld om individuele blootstelling te meten, maar om een vergelijking te maken tussen sigarettenmerken.’ Als een andere meetmethode verplicht wordt, zouden volgens hem ook de maximaal toegestane waarden aangepast moeten worden.

Grootste verschil bij Marlboro Prime
In sigarettenrook mag wettelijk maximaal 10 milligram teer zitten, maar de hoogste uitschieter – Belinda Super Kings – bevat 36,3 milligram. Bij Marlboro Prime is het verschil tussen de cijfers die de fabrikant opgeeft en de waarden die het RIVM heeft gemeten het grootst. ‘Officieel’ zit in de rook daarvan slechts 1 mg teer en 0,1 mg nicotine, maar het RIVM mat waarden van respectievelijk 26,1 en 1,7 milligram.

Het RIVM stelt dat de commissie die de huidige meetmethode heeft opgesteld ‘in grote mate wordt beïnvloed door de tabaksindustrie’.

Reactie tabaksfabrikant
Japan Tobacco International (JTI) stelt dat het RIVM ‘de plank volledig mis slaat’. Volgens de fabrikant heeft het RIVM een Canadese testmethode gebruikt in plaats van de door de Europese Unie (EU) verplicht gestelde eisen. ‘Dit is te vergelijken met het uitvoeren van een meting in inches en dan verbaasd te zijn dat dit een andere uitkomst geeft dan in centimeters’, aldus het tabaksbedrijf.

Volgens JTI voldoet de tabaksindustrie al 25 jaar aan de ISO-testmethode die de EU verplicht stelt.

Bron: ANPPosted in: algemeen, roerdalen