By januari 27, 2014 6:52 pm Lees verder →

Schiphol: na 7 jaar mag vloeistof deels weer in handbagage

Roerdalen/Schiphol – Vanaf morgen gaat Schiphol vloeistoffen in handbagage deels weer toestaan, nadat dit ruim zeven jaar verboden is geweest. Per 31 januari verandert de EU de regelgeving voor het meenemen van vloeistoffen in handbagage voor transferpassagiers. Op Schiphol wordt de nieuwe regelgeving morgen al ingevoerd.
Sinds 2006 is het meenemen van vloeistoffen in handbagage aan boord van vliegtuigen aan strenge regels gebonden. In Groot-Brittannië werden toen 24 mannen gearresteerd die het plan hadden om aanslagen met vloeistoffen in flessen te plegen. Vervolgens volgde een verbod voor het aan boord brengen van vloeistoffen. Sommige experts bestempelden de maatregel als security theater.
De Nationaal Coordinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) meldt nu dat de regels deels versoepeld worden. De nieuwe EU-regelgeving houdt in dat transferpassagiers die op EU-luchthavens overstappen, vloeistoffen die zij op de luchthaven van vertrek of in het vliegtuig hebben aangeschaft, mee mogen nemen in hun handbagage op hun transfervlucht.
Transferpassagiers dienen de vloeistoffen die zij op de luchthaven van vertrek of in het vliegtuig hebben aangeschaft bij één van de controlepunten (Transfer Liquids Checkpoints) te laten controleren. De vloeistoffen moeten worden aangeboden in een originele, verzegelde tas van de luchthaven van vertrek of uit het vliegtuig. Vloeistoffen en gels van minder dan 100 ml, verpakt in een transparant 1 liter zakje, zijn vrijgesteld van deze controle.
Opheffing maatregel
Wanneer alle reizigers weer vloeistoffen mogen meenemen is onbekend. De apparatuur om vloeibare explosieven te detecteren is inmiddels zover ontwikkeld dat in de EU is besloten om vanaf aanstaande vrijdag een start te maken met de afbouw van het huidige verbod. De effecten van deze eerste stap naar de volledige opheffing van het vloeistoffenverbod worden nauwlettend bestudeerd, zo laat de NCTV weten.
Indien mogelijk zal de Europese Commissie, in samenwerking alle betrokken partijen, verdere stappen in de opheffing van het verbod gaan plannen. “Het einddoel is dat passagiers vloeistoffen gewoon weer mee aan boord van een vliegtuig kunnen nemen, echter zonder dat er afbreuk wordt gedaan aan het hoge beveiligingsniveau op Nederlandse luchthavens”, aldus de NCTV.Posted in: roerdalen