By mei 19, 2015 3:27 pm Lees verder →

Show en zo: Vanavond start Eurovisie-ongfestival: Nederland in eerste halve finale

Roerdalen – Vanavond start het Eurovisie-songfestival: Nederland zit in eerste halve finale en moet bij de tien beste uitvoerenden (van de 16) proberen te eindigen om de finale te halen. De veiligheidsdiensten in Wenen verkeren vandaag, dinsdag in de aanloop naar de eerste halve finale van het Eurovisiesongfestival in opperste staat van paraatheid. In en rond de Wiener Stadthalle, waar het livespektakel plaatsvindt, moeten allerhande veiligheidsmaatregelen – zichtbaar en onzichtbaar – alle mogelijke risico’s tot een minimum beperken.
Het hele technisch gedeelte ( van verlichting tot sound enz) van dit festival is door een Nederlands bedrijf verzorgd en heeft daartoe een miljoenencontract afgesloten
Ongeveer honderd camera’s, politieagenten in burger, honden die naar explosieven speuren en een strikt controlebeleid aan de deur moeten de veiligheid van bezoekers, artiesten en prominenten garanderen. Volgens lokale media heeft de organisatie ruim 1,3 miljoen euro uitgetrokken voor de beveiliging van het evenement.

Journalisten, medewerkers en bezoekers worden bij binnenkomst in de hal uitvoerig gecontroleerd en gescand. Beveiligingscamera’s houden alle verdachte bewegingen rond de enorme concertzaal nauwlettend in de gaten.

Donderdag is de tweede halve finale.

Op de finaledag, zaterdag, wordt de inzet nog verder opgeschroefd. Dan zijn zo’n vierhonderd beveiligers en driehonderd agenten op de been voor de orde en veiligheid. In de Wiener Stadthalle zijn naar alle waarschijnlijkheid, naast de 16.000 bezoekers, meerdere hoogwaardigheidsbekleders en andere prominenten aanwezig. De live-uitzending van het muzikale spektakel zal door 200 miljoen tv-kijkers in veertig landen worden bekeken.

Bommelding

Dagblad Österreich legt een link met de bommelding die vorige week in Duitsland de livefinale van German’s Next Top Model verstoorde. Een vrouw belde vlak voor aanvang van de show met de melding dat er een bom in de hal zou afgaan. Er werd inderdaad een koffer aangetroffen, maar die bleek ongevaarlijk. Het publiek werd uit voorzorg geëvacueerd. Songfestivalorganisator EBU ontkent in de krant dat daarom de veiligheidsmaatregelen in Wenen zijn opgeschroefd. Volgens de producent hoeft niemand in de Wiener Stadthalle zich zorgen te maken over zijn veiligheid. “Al sinds april geldt de hal als een ‘hochsicherheitszone’.”Posted in: politie, roerdalen