pornjk.com tube600.com xpornplease.com redtube.social porn600.me porn800.me watchfreepornsex.com tube300.me
By augustus 6, 2016 12:56 pm Lees verder →

Sinti-bedevaart heeft al 35 jaar band met Kapel in ’t Zand, Roermond en rest M-Limburg…

image

Roermond – Afgelopen Zondag, 31juli 2016, waren ze voor de 35ste keer te gast bij de Kapel in ’t Zand en in feite ook 35 keer al bij de gemeente Roermond. De jaarlijkse Sinti-bedevaart trok die zondagmorgen in het Kruiswegpark bij Kapel in ’t Zand weer verschillende honderden belangstellenden.
Pater Weerkamp van de parochie Kapel-Kemp en pater Jan van der Zandt van het landelijk woonwagenpastoraat, gingen voor in de dienst, die werd opgeluisterd door het eigen zigeunerorkestje. De pater heeft voor zoveel gastvrijheid Kapel in ’t Zand, de paters Redemptoristen ( die officieel niet meer dáár verblijven en alleen de parochie-taken doen) , de gemeente, landbouwer Cox ( waar de Sinti weer een week kampeerden) diverse keren bedankt voor de hartelijke ontvangst, elk jaar opnieuw.

Maria is zeer belangrijk voor de Sinti. Zoals zij moest vluchten voor koning Herodes, die de jacht had geopend op de koning der joden en haar kind Jezus wilde doden, vluchtten de zigeuners volgens Sinti-leider wijlen Hannes Weiss voor Hitler. Hijzelf overleefde de Tweede Wereldoorlog door onder te duiken.Duizenden Nederlandse Roma en Sinti werden door de Duitsers afgevoerd naar concentratiekampen. Slechts weinige zigeuners overleefden de kampen. Praten over de dood is taboe, de Sinti hebben daarom jaren niet gesproken over de holocaust.

Steun vonden ze bij Maria, maar tot de jaren tachtig kon dat niet in Nederland. Totdat in 1982 pater Jan van der Zandt, van het Nederlandse woonwagenpastoraat, de grote promotor van deze Sinti-bedevaart naar Maria in Roermond) HannesWeiss ontmoette tijdens een Sinti-bedevaart in het Belgische Banneux. Weiss beklaagde zich erover dat Nederland niet zo’n bijeenkomst had, waarop de pater zei: ‘Als jij zoiets organiseert, dan help ik je’.Zo geschiedde. Eerst was de burgerbevolking huiverig voor de komst van de reizigers. Maar al snel was de bedevaart ingeburgerd. De Sinti sliepen op een veldje midden in het centrum van Rierminf waar ze stroom mochten aftappen van de parkeermeters, en water kwam via een slang uit het Belastingkantoor…aldus een reportage in de Volkskant enkele jaren geleden over het ontstaan van de Sinti-bedevaart naar Kapel in ‘ t Zand, de Maria-verering en de komst specifiek naar Roermond.

Destijds zowat voor niks, zei pater Jan van der Zandt die zondagmorgen jl nog eens en hij zei dat “nu de bedevaart 25.000 euro kost”.

Tijdens de 4-daagse bedevaarten hebben de Sinti ook altijd een beeltenis van moeder Maria bij zich, die een gouden draadmantel draagt, vervaardigd door de weduwe van Hannes Weiss, die normaliter altijd ter bedevaart gaat, maar deze keer niet aanwezig kon zijn wegens ziektes.”Deze mantel is symbool voor de bescherming van Sinti en Roma door Maria”, zo werd nog eens onderstreept en op de foto , afgelopen zondag genomen, is het beeld zichtbaar: het werd voor het altasr geplaatst; op het altasr speelt het orkest van de Sinti hartverwarmende welkomstmuziek die telkens meeslepend klonk en het publiek vaak applaus ontlokte.
Ook toonde pater Jan een speciale Sinti-herinneringsmedaille, die te koop is bij Kapel in ’t Zand

Behalve deze bedevaart is de jaarlijkse bijeenkomst ook een reünie met wagenzegening, feesten, kampvuur enz waarvoor ook de burgers zijn uitgenodigd. De Sinti integreren op,hun eigen wijze….tot tevredenheid van velen in Midden-Limburg want pater Weerkamp was blij met zoveel belangstelling voor deze viering: “Er is geen activiteit bij ons waarover zo vaak en zoveel geinfomeerd wordt: wanneer is weer de Sunti-bedevaart…?”
Jacques BiermansPosted in: algemeen, roermond