porn videos tube600.com xpornplease.com redtube.social porn600.me porn800.me watchfreepornsex.com tube300.me
By augustus 5, 2012 1:33 pm Lees verder →

Start verering inzet tot zaligverklaring Pater Bohnen in Susteren 19 aug

Susteren – Zondag 19 augustus a.s. zal tijdens een Pontificale Hoogmis

in de parochiekerk van Mariaveld-Susteren de tiende sterfdag van Pater Laurens Bohnen worden herdacht. Tegelijkertijd word gestart met de verering en inzet tot zaligverklaring.
Het kerkbestuur heeft het verzoek gekregen om de verering van Pater Bohnen op te starten. Pater Bohnen, geboren en begraven in de parochie Mariaveld, heeft zich in Haïti altijd ingezet voor de armste der armsten. De actie ‘Bonen voor Bohnen’ is waarschijnlijk een van de meest bekende missieacties. Laurens Bohnen was onder meer Ereburger van de voormalige gemeente Susteren en staat eveneens in de top drie van de beroemdste Limburger aller tijden.
Het wondermens Laurens Bohnen heeft 45 jaar lang het helpen van mensen in de sloppenwijken van Haïti tot zijn levenswerk gemaakt. Totale toewijding en zichzelf wegcijferend, dag in dag uit bezig met stukje bij beetje kinderen hoop op een betere toekomst te geven. Hij bouwde ruim 186 scholen. Dagelijks konden zo’n 26.000 kinderen uit de sloppenwijken daardoor lessen volgen en kregen te eten. Rijst, bonen en soms, met heel veel geluk, een stuk brood.
Pater Bohnen had als geen ander al in de jaren vijftig begrepen dat zieltjes winnen niet dé oplossing was voor de problemen van de allerarmsten. Scholing, educatie en investeren op de lange termijn was waar Bohnen zich keer op keer sterk voor maakte. Bohnen offerde zijn eigen luxe en bedeeldheid op en leed een uiterst sober bestaan. ‘Naastenliefde zonder poespas als kern van het leven’, was een credo dat hij veelvuldig predikte en waar hij mensen letterlijk mee in hart en hun ziel wist te raken.
De kerkbesturen van het cluster Susteren werken mee aan deze start. Naast de pontificale hoogmis zal er ook een expositie worden ingericht over het leven en werk van pater Laurens Bohnen. Bij deze tiende sterfdag zal een delegatie van de Orde van de Salesianen aanwezig zijn, evenals een delegatie uit Haïti, alsmede kerkelijke en wereldlijke hoogwaardigheids-bekleders.
Ook hoopt het kerkbestuur van Mariaveld op grote belangstelling van vele parochianen uit de parochies Susteren, Dieteren, Nieuwstadt en Roosteren.
Op Haïti was hij bij leven al een legende. Niet alleen vanwege zijn naastenliefde. Hij durfde kritiek te hebben op de gevestigde orde. Hij uitte zijn kritiek in felle bewoordingen en veroordeelde de machthebbers van Haïti publiekelijk. Ook het instituut kerk durfde hij te bekritiseren, omdat deze zich weigerde uit te spreken tegen het gruwelijke en dictatoriale regimes in het straatarme Haïti. Toch heeft het militaire bewind hem hier nooit op afgerekend.
Bang voor gewelddadige reacties van de bevolking. Meer nog echter vanwege de wereldwijde bekendheid van Pater Bohnen. Hij wist miljoenen op te halen voor zijn scholing- en voedselprojecten. Hij kwam bij diplomaten en politici over de vloer en zij kwamen een kijkje nemen wat de missiepater allemaal uitspookte. Tot grote spot van Bohnen zelf, die maar al te goed besefte dat hoogwaardigheidsbekleders, heel snel vergeetachtig zijn als het op menselijke ellende en leed gaat.
Als het aan Laurens Bohnen zelf had gelegen, was hij in het harnas gestorven. Zijn gezondheid, dementie en de ziekte van Parkinson dwongen het terug te keren naar Limburg, waar hij tot aan zijn dood op in 2002 verbleef in een verpleeghuis te Heerlen. Zo lang hij bleef hij zich vanaf zijn ziekbed inzetten voor de allerarmsten van ‘zijn’ Haïti. Het was zijn wens om begraven te worden op het parochiekerkhof van Mariaveld.
Na zijn dood heeft Haïti nog heel wat natuurgeweld over zich gekregen. Toch wordt zijn werk weer opgepakt en worden zijn eenvoudige, menselijke principes van naastenliefde keer op keer weer toegepast.
Nog geen reacties op “Start verering inzet tot zaligverklaring PaterPosted in: Geen categorie