By mei 17, 2012 7:47 am Lees verder →

Subsidie in Limburg voor energiebesparing komt terug

Roerdalen/Maastricht – De Subsidie voor energiebesparing en opwekking van duurzame energie is er weer: de Limburgse energiesubsidie komt terug. Vanaf 21 mei 2012 kunnen mensen die energiebesparende maatregelen willen treffen of duurzaam energie willen opwekken subsidie aanvragen bij de Provincie Limburg.

In totaal is hiervoor op dit moment € 1 miljoen beschikbaar. Dit bedrag kan nog worden verhoogd, als Provinciale Staten daar in juni mee instemmen. De subsidie kan worden aangevraagd door particulieren, verenigingen, gemeenschapshuizen en scholen. Alle informatie staat vanaf 21 mei op http://www.limburgseenergiesubsidie.nl/

De subsidie kan per woning oplopen tot € 1.000,-. Voor scholen, (sport)accommodaties en gemeenschapshuizen is dat tot € 2.000,-. Hiervoor geldt wel: op is op. Als de subsidiepot leeg is, krijgt niemand meer subsidie. De regeling is bedoeld voor woningeigenaren, (sport)verenigingen, gemeenschapshuizen en scholen. Vanaf 21 mei staan op limburgseenergiesubsidie.nl de maatregelen die voor subsidie in aanmerking komen en de voorwaarden. Subsidies worden achteraf verstrekt. Een belangrijke voorwaarde daarbij is dat alleen kosten die na 21 mei zijn gemaakt (aankoop materialen of aanbesteding werkzaamheden) in aanmerking komen voor subsidie.

Gedeputeerde Patrick van der Broeck is blij met de subsidieregeling: “We zetten hiermee de subsidieregeling voort die al eerder succesvol was. Hiermee help je mensen die duurzaam bezig willen zijn: zowel met energiebesparing als met energieopwekking. Daarnaast is het goed voor de werkgelegenheid en, ook belangrijk in deze tijd, voor een lagere energierekening. Het subsidiebedrag van € 1 miljoen is op dit moment het maximaal mogelijke, ik hoop dat Provinciale Staten in juni instemmen met de nota Energiefonds, dan kunnen we dit bedrag nog verhogen.”

De subsidieregeling is niet de enige regeling die Van der Broeck dit jaar voor particuliere woningeigenaren verwacht. “Provinciale Staten kunnen besluiten over een voorstel om een energiefonds op te richten. In dit fonds zit € 20 miljoen. Een gedeelte daarvan wordt gebruikt om leningen met een lage rente te verstrekken aan mensen die duurzame energie willen opwekken of energie willen besparen. Hierbij kan een bedrag worden geleend om de maatregelen te treffen. Uit de besparing die dat oplevert kan de lening terug worden betaald,” zegt Van der Broeck. “Na afbetaling verdien je dan op de getroffen maatregelen. Met bijvoorbeeld zonnepanelen, die een levensduur van minimaal 25 jaar hebben, verdient men na de aflossingsperiode van 10 jaar dus nog zeker 15 jaar”.

Meer rekenvoorbeelden, energiebesparende maatregelen en subsidie- en financieringsmogelijkheden staan op:
http://www.limburgseenergiesubsidie.nl/
http://www.wattmooi.nl/
http://www.energiebesparingsverkenner.nl/
http://www.energiesubsidiewijzer.nl/.Posted in: roerdalen