By juni 28, 2012 11:31 am Lees verder →

Tour 2012: Het parcours van de Tour de France 2012 telt 3479 km

Roerdalen – De Tour de France kent in 2012 een gevarieerd parcours met volop kilometers tegen de klok. De organisatie zoekt het in 2012 meer in het middengebergte van de Jura en de Vogezen en heeft slechts ruimte voor twee bergetappes met aankomst bergop. Met bijna honderd individuele tijdritkilometers is de afstand tegen de klok bijna verdubbeld ten opzichte van 2011.De start is vanwege de Olympische Spelen een week vervroegd en zal plaatsvinden in het Belgische Luik, de enige stad die zowel de Tour, de Giro als de Vuelta op zijn grondgebied mocht verwelkomen.  De route van de 6,1 kilometer lange proloog is identiek aan de door Fabian Cancellara in 2004 gewonnen ouverture.

Na twee etappes in Wallonië – waar kansen liggen voor zowel aanvallers als sprinters – volgt met de etappe naar Boulogne-sur-Mer een rit door het middengebergte met aankomst heuvelop. Eenmaal in Frankrijk gaat de Tour met de klok mee richting het zuiden. Na drie relatief vlakke etappes volgen er in het tweede weekend twee ritten door de Vogezen. De etappe naar Planche des Belles Filles  (met stukken boven de 20%) op zaterdag eindigt heuvelop. Op maandag volgt de eerste tijdrit over 38 kilometer van Arc-et-Senans naar Besançon.

De dag erna moeten de renners in de tiende etappe over de Col du Grand Colombier. De reus van de Jura  (17,4 km á 7,1%) is bekend uit de Tour de l’Ain en maakt voor de eerste keer zijn opwachting in de Ronde van Frankrijk. De dag erop volgt een Alpenrit over onder meer de Madeleine en de Croix-de-Fer met aankomst bovenop La Toussuire.

In het tweede weekend is de rit naar Le Cap d’Agde op zaterdag verrassend genoeg vlak, en volgt de dag erop een etappe door het middengebergte naar Foix. Onderweg staat de steile Mur de Péguere op het programma, maar de top ligt op 39 kilometer van de finish.

De slotweek wordt begonnen met een vlakke rit naar Pau. Vier dagen voor het einde volgt er een Pyreneeënrit naar Bagnères-de-Luchon over de  Tourmalet, Aubisque, Aspin en de Peyresourde. Een lastige bergrit naar Peyragudes wordt opgevolgd door een vlakke overgangsrit naar Brive-la-Gaillarde. Op de voorlaatste dag staat er in Chartres een 52 kilometer lange tijdrit op het programma. De slotetappe gaat traditioneel naar Parijs, waar gefinisht wordt op de befaamde Avenue des Champs-Élysées.

De Tour de France 2012 staat op de kalender van zaterdag 30 juni tot zondag 22 juni. In drie weken moeten de renners 3479 kilometer afleggen.Posted in: roerdalen