By juli 3, 2012 7:11 am Lees verder →

Tour 2012: Vandaag 3e etappe richting kust

Roerdalen- Dinsdag 3 juli 2012. Etappe 3 in de Tour van 2012 gaat van Orchies naar Boulogne-sur-Mer, de start is om 10.45 uur. Zoals de plaatsnaam al zegt, de renners gaan naar de kust! België en de Ardennen liggen achter ons, dit is de eerste écht Franse etappe en de heuvels worden ingeruild voor côtes. Vermoedelijk geen massasprint vandaag. De renners voor het  klassement moeten van voren zitten. Behalve dat de wind aan de kust erg verraderlijk kan zijn, zijn er in de laatste 34 kilometer ook nog vijf (kleine) colletjes te beklimmen.

Orchies: kasseien en stakingen
De start van de 3e etappe is in Orchies (op zijn Vlaams: Oorschie). Er zijn hier twee kasseistroken uit Parijs-Roubaix te vinden: Secteur pavé d’Orchies en ook het tweede deel Secteur pavé de Beuvry-la-Forêt à Orchies. Dit is de eerste keer in de Tourhistorie dat een etappe in Orchies start, nadat de geplande ploegentijdrit in 1982 werd geannuleerd wegens stakende fabrieksarbeiders.

Lunch en tussensprint
Vanuit Orchies gaan de renners het westwaarts (tegen de wind in?) naar het departement Pas-de-Calais. Na 95 kilometer mag er in Thérouanne geluncht worden en dan kunnen de renners zich opmaken voor de tussensprint op 119 kilometer.  Het is allemaal nog redelijk vlak, al volgt er na 132 kilometer wel een beklimming van de 4e categorie.

Vijf colletjes aan het einde
In de laatste 34 kilometer moeten er vijf colletjes beklommen worden. De eerste van dit kwintet is van de 3e categorie, de rest van de 4e. Die zitten erg dicht bij elkaar. Een beetje Amstel Gold Race, maar dan in Frankrijk.

Boulogne sur Mer
In 1984 won Jean-Paul van Poppel de etappe naar Boulogne sur Mer. Maar vandaag zal de snelste sprinter van het peloton waarschijnlijk niet winnen. De finish is ook op een colletje geplaatst. Al met al een mooie etappe. Eentje voor Johnny Hoogerland?Posted in: roerdalen