pornjk.com tube600.com xpornplease.com redtube.social porn600.me porn800.me watchfreepornsex.com tube300.me
By juli 12, 2012 7:16 am Lees verder →

Tour 2012: Vandaag in elfde rit: een schifting in Ronde van Frankrijk?

Roerdalen – Gaat vandaag een eerste beslissing vallen in de Ronde van Frankrijk. Veel renners vrezen de elfde etappe in de Tour de France. Het is een rit van ‘slechts’ 148 kilometer, maar er staan wel vier Alpencols op het menu. Twee daarvan, de Madeleine en de La Croix de Fer, zijn van buitencategorie en de finish ligt op La Toussuire, een col van eerste categorie. Dat wordt dus zwoegen om op tijd binnen te komen.

Onverbiddelijk
Voorheen werd in dit soort etappes altijd een oogje dichtgeknepen als er een grote groep renners buiten de tijdlimiet over de streep kwam. Daar is nu geen sprake meer van. De jury is onverbiddelijk: te laat is te laat, ook al gaan er vijftig man uit koers.

Tijdslimiet
De tijdslimiet is afhankelijk van de gemiddelde snelheid van de ritwinnaar. In een langzame rit (gemiddeld 30 km/u) is de limiet 11 procent van de eindtijd van de winnaar. Dat komt uit op iets meer dan een half uur. Als ze er direct vanuit de start invliegen en het de hele dag koers is (gemiddelde 36 km/u), dan geldt een marge van 18 procent. Dan hebben de mindere klimgoden circa drie kwartier om binnen te komen.

Madeleine
De strijd kan morgen heel goed al op de eerste beklimming beginnen. Vanuit de startplaats Albertville is het bijna 15 kilometer naar de voet van de Col de la Madeleine (2000 meter hoog). Deze beklimming is ruim 25 kilometer lang met een hellingsgraad van gemiddeld 6,2 procent en een paar uitschieters naar 10 procent. De zwaarste stukken zitten helemaal aan het begin en in de laatste tien kilometer.

Croix de Fer
Na een hele lastige afdaling van twintig kilometer ligt in het plaatsje Saint-Étienne-de-Cuines de streep voor de tussensprint. Direct daarna begint de klim naar de top van de Col du Glandon (1924 meter hoog) en van daaruit naar de top van de Croix de Fer (2067). Deze beklimming is ruim 22 kilometer lang met een stijgingspercentage van gemiddeld bijna 7 procent. Vooral in het middelste gedeelte liggen enkele zware stroken van meer dan 10 procent.

Na de top van de Croix de Fer is het veertien kilometer afdalen en dan gelijk weer terug op het kleine verzet voor de Col de Mollard van tweede categorie. Deze klim is 5,7 kilometer lang tegen bijna 7 procent. Dan is het zestien kilometer dalen naar Saint-Jean-de-Maurienne, een voor wielertoeristen zeer bekend oord. Daar begint de 18 kilometer lange slotklim naar La Toussuire (gemiddeld 6 procent). De eerste kilometers zijn heel zwaar (richting 10 procent), daarna vlakt het wegdek langzaam maar zeker af naar vier procent bij de meet.

Geen vlakke stukken
Het gaat dus eigenlijk steeds op en af. Tussen de cols liggen geen vlakke stukken om even op adem of terug in het peloton of de bus te komen. Daarom vrezen veel niet-klimmers deze rit.

Bergklassement
De kandidaten voor het bergklassement moeten juist vanaf het begin van de etappe bij de les zijn. Op zowel de Madeleine als de Croix de Fer liggen 25 punten te wachten op de eerste passant. De bolletjestrui is nu in bezit van Thomas Voeckler. De kleine Fransman won niet alleen de rit naar Bellegarde-sur-Valserine, maar was ook als eerste boven op de Grand Colombier.

Act
Voor de Tour klaagde Voeckler nog over een pijnlijke knie. Dat blijkt dus weer een act te zijn geweest. De bekkentrekker van Europcar wil het tricot naar Parijs brengen en zal dus op de voorposten te vinden zijn. Ook Michele Scarponi lijkt geinteresseerd in het bolletjestrui. De Italiaan van Lampre-ISD kwam als tweede boven op de Grand Colombier en is nu de naaste belager van Voeckler in het bergklassement.

Greep
Het zal echter lastig worden om uit de greep van de trein van Sky Procycling te blijven. De trein van Wiggins en co. oogde ook in de eerste Alpenrit bijzonder sterk. Edvald Boasson Hagen en vooral Richie Porte ontwikkelen bergop een enorm hoog tempo. Daarmee houden ze alles onder controle.

Nieuwe poging
Jurgen van den Broeck wist wel te ontsnappen, maar moest erg hard rijden voor 31 seconden tijdwinst op gele truidrager Bradley Wiggins. De Belg van Lotto-Belisol zal op La Toussuire weer een poging wagen. Ook Pierre Rolland (Europcar) oogde goed. Hij behoort zeker tot de kanshebbers voor ritwinst. Datzelfde kan gezegd worden voor Cadel Evans. De slotklim lijkt de Australiër van BMC op het lijf geschreven.Posted in: roerdalen