By juli 1, 2012 10:25 am Lees verder →

Tour 2012: Voorbeschouwing etappe 1

Roerdalen – Na de zes kilometer lange ouverture in de straten van Luik is de Tour nog een extra dag in België. De proloog in Luik heeft ons een aardige indicatie gegeven van hoe de krachtsverhoudingen in het peloton liggen. Op zondag staat de eerste rit in lijn op het programma. In de Ardennen wacht een lastige openingsrit. WielerFlits blikt vooruit.

De eerste rit in lijn gaat over bijna tweehonderd kilometer van Luik naar Seraing. Na de start in Luik gaat het peloton zuidwaarts richting Luxemburg, om vervolgens in Hotton weer in noordelijke richting te gaan. Hoewel er onderweg vijf hellingen zijn opgenomen, laat de organisatie de zware hellingen uit Luik-Bastenaken-Luik links liggen. De etappe is als vlak in het routeboek aangemerkt. De finish ligt aan het einde van een 2,4 kilometer lange klim met een gemiddeld stijgingspercentage van 4,7%. Hoewel de helling door de organisatie geclassificeerd is als een beklimming van vierde categorie, is er eerder sprake van vals plat dan van een echte slotklim.

De aankomst in Seraing lijkt op het lijf geschreven van Philippe Gilbert. De Waal rijdt door zijn eigen streek en zal dolgraag voor eigen publiek willen zegevieren. Het eerste gedeelte van zijn seizoen viel door diverse ongemakken tegen, maar hij lijkt op de weg terug. Op het Belgisch kampioenschap liet hij dat al zien en in Luik reed hij een sterke proloog.Posted in: roerdalen