By juli 16, 2012 8:28 am Lees verder →

Tour 2012: Welke Nederlandse renner blaast oude traditie in Pau nieuw leven in?

Roerdalen – Vandaag de vijftiende etappe in de Tour 2012 met finish in Pau, een stad waar vaak Nederlanders hebben gewonnen. Misschien kan die goede traditie weer nieuw leven ingeblazen worden. Want de laatste keer is veertien jaar geleden. Toen kwam Leon van Bon juichend over de streep. De kans op een Nederlandse overwinning is echter niet zo groot. Waarschijnlijk gaat deze etappe uitdraaien op een massasprint.

Historie
Pau is een gekend oord voor de volgers van de Tour de France. De stad was al 57 keer het toneel van een aankomst en net zo vaak werd er het startschot gelost voor een etappe. In 1938 boekte Theo Middelkamp de eerste Nederlandse overwinning. Na hem volgden Henk Lubberding (1978), Gerrie Knetemann (1980), Erik Breukink (1987), Adri van der Poel (1988) en Van Bon.

Lastig
Het parcours van de vijftiende rit is lastig, maar voor de sprinters niet onoverkomelijk. Vraag is of die wel zin hebben om te rijden. De strijd om het groen is al in het voordeel van Peter Sagan (Liquigas-Cannondale) beslist en na de rustdag (dinsdag) staan twee loeizware Pyreneeënritten op het programma.

Geaccidenteerd
De renners vertrekken uit Samatan voor een rit van 158,5 kilometer. Het parcours is zeer geaccidenteerd: het is bijna de hele tijd heuveltje op, heuveltje af. In de finale liggen drie klimmetjes waar kruimeltjes voor de bergtrui te rapen zijn:

107 km: Côte de Lahitte-Toupière (2.1 kilometer á 5.3 procent, vierde categorie)
123.5 km: Côte de Simacourbe (1.9 kilometer á 6.3 procent, derde categorie)
129 km: Côte de Monassut-Audiracq (1.5 kilometer á 5.4 procent, vierde categorie)
Klassieke renners
Ongetwijfeld gaat er al vroeg een groepje aanvallers op pad. Het parcours is vooral geschikt voor klassieke renners. Dan kom je uit bij mannen als Nick Nuyens (Saxo Tinkoff), Luca Paolini (Katusha) en Sebastian Langeveld (Orica GreenEdge). Al zal onze landgenoot waarschijnlijk moeten werken voor Matthew Goss. En nu Rabobank het zoet van de overwinning gesmaakt heeft: Bram Tankink.

Massasprint
Een kopgroep zal maar weinig ruimte krijgen, zeker als de ploegen van de sprinters geen mannetje mee hebben. De kans is groot dat het dan op een massasprint uitdraait. Daarin is André Greipel de grote favoriet. De Duitser van Lotto-Belisol heeft al drie zeges op zak dankzij een uitstekend treintje.

Kanshebbers
Kanshebbers zijn natuurlijk wereldkampioen Mark Cavendish (Sky Procycling), groene truidrager Peter Sagan en Matthew Goss (Orica GreenEdge). De Australiër staat nog steeds droog in deze Tour. Tot de outsiders behoort zeker Kris Boeckmans. De Belg van VacanSoleil-DCM was er in Metz al dicht bij, maar werd toen door materiaalpech getroffen.Posted in: roerdalen