By juli 9, 2012 9:06 pm Lees verder →

Tour 2012: Wiggins wijst Evans terug en wint tijdrit

Bradley Wiggins

Roerdalen – Bradley Wiggins heeft in de negende rit van de Tour de France de gele trui vaster om de schouders gekregen en de Nederlanders flink
Op achterstand.

Wiggins won de tijdrit over 41,5 kilometer tussen Arc-et-Senans en Besançon in 51.24; een moyenne van 48,4 kilometer per uur.

Zijn ploeggenoot Chris Froome werd op 0.35 tweede en proloogwinnaar Fabian Cancellara op 0.57 derde.

Cadel Evans kreeg een tik; de Tour-winnaar van 2011 verloor 1.43 en zag de achterstand op Wiggins oplopen tot 1.53 in het klassement.

Wereldkampioen Tony Martin, de winnaar van de lange tijdrit in de vorige Tour, reed lek en werd twaalfde op 2.16. De beste Nederlander was Lieuwe Westra; de Vacansoleil-DCM-renner werd zeventiende op 2.45.

Vorm
In de negende etappe van de Tour moest blijken hoe het met de vorm van de topfavorieten stond. Maar voordat het duel tussen Bradley Wiggins en Cadel Evans, de nummers één en twee in het klassement, de apotheose vormde, was ook het voorprogramma niet te versmaden.

De hoofdrollen daarin waren weggelegd voor proloogwinnaar Fabian Cancellara, Tejay van Garderen en Chris Froome. Cancellara, die halverwege zijn tijdrit de voor hem gestarte Bauke Mollema al voorbij stoof, had lang de snelste tijd op zijn naam. Onverwacht dienden zich echter twee outsiders aan die hem van zijn troon wilden stoten.

Indruk
Van Garderen verraste door bij het eerste tussenpunt (na 16,5 kilometer) met 0.03 voorsprong op Cancellara door te komen en was na 31,5 kilometer ook nog sneller: 0.02. Aan de finish gaf de Amerikaan echter 0.09 toe en uiteindelijk werd hij vierde.

Vervolgens was het de beurt aan Froome om indruk te maken. De ploeggenoot van Wiggins, die al geïmponeerd had met zijn zege in de eerste bergrit, was bij beide tussenpunten sneller dan Van Garderen en Cancellara en hield zijn voorsprong in het laatste deel van zijn race vast.

Het was de vraag of de tijd van Froome stand zou houden als zijn kopman Wiggins op het lastige parcours in actie kwam. Die verschaft echter snel duidelijkheid. Wiggins schoot van het startpodium en was na 16,5 kilometer al 0.05 sneller dan z’n meesterknecht.

Schade
Evans, de Tour-winnaar van 2011, kwam daar al door op 1.02 achterstand. Na 31,5 kilometer was het verschil gegroeid tot 1.19 en aan de meet was de schade 1.43. De Australiër staat nu in het algemeen klassement 1.53 achter op Wiggins. Froome ligt op de loer; hij naderde tot op 0.14.

Specialist Lieuwe Westra deed wat van hem verwacht mocht worden en werd de beste Nederlander: zeventiende op 2.45. Tony Martin, de wereldkampioen en winnaar van de lange tijdrit in de vorig Tour, kon zijn favorietenrol opnieuw niet waarmaken; de al de hele week door malheur achtervolgde Duitser reed net als in de proloog lek en werd twaalfde op 2.16.Posted in: roerdalen