By juli 15, 2012 6:34 am Lees verder →

Tour 2012: Wordt dit de rit (14e) van klimmer Hoogerland?

Roerdalen – Het peloton nadert langzaam maar zeker de Pyreneeën. In de veertiende etappe .moeten op weg naar het hooggebergte al enkele lastige cols bedwongen worden. Vooral de laatste klim, de Mur de Péguère, gaat pijn doen in de kuiten. De rit van Limoux naar Foix is daarom geknipt voor aanvallers met klimkwaliteiten

Opwarmertje
Vanuit de start loopt de weg direct omhoog naar de eerste klim van de dag, de Col du Portel van tweede categorie. Dat is een lekker opwarmertje voor wat nog komen moet. Daarna glooit het parcours richting de tussensprint. Het puntenklassement lijkt al beslist in het voordeel van Peter Sagan (Liquigas-Cannondale). Het is dus maar de vraag of de snelle mannen zich hier nog gaan uitsloven.

Zwaarste stukken
Een kilometer verderop begint namelijk de tweede klim van de dag. Dat is de Port de Lers van eerste categorie. Deze klim is 11.4 kilometer lang tegen een gemiddeld stijgingspercentage van 7 procent. De zwaarste stukken bevinden zich in de tweede en de negende kilometer. Daar loopt de weg rond de 10 procent omhoog.

Muur
Na de afdaling is er geen tijd om te recupereren, want het gaat direct omhoog naar de top van de Mur de Péguère van eerste categorie. De eerste zes kilometers van deze klim zijn goed te doen, daarna wordt het afzien en pijn lijden. Met stroken van 18 procent rijden de renners letterlijk tegen een muur op. Na het bereiken van de top is het nog circa veertig kilometer afdalen naar de finish.

Aanvallers
Voor de klassementsrenners ligt de Mur de Péguère iets te ver van de finish. Eventuele tijdverschillen kunnen in de lange afzink naar Foix nog weggepoetst worden. De kans is groot dat de ritwinnaar deel uitmaakt van een groepje aanvallers dat al vroeg op pad gaat.

Kanshebbers
Kandidaten voor dat groepje zijn Sandy Casar en Jeremy Roy (beiden FDJ), Thomas Voeckler (Europcar), Luis Léon Sanchez (Rabobank), Rui Costa (Movistar), Pieter Weening (Orica GreenEdge) en natuurlijk Johnny Hoogerland van VacanSoleil-DCM. De Zeeuw gaf een paar dagen geleden al aan dat hij juist deze rit in het Tourboek heeft aangekruist.Posted in: roerdalen