By juli 9, 2011 5:27 am Lees verder →

Tour de France 2011: Lastige etappe vandaag zaterdag en Nederland wacht al weer jaren op een zege…

Roerdalen – In de achtste etappe van de Tour de France moeten de renners 189 kilometer afleggen tussen Aigurande en Super-Besse Sancy.

Om 12.20 uur wordt het startsein gegeven. Overigens, wist u dat het al weer 5 jaar geleden is dat een Nederlander een Tour-etappe won.. ( lees verder)

Volgens het snelste tijdschema komt de eerste renner om 17.01 uur over de meet, volgens het langzaamste tijdschema is de finish niet eerder dan 17.31 uur.

Historie
In 2008 stond deze etappe eveneens in het routeboek. Riccardo Riccò, destijds onder contract bij Saunier-Duval, bleek de snelste in de laatste sprint heuvelop. Hij werd later uit de Ronde van Frankrijk genomen wegens dopinggebruik, waardoor de etappe op naam kwam van Alejandro Valverde.

Het was de enige keer dat La Grande Boucle de plaats Aigurande aandeed.

Super-Besse was al wel twee keer eerder aankomstplaats in de Tour; in 1996 won de Deen Rolf Sörensen een rit voor de Rabobank-ploeg en in 1978 was de Belg Paul Wellens de winnaar.

Indre – Puy-de-Dôme
De start van de etappe is in het departement Indre in de regio Centre. De finish is in het departement Puy-de-Dôme in de regio Auvergne.

Onderweg
Onderweg zijn er één tussensprint (na 83 kilometer) en maar liefst vier cols; twee van de vierde categorie (na 65,5 kilometer en na 119,5 kilometer), één van tweede categorie (na 164 kilometer) en de laatste, van derde categorie (anderhalve kilometer lang met een gemiddeld stijgingspercentage van 7,6%), is aan de finish.

Nederlanders
Op 9 juli 2005 was Pieter Weening de laatste Nederlander die een etappe wist te winnen.Posted in: roerdalen