By juli 10, 2011 7:24 am Lees verder →

Tour de France 2011: Renners vandaag over veel cols op weg naar rustdag morgen

Roerdalen – In de negende etappe van de Tour de France moeten de renners 208 kilometer afleggen en acht cols bedwingen tussen Issoire en Saint-Flour.

Om 12.10 uur wordt het startsein gegeven.

Volgens het snelste tijdschema komt de eerste renner om 17.19 uur over de meet, volgens het langzaamste tijdschema is de finish niet eerder dan 17.52 uur.

Historie
De Ronde van Frankrijk deed drie keer eerder Issoire aan en vier keer eerder Saint-Flour.

De laatste winnaar van een rit met de startplaats Issoire was Giuseppe Guerini, op 22 juli 2005. Saint-Flour was voor het laatst een finishplaats toen Richard Virenque in 2004 op de nationale feestdag (14 juli) zijn handen in de lucht mocht steken.

Auvergne
De start van de etappe is in het departement Puy-de-Dôme. De finish is in het departement Cantal, eveneens in de Auvergne.

Onderweg
Onderweg zijn er één tussensprint (na 178 kilometer) en maar liefst acht cols. Het is daarmee in kwantiteit de zwaarste etappe van deze Tour. Drie cols van tweede categorie en drie cols van derde categorie doemen op, alvorens in de finale twee beklimmingen van vierde categorie voor een schifting moeten zorgen.

Op vijftien kilometer van de finish ligt de top van de col Côte du Château d’Alleuze en aan de finish ligt de top van de Montëe des Orgues. Die laatste is 1,6 kilometer lang met een stijgingspercentage van 6,1%.

Nederlanders
Op 10 juli 1953 won Jan Nolten de achtste etappe van Nantes naar Bordeaux.Posted in: roerdalen