By juli 14, 2011 6:00 pm Lees verder →

Tour de France 2011: Spanjaard wint; fors verlies Oranje-mannen

Roerdalen – Samuel Sánchez heeft de eerste bergetappe in de Tour de France, van Cugneaux naar Luz-Ardiden, op zijn naam geschreven. Thomas Voeckler behield de gele trui en dat was een grote verrassing.

De Spanjaard van Euskaltel demarreerde in de afdaling van de Tourmalet en bleef buiten schot van de concurrentie. De Belg Vanendert (Omega Pharma-Lotto) verraste met een tweede plaats, voor Leopard Trek-renner Fränk Schleck.

Alberto Contador kwam nog achter een groepje met Ivan Basso, Cadel Evans en Andy Schleck binnen en hij verloor 42 seconden op Sánchez. Contador zei na afloop dat zijn knie weer onwillig was waardoor hij zich alleen kon beperken tot consolideren. Hij weet nog niet zeker of hij nog een beslissende demarage kan plaatsen. Maar zo voegde hij eraan toe: “de Tour 2011 is nog niet voorbij”.Van de favorieten deed dus Frank Schleck de beste zaken. De Luxemburger passeerde als derde de streep, op tien seconden. Alberto Contador moest in de laatste kilometer ook Andy Schleck, Ivan Basso en Cadel Evans laten gaan en verloor ruim een halve minuut op Frank Schleck. Thomas Voeckler behoudt de gele trui.

Gesink
Robert Gesink moest al ver voor de top van de Col du Tourmalet, de tweede grote col van de dag, lossen uit de grote groep. De Nederlander verloor bijna achttien minuten en moest zijn witte trui afstaan aan de verrassende Arnold Jeannesson.

Ook Johnny Hoogerland verloor zijn leiderstrui; Sánchez pakte op de slotklim veertig punten en hij is de nieuwe drager van de bolletjestrui.

Laurens ten Dam was de beste Nederlander; hij werd achttiende op 2.10 van Samuel Sánchez.

=Posted in: roerdalen