By april 9, 2014 11:35 am Lees verder →

Vals geld in omloop in Noord-Holland

Noord-Holland – Vanaf begin maart zijn meer dan tien aangiftes binnengekomen van gedupeerden, die betaald zijn met valse briefjes van 50. Het valse geld duikt nu op in de omgeving van Den Helder en Julianadorp en wordt aangeboden bij tankstations, supermarkten en maaltijdkoeriers. De politie waarschuwt bewoners van dit gebied voor dit valse geld en vraagt hen hier extra alert op te zijn. Bel 112 als u vals geld wordt aangeboden en de daders nog in zicht zijn.

Het valse geld is makkelijk te herkennen. Vaak zijn het kleurenkopieën van zeer slechte kwaliteit met opgeplakte aluminiumstrips. De politie vraagt middenstanders hierop alert te zijn. Bankbiljetten bevatten kenmerken waaraan u kunt zien of het biljet echt of vals is. Sommige kenmerken kunt u controleren met de hand en het blote oog. Zo heeft een echt biljet voelbare inkt, een watermerk, bij kantelen van het biljet verandert de kleur van het cijfer dat linksonder staat en op ieder biljet staat een hologram. Voor de andere kenmerken is een vergrootglas, uv-lamp of infraroodkijker nodig. Meer informatie over het controleren van de echtheid van biljetten.

.

Tips
Als u vermoedt dat u vals geld in handen heeft, geef het dan niet opnieuw uit en ga ermee naar de politie. Hier zijn wat tips voor als u niet zeker weet of een biljet echt is of vals:

zeg tegen de klant dat u even moet overleggen met de leidinggevende of een beveiligingsbeambte, maar zorg ervoor dat de klant het biljet steeds kan blijven zien;

probeer te onthouden hoe de klant eruit ziet;

probeer te voorkomen dat de klant wegloopt;

neem contact op met de politie;

noteer zijn of haar kenteken en het merk en type van de auto (indien de klant met de auto vertrekt);

geef het verdachte biljet direct aan uw leidinggevende of beveiligingsbeambte, zodat deze het aan de politie kan geven;

denk altijd aan uw eigen veiligheid.

Drie aanhoudingen, update dinsdag 8 april 16.00 uur
De politie heeft inmiddels 3 mannen aangehouden (in verschillende zaken) voor het aanbieden van valse geldbiljetten van € 50,-. Alle drie de mannen zijn afkomstig uit Den Helder.Posted in: politie