pornjk.com tube600.com xpornplease.com redtube.social porn600.me porn800.me watchfreepornsex.com tube300.me
By juli 28, 2012 6:35 am Lees verder →

Vandaag, 28 juli, is het Wereld Hepatitis Dag

Roerdalen – Vandaag, zaterdag 28 juli is het Wereld Hepatitis Dag. Wereldwijd worden dan acties gevoerd om chronische hepatitis B en C onder de aandacht te brengen. Besmetting met het hepatitis B of C virus kan de lever aantasten, soms met een dodelijke afloop. Wereldwijd, maar ook in Nederland, stijgt het aantal mensen dat overlijdt ten gevolge van chronische hepatitis B en C. Bij de GGD Limburg-Noord kunnen mensen terecht voor voorlichting en vaccinaties tegen hepatitis A en B. Bepaalde risicogroepen kunnen zich gratis laten testen op hepatitis B en andere seksueel overdraagbare aandoeningen.

Dragers van virus merken niets
Er bestaan naast hepatitis B en C nog andere hepatiden, waarvan hepatitis A een veel voorkomende is. Hepatitis A, B en C worden veroorzaakt door een virus. Wereldwijd zijn 480 miljoen mensen besmet met het hepatitis B of C virus. In Nederland zijn dat naar verwachting 120.000 mensen.
Dragers van het virus merken meestal niet dat ze besmet zijn. Doordat symptomen zich niet direct openbaren, wordt de chronische infectie pas opgemerkt als de lever al zwaar beschadigd is. Levercirrose en leverkanker kunnen worden veroorzaakt door deze infectie die dus dodelijk kan zijn. Onderzoeken wijzen uit dat in de afgelopen tien jaar meer mensen zijn overleden aan een chronische virale hepatitis infectie dan aan een hiv-infectie.

Risicofactoren
Hepatitis A wordt overgedragen door besmet voedsel en drinkwater. Hepatitis A komt voornamelijk voor in landen met slechte sanitaire voorzieningen en matige hygiëne. Risicofactoren voor het oplopen van het hepatitis B en/of hepatitis C virus zijn:
• Geboren zijn in een gebied waar virale hepatitis B of hepatitis C veel voorkomt, zoals bijvoorbeeld Azie, Afrika en Zuid-Amerika
• Bloedtransfusies vóór 1992 (hepatitis C) of vóór +/- 1975 (hepatitis B)
• Een medische of tandheelkundige behandeling in een land waar hepatitis B of C veel voorkomt
• Injecterend drugsgebruik (recent of in het verleden, ook al was dat maar één keer)
• Onveilig seksueel contact met een hepatitis B drager
• Onhygiënisch uitgevoerde tatoeages of piercings
• Gemeenschappelijk gebruik van o.a. tandenborstels, scheermesjes en cocaïnerietjes.

Hoe kun je voorkómen dat je het krijgt?
Hepatitis A: Goede hygiëne alleen is niet voldoende. Laat je vaccineren!
Hepatitis B: Gebruik een condoom bij seksueel contact. Vaccinatie wordt aanbevolen bij een langdurig verblijf in een risicogebied of aan mensen met risicogedrag.
Hepatitis C: Hiervoor bestaat helaas geen vaccin. Je kunt het voorkomen door te zorgen dat je niet met bloed van besmette personen in aanraking komt.

Behandeling van virale hepatitis
Hepatitis A behoeft doorgaans geen behandeling. De ziekte moet haar natuurlijke beloop hebben. Bij hepatitis B zijn er medicijnen die het virus kunnen onderdrukken. Bij hepatitis C is de behandeling er op gericht om het virus te doen verdwijnen. De behandeling is vaak zwaar en langdurig. Voorkomen is de beste remedie.Posted in: roerdalen