pornjk.com tube600.com xpornplease.com redtube.social porn600.me porn800.me watchfreepornsex.com tube300.me
By november 14, 2012 6:31 am Lees verder →

Verjaring zware misdrijven van de baan

Roerdalen/Den Haag – De Eerste Kamer stemt in met een wetsvoorstel van minister Opstelten van Veiligheid en Justitie dat de verjaring afschaft voor misdrijven waar een maximale gevangenisstraf van twaalf jaar of meer op staat. Dat geldt eveneens voor ernstige zedenmisdrijven gepleegd tegen kinderen. Nu verjaren alleen de misdrijven met levenslange gevangenisstraf niet.
Verder wordt de verjaringstermijn voor misdrijven waarop een maximale gevangenisstraf van acht jaar of meer is gesteld verlengt van twaalf naar twintig jaar. Dat geldt bijvoorSenaat stemt in met afschaffing verjaring zware misdrijven

Minister Opstelten vindt het onwenselijk dat daders van bijvoorbeeld verkrachting en doodslag enkel door tijdsverloop aan hun straf kunnen ontkomen. Vervolging van zware delicten moet altijd mogelijk zijn. De maatschappelijke behoefte om daders te straffen blijft ook na zeer lange tijd nog bestaan, zeker bij slachtoffers en nabestaanden. Bovendien raken deze misdrijven het vertrouwen in de rechtsorde en de veiligheidsbeleving van burgers. Genoegdoening van slachtoffers moet zwaarder wegen dan het argument dat er op enig moment definitief een streep onder de zaak wordt gezet, aldus de minister.

Daar komt bij dat moderne opsporingsmiddelen als DNA-onderzoek het mogelijk maken om ook na langere tijd bewijs te vergaren en misdrijven op te lossen. Ook zijn er ernstige misdrijven die pas veel later bekend worden, seksueel misbruik tegen kinderen illustreert dat. Met de nieuwe regeling kunnen jeugdige slachtoffers daarvan ook op latere leeftijd proberen genoegdoening te krijgen voor het leed dat hen is aangedaan.

De opheffing van de verjaringstermijn geldt straks zowel voor misdrijven die op of na 1 januari 2013 zijn gepleegd als voor delicten die op dat moment nog niet zijn verjaard.Posted in: roerdalen, roermond