By maart 4, 2013 1:44 pm Lees verder →

Via ANPR gestolen aut gespot in Midden-Limburg: een nacht eerder gestolen in Utrecht

Roerdalen – – Donderdagmorgen heeft de politie twee inzittenden van een gestolen auto gearresteerd. Dat gebeurde na een achtervolging op de A2 en A73. Omstreeks 8.30 uur kwam er via het ANPR een hit op het kenteken van een VW Golf die over de A2 bij Leende reed. De auto was een nacht eerder in Utrecht gestolen. Bij Wessem nam een politieauto positie in om de gestolen auto te onderscheppen.

Automatische nummerplaatherkenning is een techniek die gebruikmaakt van optische tekenherkenning om kentekenplaten te kunnen lezen op voertuigen. De inmiddels ingeburgerde term voor deze techniek is de Engelse afkorting ANPR: Automatic Number Plate Recognition. In de VS wordt het LPR genoemd: License Plate Recognition. De gelezen kentekens kunnen worden vergeleken met zogenaamde referentiebestanden, met kentekens waarmee iets aan de hand is. Denk aan gestolen voertuigen, openstaande boetes of belastingschulden of verdachten die worden gezocht in het kader van opsporingsonderzoeken.
k

Rond 2006 kon de techniek kentekens herkennen met een snelheid van één per seconde wanneer auto’s maximaal 160 km/h rijden. Hierbij wordt al bestaand cameratoezicht, gatsometers of speciaal ontworpen apparatuur toegepast. ANPR wordt gebruikt voor verschillende doelstellingen, zoals tolwegen, het opsporen van gesignaleerde of gestolen voertuigen, het meten van verkeersactiviteit en -overtredingen zoals door rood licht rijden, trajectcontrole en in de toekomst mogelijk het rekeningrijden.
[bewerken]Gebruik ANPR Nederlandse politie

Bij de Nederlandse politie waren eind 2011 bijna 200 ANPR-camera’s in gebruik. Tweederde hiervan is van het Korps Landelijke Politie Diensten of de regio Rotterdam-Rijnmond. Andere regio’s hebben dus veel minder camera’s, meestal niet meer dan tien. ANPR wordt op drie manieren ingezet: vast, mobiel of tijdens verkeerscontroles. Met de vaste camera’s worden de meeste hits gegenereerd, maar door gebrek aan capaciteit wordt er meestal niet op hits gereageerd. Tijdens ANPR-verkeerscontroles krijgen de meeste hits wél een reactie in de vorm van een controle ter plekke. Het Ministerie van Veiligheid & Justitie heeft in 2011 onderzoek laten doen naar de mogelijke meerwaarde van ANPR voor de opsporing.[1]
[bewerken]ANPR voor milieuzones

Onder andere de gemeenten Amsterdam, Utrecht en Den Haag gebruiken ANPR-camera’s om vervuilend vrachtverkeer uit de stad te weren. Als een kenteken van een vrachtwagen zonder roetfilter wordt waargenomen, wordt automatisch een boete aan de eigenaar verzonden.
[bewerken]Posted in: politie, roerdalen