pornjk.com tube600.com xpornplease.com redtube.social porn600.me porn800.me watchfreepornsex.com tube300.me
By maart 18, 2017 9:13 am Lees verder →

Vier kamerleden met voorkeurstemmen: oa Ploumen en Overijsselse melkveehouder

Roerdalen- Vier kamerleden zijn met voorkeurstemmen gekozen onder wie de uit Maastricht afkomstige demissionair PvdA- minister Lilianne Ploumen. Zij komt alsnog in de Tweede Kamer. Zij kreeg genoeg voorkeursstemmen. Ook twee kandidaten van GroenLinks en een CDA’er behaalden op deze manier een plek in het parlement.
Ploumen leek met haar tiende plaats op de kandidatenlijst net buiten de boot te vallen, maar heeft genoeg voorkeursstemmen gehaald. Dat blijkt uit de processen-verbaal van achttien van de negentien kieskringen die vrijdag op de website van de Kiesraad zijn geplaatst.

”Als deze informatie klopt word ik volksvertegenwoordiger”, zegt Ploumen in een eerste reactie. ”Daar zie ik zeer naar uit. Ik ben alle mensen die het vakje bij mijn naam rood hebben gekleurd erg dankbaar voor het vertrouwen.”

Om met voorkeursstemmen in de Kamer te komen moet een kandidaat persoonlijk een kwart van de kiesdeler aan stemmen halen. Dit jaar bedraagt de kiesdeler (het totaal aantal uitgebrachte stemmen, gedeeld door 150) iets meer dan 70.000 stemmen.

Ploumen had ruim 17.000 stemmen nodig heeft om terug te keren in de Kamer, en zit daar enkele duizenden stemmen boven.

Ploumen komt in de plaats van William William Moorlag, nummer 9 op de PvdA-lijst.

Isabelle Diks, die op de lijst van GroenLinks op de negentiende plaats stond, is ook zeker van een Kamerzetel. Haar partij behaalde veertien zetels, maar Diks heeft nu al ruim 28.000 voorkeursstemmen.

Ook Lisa Westerveld, de nummer 14 op de lijst van GroenLinks, heeft genoeg voorkeursstemmen behaald. Dit betekent dat wethouder Paul Smeulders uit Helmond, die op de dertiende plek stond, niet in de Kamer komt.

Overijsselse lobby
Ook de nummer 44 van het CDA, Maurits von Martels, haalde genoeg voorkeursstemmen, vooralsnog ruim 20.000. Zijn overwinning zal ten koste gaan van Evert-Jan Slootweg, die op de negentiende plaats op de kandidatenlijst stond. Volgens de NOS heeft de melkveehouder uit Overijssel heel veel stemmen van boeren weten binnen te slepen.

Het gebeurt niet vaak dat iemand door middel van voorkeursstemmen in de Tweede Kamer komt. Bij de afgelopen verkiezingen gebeurde dat slechts een of twee keer per stembusgang. In 2012 was Pieter Omtzigt van het CDA de enige. Twee jaar eerder wisten Pia Dijkstra (D66) en Sabine Uitslag (CDA) genoeg steun te vergaren om op eigen kracht het Binnenhof te bereiken.Posted in: algemeen, roerdalen