By augustus 9, 2011 7:00 am Lees verder →

Voedingscentrum.nl : Tips voor een gezond ontbijt en lunch (morgen warme maaltijd en tussendoortjes, beide gezond!)

Roerdalen – Vandaag tips voor een Ontbijt en Lunch) (bron: www.voedingscentrum.nl)

Ontbijt:

Moeite om ’s ochtends brood te eten? In plaats van brood zorgen ook een schaaltje pap (havermout of brinta bijvoorbeeld) of yoghurt met muesli en schijfjes appel of banaan voor een goede start van de dag.
Er zijn volop lekkere soorten brood verkrijgbaar. Kies een broodsoort die je lekker vindt. Kies daarbij vooral voor vezelrijke broodsoorten zoals volkoren brood en roggebrood.
Ontbijten is belangrijk! Een ontbijt levert de energie en de voedingsstoffen die je nodig hebt voor een goede concentratie op het werk of op school.
Het is een gezonde gewoonte om wel te ontbijten. Ontbijt je niet, dan loop je risico voor de lunch te willen snacken of snoepen. Wie ’s ochtends moeite heeft met eten, doet er goed aan later op de ochtend een boterham te nemen.
Kies bij voorkeur voor vezelrijk brood, bijvoorbeeld volkorenbrood of roggebrood. De vezels in dit brood geven eerder een verzadigd gevoel, zo krijg je minder snel trek tussendoor.
Een boterham kun je zo nu en dan af wisselen met knäckebröd of beschuit. Kies dan wel voor een volkoren variant.
Besmeer het brood altijd met halvarine. Dit levert goede vetten, maar ook onmisbare vitamine A,D en E. Dat geldt ook voor zachte margarine uit een kuipje, maar dit levert weer meer calorieën.
Het is prima om hartig broodbeleg af te wisselen met zoet beleg. Kies vooral soorten met weinig verzadigd vet. Bijvoorbeeld jam, appelstroop, honing, vruchtenhagel of muisjes. Chocolade pasta, chocoladehagelslag, kokosbrood en pindakaas bevat juist meer calorieën en verzadigd vet.
Kies voor niet al te vet broodbeleg: 20+ of 30+-kaas, fricandeau, kipfilet, gebraden kalkoen, rosbief, rollade, gekookte ham, of sandwichspread.
Groente of fruit zijn heerlijk op de boterham, bijvoorbeeld tomaat, komkommer, aardbeien, banaan of plakjes appel.
Maak één (ontbijt)gewoonte gezonder en wees trots op jezelf als dat lukt!

Lunch

Maak een dubbele boterham: 2 sneetjes brood met één keer beleg!
Kies voor niet al te vet broodbeleg: 20+ of 30+-kaas, fricandeau, kipfilet, gebraden kalkoen, rosbief, rollade, gekookte ham of sandwichspread.
Kies voor de variatie ook eens voor vis bij de lunch. Bijvoorbeeld sardines, haring, zalm, tonijn of makreel.
Neem ook eens fruit of groente op brood. Bijvoorbeeld schijfjes appel, peer, banaan of aardbeien. Of stukjes komkommer, tomaat, paprika of wat rauwkostsalade.
Wanneer je meer tijd hebt maak dan eens een tosti met bruin of volkoren brood, belegd met 30+ geitenkaas of mozzarella en plakjes tomaat.
Wanneer je van zoet houdt, kun je een zoete tosti maken met een plakje 20+ of 30+ kaas, plakjes banaan en kerrie.
Neem in plaats van een gebakken ei een gekookt ei op brood. Besmeer het brood met halvarine en beleg dit met plakjes ei, tomaat of reepjes prei en peper.
Beleg eens een sneetje roggebrood met een halve haring en wat bieslook of uitjes
Maak eens een rijk gevulde groentesoep met veel verse soepgroente en eet daar wat bruin stokrood bij.
Neem naast je pakketje belegde boterhammen, ook wat groente of fruit mee. Bijvoorbeeld een stuk komkommer, wat kerstomaatjes of radijsjes. Snijd deze voor het opeten in plakjes op brood of eet ze gewoon uit de hand.
Neem eens wat rauwkostsalade bij het brood of neem een kopje heldere soep (tomaten of groentesoep) of bouillon voor de hartige trek.
Maak één (lunch)gewoonte gezonder en wees trots op jezelf als dat lukt!
==Posted in: roerdalen