By juli 31, 2011 10:00 am Lees verder →

Voedingscentrum.nl : Wat is overgewicht en hoe meet je dat (BMI)?

Roerdalen – Overgewicht betekent dat je meer weegt voor je lengte dan goed is voor je gezondheid. Je hebt overgewicht of je denkt overgewicht te hebben, wat dan? Kijk voor de zekerheid eerst of je echt wel te zwaar bent. Je kunt ook op en site je goede gewicht meten en de BMI. Tiks onder Google BMI in en ga naar de corresepnderende pagina.

Overgewicht
Gezond afvallen in 7 stappen (daarover morgen meer)

Er zijn 2 soorten overgewicht: matig overgewicht (BMI tussen 25 en 30) en ernstig overgewicht of obesitas (BMI boven de 30). Mensen met overgewicht en obesitas hebben meer kans op ernstige ziekten zoals suikerziekte, hoge bloeddruk, galstenen, hart- en vaatziekten, rug- en gewrichtsklachten en bepaalde soorten kanker.

Je kunt bepalen of je overgewicht hebt door je Body Mass Index (BMI) en je middelomtrek te bepalen.

Hoe meet je je middelomtrek?
1. Pak een meetlint.
2. Meet op het smalste deel van je middel. Dus tussen de bovenkant van je bekken en de onderkant van je onderste rib.

Onderstaande indeling geldt voor volwassenen van 18 tot ongeveer 60 jaar.
Mannen Vrouwen
tussen 79 en 94 cm tussen 68 en 80 cm probeer op gewicht te blijven (geen verhoogd risico)
tussen 94 en 102 centimeter tussen 80 en 88 cm blijf op gewicht (nog geen verhoogd risico, maar de gevarenzone komt in beeld)
102 cm of meer 88 cm of meer probeer af te vallen (verhoogd risico)

Is de middelomtrek bij mannen kleiner dan 79 cm, dan is sprake van ondergewicht. Bij vrouwen is dat het geval bij een middelomtrek kleiner dan 68 cm. Deze waarden corresponderen met een BMI van <18,5. In de praktijk geven de Body Mass Index (BMI) en de middelomtrek meestal dezelfde uitkomst. Als dat niet zo is, kan het beste het resultaat van de middelomtrek worden aangehouden, omdat deze het extra risico van veel buikvet meeneemt. De volgende combinaties van BMI en middelomtrek zijn mogelijk, met daaraan gekoppeld de volgende adviezenPosted in: roerdalen