pornjk.com tube600.com xpornplease.com redtube.social porn600.me porn800.me watchfreepornsex.com tube300.me
By mei 31, 2014 12:23 pm Lees verder →

Voor wijst u bijenhotels pinkseren

Limburgse basisscholen bouwen aan bijenhotels
Roerdalen – Hoe maak je mensen bewust van de noodzaak van bijen voor onze natuur en landbouw? Door al op de basisschool kinderen te leren over het nut van deze nijvere werkbeestjes. Als het aan de Provincie Limburg en IVN Limburg ligt, plaatsen alle Limburgse basisscholen komend jaar ‘bijenhotels’ op het schoolplein of bij de schooltuin.

Deze wilde bijen zijn ongevaarlijk en steken niet. De bijenhotels moeten bij de leerlingen de noodzaak voor de bescherming van wilde bijen en andere insecten breed onder de aandacht brengen. De bijenstand gaat wereldwijd al jaren achteruit.
Economische waarde
Veel mensen kennen de honingbij, die als volkje nuttig werk doet met het bestuiven van bloeiende planten. Onmisbaar voor natuur en landbouw. Een groot deel van ons voedsel is immers afkomstig van planten die bijen nodig hebben voor de bestuiving. Zonder bijen geen – of veel minder – verse groenten en fruit. De totale economische waarde van bestuiving door bijen is dan ook berekend op € 153 miljard per jaar wereldwijd. Dat geeft alleen maar de noodzaak weer om de jarenlange achteruitgang van de bijenstand een halt toe te roepen.
Solitaire bijen
Een soortgenoot van de honingbij, de wilde bij, ook wel ‘solitaire bij’ genoemd, doet hetzelfde nuttige bestuifwerk maar dan alleen. Om eitjes te leggen, ongeveer vijf eitjes per solitaire bij, is een goede nestplaats nodig en die is tegenwoordig steeds moeilijker te vinden. Een bijennestkast ofwel bijenhotel biedt dan uitkomst. En dat is precies wat het project Bijenhotel Limburg beoogt: op alle Limburgse basisscholen komen IVN-vrijwilligers leerlingen vertellen over nut en noodzaak van bijen, en wat zij zelf kunnen ondernemen om bijen te helpen. Sluitstuk is dat leerlingen een zelfgemaakt bijenhotel plaatsen op het schoolplein of bij de schooltuin. Dat is volkomen veilig voor de kinderen. Solitaire bijen steken namelijk niet.
Eerste bijenhotel
IVN Limburg werkt in dit project samen met lokale IVN-afdelingen en de zeven Limburgse centra voor natuur­en milieueducatie. Dit educatieproject is met provinciale (financiële) ondersteuning tot stand gekomen. Het eerste bijenhotel werd op 14 mei 2014 in de tuin de Provincie Limburg in het Gouvernement geplaatst, door Maastrichtse leerlingen samen met gedeputeerde Patrick van der Broeck en initiatiefneemster Statenlid Lia Roefs.

Scholen die willen meedoen of al een bijenhotel hebben en hier actief mee zijn, kunnen zich aanmelden bij IVN Limburg ([email protected]) of via Facebook (BijenhotelsinLimburg).Posted in: roerdalen