pornjk.com tube600.com xpornplease.com redtube.social porn600.me porn800.me watchfreepornsex.com tube300.me
By augustus 5, 2018 11:20 am Lees verder →

Waterschap en de droogte in Limburg: wat kunt u doen??

Roerdalen -Limburg Het waterschap Limburg doet wat ze kunnen om zoveel mogelijk water in te laten en vast te houden. De stuwen in de beken staan op de hoogste stand en op sommige plekken wordt minder gemaaid om water langer vast te houden. Ook geldt er in Noord- en Midden-Limburg en in Zuid-Limburg (stroomgebied Vlootbeek) een onttrekkingsverbod uit oppervlaktewater. Òf het waterschap verdere actie moet ondernemen hangt af van de vraag in hoeverre de schade aan de natuur onomkeerbaar is zonder ingrijpen van het waterschap. Dit wordt onderzocht door het Waterschap.

Drinkwater
Vanuit WML, drinkwaterleverancier, zijn er geen problemen als gevolg van de droogte. Die worden ook niet verwacht. WML ziet wel een hogere afname dan gebruikelijk, vooral in de piekuren (tussen 19.00 en 22.30 uur) als mensen gaan douchen en de tuin sproeien. Door hitte en aanhoudende droogte kan het leidingwater warmer zijn dan u gewend bent. WML kan de temperatuur van het leidingwater niet reguleren.

Wat kunt u zelf doen?

Spreid het watergebruik over de dag, zodat er minder piekbelasting is in de avond. Dit voorkomt een lagere waterdruk en daarmee het risico op ‘bruin’ water (overigens ongevaarlijk).
Ga verstandig om met kraanwater:
Kies bijvoorbeeld voor de douche in plaats van een bad.
Douche niet langer dan vijf minuten. Hiermee bespaart u ook energie.
Gebruik de bespaarknop van uw toilet.
Als u de auto wil wassen, gebruik dan een emmer in plaats van een tuinslang.
Elke dag de tuin sproeien is niet nodig. Planten kunnen best lang zonder water. Door een of twee keer per week veel water te geven voorkom je dat ze ‘lui’ worden en de wortels gaan rotten.
Neem een emmer mee naar de douche en vang het koude water op voordat de douche warm wordt. Het water kunt u gebruiken om de planten water te geven.
Zet drinkwater in de koelkast.
Door hitte en aanhoudende droogte kan het leidingwater warmer zijn dan u gewend bent. WML kan de temperatuur van het leidingwater niet reguleren.

Terug van vakantie?
Het is verstandig uw leidingsysteem door te spoelen. Wanneer kraanwater langer dan een week stilstaat in uw leidingen, loopt de kwaliteit wat terug. Spoel het systeem enkele minuten door (het liefst niet tussen 19:00 en 22:30 uur).

Spoel eerst uw toilet(ten) door.
Spoel daarna de kraan door die het dichtst bij de watermeter zit.
Laat vervolgens alle kranen goed doorlopen met warm en koud water gedurende enkele minuten. Vergeet hierbij niet de buitenkraan en tuinslang.
Watertemperatuur Maas

De watertemperatuur van de Maas ligt momenteel boven de 24 graden. De verwachting is dat deze de komende week verder stijgt. De waterkwaliteit neemt geleidelijk af. Er zijn meldingen van o.a. blauwalg, vissterfte en botulisme. Het aantal negatieve zwemadviezen en –verboden neemt toe. Rijkswaterstaat en waterschappen roepen vanwege de veiligheid op alleen te zwemmen op officiële zwemlocaties. Voor actuele informatie: www.zwemwater.nl of de zwemwater app.

Brand
Het natuurbrandrisico neemt toe.

Wat kunt u doen?

Let op waar u uw auto neerzet. Een uitlaat en katalysator kunnen heet worden en bij parkeren in hoog, droog gras kan het een natuurbrand veroorzaken.
Rook niet in natuurgebieden en maak geen gebruik van barbecues, kampvuren, vuurkorven of ander open vuur.
Gooi afval in de daarvoor bestemde bakken. Afval, zoals bijvoorbeeld een glazen fles, kan de oorzaak zijn van brand. Een glazen fles waar de zon op schijnt, kan als vergrootglas werken en droge planten of gras in brand krijgen.
Parkeer niet op bospaden of toegangswegen. In geval van brand moeten brandweervoertuigen vrij baan hebben.
Wat moet u doen als er toch brand uitbreekt?

Blijf kalm.
Probeer niet zelf de brand te blussen.
Vlucht naar een veilige plaats: de openbare weg, een groot verhard terrein of de bebouwde kom.
Loop niet voor de brand uit of in de richting van de brand, maar haaks op de vuurhaard. De kans dat de brand u inhaalt of insluit, is dan het kleinst.
Bel 112 en geef zo nauwkeurig mogelijk door waar u zich bevindt. Een hulpmiddel daarbij kunnen wandel- of fietsroutes of ruiterpaden zijn.
RSS
Deze pagina printen Deel deze pagina
facebook
twitter
linkedin
Tips of opmerkingen over deze pagina?Posted in: algemeen, roerdalen