pornjk.com tube600.com xpornplease.com redtube.social porn600.me porn800.me watchfreepornsex.com tube300.me
By september 2, 2015 3:42 pm Lees verder →

Weer procedure tegen roken in horeca: bodemprocedure

Roeerdalen – Vandaag (2 sept 2015) heeft Clean Air Nederland de Nederlandse Staat in een bodemprocedure gedagvaard. Doel is het afschaffen van rookruimtes in de horeca om zo het rookverbod in de gehele horecasector verder door te trekken. De aanwezigheid van rookruimtes in de horeca druist in tegen alle afspraken die Nederland hierover in internationaal verband heeft gemaakt.

Internationale verplichtingen
Nederland heeft in 2005 de Kaderovereenkomst van de WHO (Wereldgezondheidsorganisatie) voor de bestrijding van tabaksgebruik ondertekend. Deze overeenkomst vereist een actieve opstelling van de overheid om het gebruik van tabak te ontmoedigen. Ook schrijft ze maatregelen voor om werknemers en bezoekers van openbare ruimten te beschermen tegen blootstelling aan tabaksrook. De voorgeschreven maatregelen vergen een 100% rookverbod in de horeca. De aanwezigheid van rookruimtes druist lijnrecht in tegen de verplichtingen op grond van dit door Nederland ondertekende verdrag.

Rookverbod
In 2011 startte Clean Air Nederland al een bodemprocedure tegen de Nederlandse Staat om versoepeling van het rookverbod ongedaan te maken en te streven naar een 100% rookvrije horeca. In hoger beroep bepaalde de rechter op 26 maart 2013 dat de uitzonderingspositie van kleine kroegen per direct ongedaan moest worden gemaakt. Op 19 september 2014 heeft de Hoge Raad na een cassatieverzoek van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport geoordeeld dat het Gerechtshof in 2013 juist heeft gehandeld. De Hoge Raad erkende de rechtstreekse werking van artikel 8 van het WHO Kaderverdrag en bevestigde de ongeldigheid van de uitzondering op het rookverbod voor kleine cafés. Per oktober 2014 geldt het rookverbod dan ook voor de gehele horeca.

Rookruimte
De uitspraak van de Hoge Raad brengt tevens met zich mee dat rookruimtes ook tot het verleden behoren. Omdat het Ministerie van VWS deze uitzondering ongemoeid heeft gelaten, start Clean Air Nederland de bodemprocedure.

“Het wordt nu echt tijd dat de gezondheid en het welzijn van alle gasten in de horeca serieus wordt genomen”, stelt Tom Voeten, voorzitter van Clean Air Nederland. “In horeca met rookruimtes is in nagenoeg alle gevallen de concentratie kankerverwekkende stoffen in de lucht nog onacceptabel hoog. Nog steeds sterven er jaarlijks 3.000 niet-rokers door ongewenst en ongewild meeroken.”Posted in: Geen categorie