By januari 30, 2014 10:45 am Lees verder →

Weerter staatssecretaris Weekers stond al zwak…aftreden was bekende druppel

Roerdalen – De Weerter staatssecretaris Frans Weekers stond al zwak en kwam in het debat gisteren in de Tweede Kamer zwaar onder vuur te liggen. Hij is vannacht vlak voor middernacht afgetreden.

Vorige week werd bekend dat veel mensen hun huur-, zorg- of andere toeslagen niet tijdig ontvangen.

Weekers zei eerst dat dit komt doordat ze te laat reageren op informatieverzoeken van de fiscus in verband met fraudebestrijding.

Maar in het debat van gisteren moest hij toegeven dat problemen bij de Belastingdienst voor een belangrijk deel de oorzaak zijn van de vertraging.

Weekers probeerde zijn positie nog te redden door excuses aan te bieden. Ook beloofde hij dat hij de Kamer wekelijks op de hoogte zou stellen over de betalingsproblemen met de toeslagen.

Daarmee plaatste hij zichzelf volgens de oppositie onder curatele. Maar de VVD-bewindsman kwam daar niet mee weg.

Vlak voor het slotstuk van het debat zou beginnen, lekte uit dat de oppositie met een motie van wantrouwen wilde komen. Vorig jaar diende oppositiefracties ook al een motie van wantrouwen in. Toen ging het over fraude met de toeslagen. Deze motie werd toen nipt verworpen.

Weekers is volgens ingewijden niet door kabinet of coalitie onder druk gezet om op te stappen.

Het is volgens een bron zijn eigen beslissing geweest.

PvdA-leider Diederik Samsom toonde begrip voor het besluit van Weekers. Samsom zag ook dat het brede draagvlak dat Weekers wenste er niet meer was. Het kabinet kan volgens Samsom gewoon verder functioneren. „Er zal snel iemand anders worden benoemd.”

D66-leider Alexander Pechtold zei respect te hebben „voor een moedig besluit”. DeWeertenaar Weekers was sinds 2010 staatssecretaris. Daarvoor zat hij lange tijd in de Tweede Kamer.Posted in: roerdalen