pornjk.com tube600.com xpornplease.com redtube.social porn600.me porn800.me watchfreepornsex.com tube300.me
By juni 18, 2011 8:00 am Lees verder →

Wetenswaardig: Arbeidsuitbuiting op Nederlandse werkvloeren

Roerdalen – Weinig mensen weten dat in Nederland mensen door hun werkgever worden uitgebuit. Werknemers worden zwaar onderbetaald, werken te lang of worden geïntimideerd. Dit komt onder meer voor in de horeca, privéhuishouding, de bouw en in de land- en tuinbouw.

De rechtbank in Den Haag veroordeelde dit voorjaar een man tot 4 jaar wegens het uitbuiten van Indonesische kroepoekbakkers. De illegalen moesten onder erbarmelijke omstandigheden werken en werden slecht behandeld. Een voorbeeld van arbeidsuitbuiting. Jaarlijks worden ongeveer 150 gevallen van arbeidsuitbuiting gemeld, maar in werkelijkheid komt het vaker voor. Arbeidsuitbuiting is geen bekend fenomeen in Nederland en wordt daarom vaak niet herkend. De slachtoffers zelf hebben niet altijd door dat ze uitgebuit worden, omdat ze vaak hun rechten niet kennen.

Een goede werkgever komt zijn verplichtingen na en beschermt zijn werknemers tegen risico’s die zij lopen tijdens het werk. Bij arbeidsuitbuiting is dat niet het geval. Maar het gaat om meer dan slecht werkgeverschap. Arbeidsuitbuiting is een combinatie van ernstige en onmenselijke omstandigheden.

Onderbetaling en lange werkdagen
In sommige gevallen maken werknemers extreem lange werkdagen van wel tien tot zestien uur, met slechts één korte pauze per dag. En dat zes tot zeven dagen per week. Goed uitrusten is er vaak niet bij. Bovendien moeten uitgebuite werknemers vaak flink betalen voor mensonterende huisvesting.

Een veel voorkomende klacht is onderbetaling, ver onder het minimumloon. Overuren worden meestal niet beloond en soms moeten er extreem hoge boetes worden betaald voor bellen tijdens het werk of een bezoek aan een huisarts. Ook komt het voor dat werkgevers de bewegingsvrijheid van hun personeel beperken door paspoorten in beslag te nemen of door werknemers te bedreigen of intimideren. Daarmee houden ze hun medewerkers als het ware ‘gevangen’ buiten werktijd.

Arbeidsuitbuiting melden?
Herkent u situaties van misstanden? Dan is er mogelijk sprake van arbeidsuitbuiting. Meld dit dan bij de SIOD (Sociale Inlichtingen- en Opsporingsdienst, 070 – 349 34 00). De SIOD zal uw meldingen serieus in behandeling nemen. Wilt u anoniem blijven? Bel dan met Meld Misdaad Anoniem (0800-7000).

Meer informatie
Meer informatie over arbeidsuitbuiting is te vinden in het dossier Arbeidsuitbuiting op www.szw.nl.Posted in: roerdalen