pornjk.com tube600.com xpornplease.com redtube.social porn600.me porn800.me watchfreepornsex.com tube300.me
By juni 17, 2011 8:01 am Lees verder →

Wetenswaardig: Bij veranderingen in werk gevolgen voor pensioen vaak over het hoofd gezien

Roerdalen – Nieuw werk gevonden? Baan kwijt? Of arbeidsongeschikt geraakt? Het zijn allemaal ingrijpende gebeurtenissen, die in ieder geval één ding met elkaar gemeen hebben: ze hebben invloed op uw pensioen. Een onderwerp als pensioenopbouw is misschien niet het eerste waar mensen bij grote veranderingen aan denken, maar het is wel belangrijk om de gevolgen voor de toekomst te overzien.

Mensen kunnen hun zaakjes nog zo goed op orde hebben, van het ene op het andere moment kan hun persoonlijke situatie een heel andere wending nemen. En daarmee het pensioen dat ze opbouwen. Om de spaarpot voor later op niveau te houden, is het verstandig passende maatregelen te nemen.

Veranderingen met grote impact
De maximale opbouwtermijn voor een aanvullend pensioen is normaal gesproken veertig jaar. Een lange tijd, waarin veel dingen veranderen, zoals de werksituatie. Dat is een verandering die gevolgen kan hebben voor het inkomen na de pensioendatum. Zo kan het inkomen na pensionering door de veranderingen lager uitvallen dan verwacht. Met alle gevolgen van dien.

Nieuwe werksituatie
Het principe is eenvoudig: wie meer werkt, kan meer geld opsparen voor later. Een deeltijdbaan levert dan ook een kleinere bijdrage aan de pensioenopbouw dan een voltijdbaan. En wanneer iemand van baan verandert, kan diegene te maken krijgen met een andere pensioenverzekeraar. Wie werkloos is, moet er rekening mee houden dat de periode tussen twee banen een gat in de pensioenopbouw tot gevolg kan hebben.

Pensioengat voorkomen?
Pensionering betekent voor de meeste mensen een lager inkomen. Soms is er vanaf dan ook minder geld nodig, omdat de lasten dalen. Is het inkomen echt niet toereikend? Dan zijn er verschillende manieren om de inkomensterugval te compenseren.

Maatregelen extra pensioen
De meeste mensen bouwen pensioen op via hun werkgever. Deze kan bovendien zijn medewerkers de gelegenheid bieden deel te nemen aan de spaarloon- of levensloopregeling. Daarnaast kan eenieder buiten het werk om eigen maatregelen treffen. Denk aan het vastzetten van geld op een spaarrekening, of aan investeringen die op lange termijn voordeel opleveren, zoals de overwaarde van een huis of door geld te beleggen. Een andere mogelijkheid is het afsluiten van een pensioenverzekering. Bijvoorbeeld een lijfrente- of koopsompolis bij een verzekeringsmaatschappij of banksparen bij een bank. Goede voorlichting door een financieel expert is hierbij belangrijk.

Meer informatie over pensioenopbouw en sparen voor later vindt u op www.rijksoverheid.nl.Posted in: roerdalen