pornjk.com tube600.com xpornplease.com redtube.social porn600.me porn800.me watchfreepornsex.com tube300.me
By mei 24, 2011 6:45 am Lees verder →

Wetenswaardig: Eindexamens: daling aantal geslaagden zet mogelijk door, volgens LAKS

Amsterdam/Roerdalen – Op maandag 16 mei opende het LAKS haar jaarlijkse eindexamenklachtenlijn. Chanine Drijver, coördinator eindexamenklachtenlijn: “Dit jaar kunnen eindexamenkandidaten voor de 24e keer bij de scholierenorganisatie terecht met al hun vragen en klachten over de organisatie, inhoud en het niveau van de examens.” In 2010 kwamen er bijna 150.000 klachten binnen van ruim 200.000 examenkandidaten.

Klachten die bij het LAKS binnenkomen, worden besproken met het College voor Examens of met de Onderwijsinspectie. Zo werd vorig jaar een fout aan het LAKS doorgegeven over het examen Aardrijkskunde, waarna deze vraag voor alle scholieren werd goedgekeurd. Bovendien wordt na afloop van de examens per vak bekeken op basis van de klachten of de normen aangepast moeten worden.

Het LAKS gaan echter niet alleen met inhoudelijke klachten aan de slag. Scholieren bellen ook over slechte organisatie rondom de eindexamens: drumlessen boven de examenzaal en tafels die te klein zijn voor de examenkandidaten. Met dit soort klachten gaat het LAKS direct aan de slag. Drijver: “Vorig jaar hebben we veel scholieren kunnen helpen. Ook dit jaar kunnen examen kandidaten weer bij ons terecht. Klagen heeft echt zin!”

Terwijl de slagingspercentages al jarenlang zakken, heeft minister Van Bijsterveldt onlangs besloten de examennormen voor het volgende schooljaar aan te scherpen. “Scholieren hebben recht op uitdagend onderwijs en eerlijke kansen. Deze lijken ze steeds minder te krijgen. Wij vrezen dat er wederom minder scholieren slagen”, aldus Drijver. De daling van het aantal geslaagden lijkt te komen door het almaar groeiende lerarentekort, iets waar de Onderwijsraad onlangs ook op zinspeelde, en omdat het onderwijs ouderwets is en scholieren vaker demotiveert. Op deze manier haalt het onderwijs niet het beste uit de scholier.

Het LAKS verwacht dit jaar geen grote problemen met de examens. Vorig jaar kwamen er veel klachten binnen over problemen met computers, geluidsapparatuur en dergelijke. Steeds meer examens worden digitaal gemaakt; de nieuwe digitale examens moeten in verhouding met de oude manier van toetsen geen problemen opleveren. Drijver: “Een groot probleem van vorig jaar was de verkeerd opgegeven examenstof, we hopen dat scholen hiervan hebben geleerd en deze ernstige fout niet weer gemaakt wordt. Scholieren kunnen de exacte eindtermen zelf checken in de Syllabus.”

Tijdens deze lopende examenperiode kunnen de examenkandidaten klachten doorgeven via www.examenklacht.nl en bellen naar 020-5244066 tussen 12.00 en 19.00 gedurende de hele examenperiode. Een team van ruim tien scholieren zal de klachten ontvangen, afhandelen en checken.Posted in: roerdalen