By augustus 10, 2011 5:53 pm Lees verder →

Wetenswaardig: Krijgt u geen gehoor bij de overheid?

Roerdalen – Een probleem met de overheid, zoals de gemeente, de Belastingdienst, het UWV of de politie. Het zal je maar gebeuren. Vorig jaar kwamen ruim 12.000 van hen er samen met de overheidsinstantie niet uit en stapten naar de Nationale ombudsman.

Problemen met de overheid
Alex Brenninkmeijer, de Nationale ombudsman: “Vorig jaar kregen wij meer dan 12.000 klachten over overheidsinstanties. We hebben gelukkig veel mensen kunnen helpen hun probleem op te lossen. Zoals een mevrouw die klaagde over het LBIO omdat ze maar geen kinderalimentatie kreeg. Of iemand die ineens geen huurtoeslag meer ontving van de Belastingdienst. Ik merk dat mensen wel eens aarzelen om een klacht in te dienen. Het is zo’n gedoe, denken ze dan. Maar dat valt ontzettend mee. Bovendien help je niet alleen jezelf ermee, maar ook anderen. De overheid leert namelijk ook weer van die klachten en kan daardoor andere klachten voorkomen.”

Gratis hulp
Iedereen heeft te maken met de overheid. Je krijgt bijvoorbeeld huurtoeslag van de Belastingdienst, doet aangifte bij de politie omdat je fiets is gestolen, je moet betalen voor thuiszorg of je gaat naar het gemeentehuis voor een nieuw paspoort of identiteitsbewijs. Waar mensen werken, worden wel eens fouten gemaakt. Dat kan dus ook bij de overheid gebeuren. En als je ineens problemen met je uitkering krijgt of steeds maar geen antwoord krijgt op je brieven e-mails of telefoontjes, is dat erg vervelend. Natuurlijk probeer je het probleem eerst zelf op te lossen. Maar als dat niet lukt, dan kan een ombudsman je (gratis) helpen.

Een groot deel van de problemen kan de ombudsman snel oplossen. Als de klacht ingewikkeld is doet de ombudsman een uitgebreid onderzoek. Zo’n onderzoek wordt afgesloten met een rapport. Daarin staat of de klacht terecht is en wat de overheid kan doen om haar dienstverlening te verbeteren. Dat geeft duidelijkheid. Voor de klager en de overheid.

Geen gehoor bij de gemeente: kijk eerst op www.nationaleombudsman.nl/gemeentecheck
Geen gehoor bij een andere overheidsinstantie: bel gratis de Nationale ombudsman 0800 33 55555Posted in: politie, roerdalen