pornjk.com tube600.com xpornplease.com redtube.social porn600.me porn800.me watchfreepornsex.com tube300.me
By juni 16, 2011 8:00 am Lees verder →

Wetenswaardig: Mensen met diabetes en oogproblemen: let op uw hart

Roerdalen – Mensen met diabetes en oogproblemen hebben ook een hogere kans op hart- en vaatziekten. Dat ontdekten Nederlandse onderzoekers nog maar kort geleden. Nu hebben Australiërs een manier bedacht om met foto’s van het oognetvlies iemands risico op hart- en vaatziekten in te schatten.

Met behulp van duizenden oogfoto’s maakten de Australiërs een computerprogramma dat vrij nauwkeurig de situatie rond hart- en bloedvaten kan berekenen.

Voordat die techniek is doorontwikkeld en overal beschikbaar is, zouden artsen bij mensen met netvliesschade extra moeten letten op dingen die de kans op hart- en vaatziekten vergroten. Dat zijn dus bijvoorbeeld hoge bloedsuikerwaarden, het aantal jaren dat iemand diabetes heeft, hoge bloeddruk en een afwijkende vetstofwisseling. Als verschillende problemen tegelijkertijd goed worden behandeld, leeft iemand langer en gaan zijn ogen minder hard achteruit. Kortom: een betere kwaliteit van leven.

Uit het Nederlandse onderzoek bleek dat oogproblemen bij diabetes, ‘retinopathie’, vaak een voorspeller zijn van toekomstige hart- en vaatziekten en overlijden. Dat geldt voor zowel mensen zonder diabetes als mét diabetes, type 1 en 2. Voor een groot deel was dat hogere risico goed te verklaren: dezelfde lichamelijke problemen liggen aan de basis van oog- en hart- en vaatproblemen, zoals hoge bloeddruk en afwijkende vetstofwisseling (verhoogde schadelijke vetstoffen in het bloed). Dus retinopathie en hart- en vaatproblemen zijn deels beide het gevolg van dezelfde problemen in het lichaam.

Bron: Centre for Eye Research Australia (CERA)Posted in: roerdalen