By maart 16, 2012 5:16 pm Lees verder →

Wetenswaardig: Onderzoek: extra inname van eiwit verlaagt de bloeddruk van mensen met overgewicht.

Roerdalen/Maastricht – Extra inname van eiwit verlaagt de bloeddruk van mensen met overgewicht. Dat concluderen onderzoekers uit Wageningen, Groningen en Maastricht.

De resultaten zijn gepubliceerd in the American Journal of Clinical Nutritrion.

Al enige tijd bestaat het idee dat een dieet met een relatief groot aandeel eiwitten de bloeddruk kan verlagen. Enkele epidemiologische studies lieten dit verband zien en enkele experimenten ook, hoewel die minder overtuigend zijn. Daarom besloot het Top Instituut Food & Nutrition – waaraan Wageningen UR, Rijksuniversiteit Groningen en Universiteit Maastricht deelnemen – dit verband nogmaals te onderzoeken, bericht Wageningen UR.

Onderzoekers van Universiteit Maastricht vroeg proefpersonen van 20 tot 70 jaar met overgewicht (een BMI van 25 tot 35) 4 weken lang bij de maaltijd een drank te consumeren. Het ging daarbij om mensen met een verhoogde bloeddruk die daar niet voor behandeld werden.

51 deelnemers kregen een koolhydraatdrank en 43 mensen kregen een eiwitdrank die de eiwitinname met ongeveer 10 energieprocent verhoogde. De eiwitten in het drankje waren afkomstig uit erwten, soja (beide 20 procent), ei en melk (beide 30 procent). Na een maand maten de onderzoekers de bloeddruk.

Groot effect
De proefpersonen met extra eiwit hadden een lagere bloeddruk dan de mensen met koolhydraten. Hun bovendruk was bijna 5 millimeter kwikdruk gezakt, hun onderdruk met 2,7. “Voor een voedingsinterventie is dat een groot effect”, zegt Marianne Geleijnse die vanuit Wageningen UR een bijdrage leverde aan dit experiment. “Maar voor één individu is die verlaging relatief klein in vergelijking tot medicijnen.”

Waarom een extra eiwitinname de bloeddruk verlaagt, weten de onderzoekers nog niet. Een Maastrichtse promovendus onderzoekt doet daar onderzoek naar.Posted in: roerdalen