pornjk.com tube600.com xpornplease.com redtube.social porn600.me porn800.me watchfreepornsex.com tube300.me
By juni 23, 2011 5:30 pm Lees verder →

Wetenswaardig: wat kunt u zelf doen aan hooikoorts?

Roerdalen – Heeft u tussen februari en september last van jeuk aan de neus, niezen, een loopneus of jeukende, tranende, rode ogen, dan wijst dit op hooikoorts. Bent u het hele jaar door verkouden, dan wijst dit op allergie voor huisstofmijt of huisdieren. .

Hooikoorts wordt veroorzaakt door stuifmeelkorrels, zogenaamde pollen. Stuifmeel zit in grassen, bomen, bloemen en granen en hangt vooral tijdens de bloeiperiode in de lucht. Bij het inademen van de pollen raken de slijmvliezen in de neus- en keelholte en die van de ogen geïrriteerd. Dit veroorzaakt een waterige loopneus, niezen en soms ook jeukende, tranende ogen. Bij droog, warm en winderig weer heeft u er het meest last van.
Bij kinderen kunnen moeheid en hangerigheid op de voorgrond staan. Astmapatiënten kunnen behalve neusklachten ook last hebben van benauwdheid en een piepende ademhaling.

Wat kunt u zelf doen aan hooikoorts
Bij hooikoorts kunt u stuifmeelkorrels nooit helemaal vermijden. Enkele eenvoudige maatregelen zijn de volgende.
Draag een (zonne)bril. Hierdoor kan stuifmeel minder gemakkelijk in uw oog komen.
Wrijf niet in uw ogen. Door wrijven kunnen ze gaan ontsteken. U kunt de irritatie verminderen door te spoelen met lauw water of een vochtig washandje op uw ogen te leggen.
Volg het hooikoortsweerbericht, van begin mei tot eind juli dagelijks op de radio (Radio 1 na het nieuws van 17.30 uur) en op Teletekst pagina 709.
Probeer het contact met pollen in de bloeiperiode zo veel mogelijk te vermijden. Dit is vooral belangrijk bij kamperen, picknicken, buitensporten of in de tuin werken. Vooral `s ochtends vroeg op warme, zonnige dagen zijn er veel pollen in de lucht.
Houd bij tuinaanleg en keuze van planten voor de tuin rekening met uw allergie.
Maai niet zelf het gras.
Houd in de zomer de ramen van vooral de slaapkamer gesloten.
Kleed u niet om in de slaapkamer.
Houd tijdens het autorijden de ramen gesloten.
Ga bij voorkeur op vakantie in een seizoen met weinig pollen. Plekken met weinig pollen in de lucht zijn in de bergen en aan zee.
Terug naar boven
Wat kan de apotheker voor u doen?
Behalve de voorzorgsmaatregelen die hierboven zijn genoemd, kunt u een medicijn gebruiken om de klachten te verminderen. De volgende middelen kunt u gebruiken.
Loratadine en cetirizine. Deze middelen kunt u zowel bij hooikoorts als bij allergie voor huisdieren of huisstofmijt gebruiken. Deze middelen werken ongeveer 24 uur. Daarom hoeft u ze meestal maar één keer per dag in te nemen.
Azelastine. Dit werkt net als loratidine en cetirizine, maar zit in een neusspray. De werking begint als binnen een kwartier en houdt ongeveer 12 uur aan. U kunt het dus twee keer per dag gebruiken. Het werkt minder goed tegen oogklachten.
Cromoglicinezuur. Cromoglicinezuur is verkrijgbaar als neusspray en als oogdruppels. Als u vóór het hooikoortsseizoen start met de neusspray, dan werkt het middel meteen. Als u later begint, kan het één tot drie weken duren voor het medicijn effect heeft. Voor een goede werking moet u het middel het hele hooikoortsseizoen blijven gebruiken, dagelijks vier tot zes keer. Het middel werkt namelijk maar kort. Snuit uw neus vóór u de neusspray gebruikt. Adem tijdens het sprayen in door uw neus. De oogdruppels kunt u gebruiken als u vooral last heeft van uw ogen. Cromoglicinezuur is goed te gebruiken tijdens zwangerschap en borstvoeding.
Xylometazoline en oxymetazoline. Deze zijn verkrijgbaar als neusspray of als neusdruppels en helpen alleen bij een verstopte neus. Gebruik deze middelen maximaal 5 dagen achter elkaar.
Terug naar boven
In welke gevallen kunt u beter naar de huisarts gaan?
Als u een vrij verkrijgbaar medicijn gebruikt en de klachten niet minder worden.
Bij benauwdheid of kortademigheid.
Bij rode, opgezwollen en pijnlijke ogen.
Bij aanhoudende oorpijn of hoofdpijn.
Bij kinderen die voor de eerste keer klachten hebben die wijzen op hooikoorts.
Als u uitsluitend aan één kant van het hoofd klachten heeft.
Terug naar boven
Welke geneesmiddelen kunnen worden gebruikt bij hooikoorts?
Anti-allergiemiddelen om in te nemen
Anti-allergiemiddelen, ofwel antihistaminica, blokkeren de werking van histamine, een stof die bij een allergische reactie in het lichaam vrijkomt. Tabletten, drank en druppels werken in het hele lichaam. Voorbeelden zijn acrivastine, cetirizine, clemastine, cyproheptadine, desloratadine, ebastine, fexofenadine, ketotifen, levocetirizine, loratadine, mizolastine en terfenadine.

Anti-allergiemiddelen in neussprays en oogdruppels.
Anti-allergiemiddelen, ofwel antihistaminica, blokkeren de werking van histamine, een stof die bij een allergische reactie in het lichaam vrijkomt. De neusspray werkt in de neus en de ogen. De oogdruppels werken alleen in de ogen. Voorbeelden zijn azelastine oogdruppels, azelastine neusspray, emedastine oogdruppels, ketotifen oogdruppels, levocabastine oogdruppels en levocabastine neusspray.

Cromonen in oogdruppels
Oogdruppels met anti-allergiemiddelen uit de ‘cromonen-groep’ voorkomen het vrijkomen van lichaamseigen stoffen die bij een allergische reactie ontstaan. Hierdoor worden allergische klachten voorkomen. Deze oogdruppels kunnen niet worden gebruikt bij een aanval van allergische klachten. Ze werken pas na een aantal dagen gebruik. Voorbeelden zijn cromoglicinezuur oogdruppels en nedocromil oogdruppels.

Cromoglicinezuur in neusspray
Het anti-allergiemiddel cromoglicinezuur voorkomt het vrijkomen van lichaamseigen stoffen die bij een allergische reactie ontstaan. Hierdoor worden allergische klachten voorkomen. Het kan niet worden gebruikt bij een aanval van allergische klachten. Cromoglicinezuur werkt pas na enkele weken gebruik.

Bijnierschorshormonen in een neusspray
Bijnierschorshormonen, ofwel corticosteroïden, in een neusspray worden gebruikt als u langdurig last heeft van allergie. Het werkt ontstekingsremmend, vermindert overgevoeligheidsverschijnselen en voorkomt zwelling van het neusslijmvlies. Voorbeelden zijn beclometason, budesonide, flunisolide, fluticason, mometason en triamcinolonacetonide.

Desensibilisatie-middel
Desensibilisatie betekent ‘ongevoelig maken’. U krijgt de prikkel toegediend waar u allergisch voor bent. Meestal is dit steeds in een iets grotere hoeveelheid, gedurende drie tot vijf jaar. Uw lichaam kan dan langzaam aan de prikkel wennen en er na verloop van tijd minder hevig op reageren. Het is te verkrijgen in druppels om in te nemen, in tabletten en als injecties.
Terug naar boven
Deze tekst is geschreven door het Wetenschappelijk Instituut van de KNMP. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekstPosted in: roerdalen