By september 23, 2012 5:27 pm Lees verder →

Wielrennen: Vos heel blij met wereldtitel

Roerdalen – Marianne Vos uit Meeuwen is met grote overmacht wereldkampioene wielrennen geworden in Valkenburg. Zo meldt ook Omroep Brabant op de site . Op de laatste beklimming van de Cauberg schudde ze met een vlijmscherpe demarrage haar vier naaste belagers van zich af. “Behalve een gouden fiets heb ik nu ook een regenboogtrui”, zei de dolgelukkige kampioene direct na afloop tegen Omroep Brabant.

Na vijf tweede plaatsen op rij bij het wereldkampioenschap op de weg, pakte Vos in Valkenburg haar tweede wereldtitel. Na afloop deed de kersverse wereldkampioene de tactiek uit de doeken. “Vanaf de derde ronde wilden we de wedstrijd hard maken. Veel rensters hadden het moeilijk met onze tempowisselingen”, zei Vos.

Het uitgestippelde scenario kwam uit. “Het was gaaf om alleen over de streep te komen, maar dat was niet per se noodzaak. Wereldkampioen is wereldkampioen. Winnen is niet gemakkelijk, dat heb ik de afgelopen jaren wel ervaren. Het was bijna een volmaakte race.”

Verschrikelijk veel pijn
Vos voelde zich goed en zocht de aanval. “Maar de laatste aanval op de Cauberg deed verschrikkelijk veel pijn. Als je dan zo’n ploegmaat bij je hebt die geweldig werk doet, kan ik het alleen maar op een mooie manier afmaken.Het is zó geweldig om in eigen land wereldkampioene te worden. Wat is er nou mooier dan dit?” Anna van de Breggen, die ook deel uitmaakte van de kopgroep, eindigde als vijfde.

Uitbundig zwaaiend met Nederlandse vlag
Kort voor de finish pakte Vos een Nederlandse vlag van een toeschouwer om daarmee uitbundig zwaaiend over de streep te rijden. Vos: “Ik doe dit dan wel voor mezelf, maar ook voor
het team, voor alle toeschouwers en voor heel Nederland.”

De Australische Rachel Neylan eindigde met tien seconden achterstand op Vos als tweede. De Italiaanse Elisa Longo Borghini legde beslag op het brons.  

Twee wereldtitels
Vos, die in 2006 voor het eerst wereldkampioen werd, is de derde Nederlandse wielrenster met twee wereldtitels op de weg. Leontien Zijlaard-Van Moorsel (1991, 1993) en Keetie van Oosten-Hage (1968, 1976) gingen haar voor.

Vos verovert ook dubbel
Vos stond voor het zevende jaar op rij op het podium bij het WK, alleen de Française Jeannie Longo en Yvonne Reynders uit België haalden vaker een podiumplaats (acht keer).

Marianne Vos is ook de tweede wielrenster die in één jaar zowel de olympische- als wereldtitel in de wacht sleepte. De 25-jarige Vos veroverde zaterdag na olympisch goud in Londen ook de regenboogtrui, als winnares van het WK in Valkenburg.

Cook pakte in 2008 de ‘dubbel’, met goud op de Spelen in Peking en het WK in Varese. Dat meldde databureau Infostrada.Posted in: roerdalen