pornjk.com tube600.com xpornplease.com redtube.social porn600.me porn800.me watchfreepornsex.com tube300.me
By maart 7, 2018 4:44 pm Lees verder →

Wist u… (week 10 in 2018)


Wist u…

…dat het drukke weken zijn en worden: volgende week zondag zijn 61 Geluksmomenten GRATIS in Roerdalen te beleven. Voor het programma zie ook deze week in roerdaljournaal.nl een opsomming en verder volgende week op deze plek enkele opvallende Geluksdag-activiteiten.
…dat er ook nog een aparte uitgave over zou verschijnen van de gemeente
…dat het verder zondag halfvasten is en vanaf 14.30 uur trekt dan de traditionele Maaseiker carnavalsoptocht van het Heilig Wammes; volgens traditie wordt er vanaf 12 uur entree geheven en er zijn nog meer optochten oa in Hasselt
…dat de boekenweek deze week begint en dat u volgende week zondag 18 maart met het Boekenweekgeschenk 2018 een gratis treinreis kunt maken; uitgebreidere info in een volgend journaal.
…dat u zich voorts tijdig dient aan te melden voor de aktie Samen zingen tegen kanker op zaterdag 14 april in De Beuk waarvan het initiatief ligt bij het Posterholts Gemengd Koor vanwege het 50-jarig bestaan dit jaar. Kosten 10 euron pp en daarvoor bent u een hele dag onder de pannen, incl. brunch, drank,zang en muziek van oa Willeke Simons, La Bamba, Binnenste Boete Bandj. Dat wil je toch niet missen…?, Nu aanmelden: tel 402295, 401495,407062.
…dat we deze weken ook de gemeentepolitiek induiken wat betreft de gemeenteraadsverkiezingen woensdag 18 maart.
…dat in Roerdalen 118 personen verdeeld over 6 lijsten naar een raadszetel dingen: we kijken nu naar de Posterholtse kandidaten
…dat lijst een is van Roerdalen Lokaal, die aangevoerd wordt door de huidige wethouder Jan den Teuling uit Melick en de Posterholtse kandidaten zijn: (tussenhaakjes de plek op de lijst)
…dat de Posterse kandidaten op deze lijst zijn: Ruud Wolters (5), Loes Vestjens (7), Edin Hamzic (9), Leon Roubroeks (12), Hans Schuren (15), Karin Timmermans-Pastoor (20) en laatste op deze lijst is de huidige wethouder en lijstduwer Tjeu Verheijden (St. O’berg), op plek 25.
…dat de tweede lijst die van het CDA is met huidig wethouder Eugenie Cuijpers (Vlodrop) als lijsttrekker in plaats van de scheidende wethouder Chrit Wolfhagen. Opvallend, slechts 2 Posterse kandidaten op de CDA-lijst, die 27 namen telt: zittend raadslid Ton Joris (4) en Fred van Hal (24).
…dat de derde lijst Ons Roerdalen is van lijsttrekker Marjo Thevissen (Herkenbosch)en op twee Henk v.d Linden (St O’berg). Op deze 16 kandidaten tellende lijst met good-old Bair Suijlen ( pMontfort) als lijstduwer staan ook slechts 2 Posterse kandidaten: Clarissa van Birgelen (6) en Edwin van Birgelen (14).
…dat lijst 4 gevormd wordt door de Democraten Roerdalen met als lijsttrekker Jan Smits (Herkenbosch) en Frans Peeters (Montfort) als tweede. De Posterse kandidaten op deze lijst van 28 namen zijn: Jo van Kruchten (4), Frank Heemels (9) en Bart Loenders (14)
…dat de liberalen van de VVD met 10 personen op lijst 5 vertegenwoordigd zijn met oud-wethouder Herman Nijskens (Melick) als lijsttrekker en…heel opvallend: geen enkele kandidaat uit Posterholt, terwijl elk ander Roerdalens kerkdorp minimaal een kandidaat levert.
…dat de zesde en laatste lijst die van de PvdA is met 12 kandidaten, en met net als de vorige keer zittend raadslid Jacqueline Aelen (Posterholt) als lijsttrekker, en voorts met nog drie andere Posterse kandidaten: Mieke Schotemeijer (3), Eric Schoonheim (10),en Ima Hokke (11).
…dat we in de serie Kiek Toen een oude foto tonen van de rotonde aan Gevaren foto-collectie Thei Hermanns). Vorige week op de foto een controlerende douanier aan de grenspost/kantoor Heinsbergerweg Posterholt:, dat was gezien ook het lange postuur, wijlen Aelt Melinga, die destijds trouwde met de Posterse Elly Wolters. Verder meldt Elly dat de foto midden jaren 50 is genomen.
…dat we verder aandacht vragen voor de bijen, of beter gezegd de bedreiging ervan.
…dat de internationale campagnebeweging Avaaz vorige week heeft gewaarschuwd: het is code ‘rood’ voor de 360 soorten wilde bijen die in Nederland leven
…dat recent onderzoek laat zien dat in de afgelopen 27 jaar de vliegende insecten met 75% zijn afgenomen
… dat naast het verdwijnen van voedsel en nestgelegenheid voor insecten het gebruik van herbiciden en insecticiden, neonicoitinoïden, in de landbouw hierin een cruciale rol spelen
…dat vorige week de Europese voedselveiligheidsautoriteit meldde dat neonicoitinoïden een risico zijn voor bijen
…dat binnen een maand de Europese lidstaten over een volledig verbod stemmen en Nederland neemt nog geen standpunt in en dat dat wel moet
…dat diverse landen al toegezegd hebben een volledig verbod te steunen, maar het is nog net niet genoeg en een JA van Nederland zou de doorslag kunnen geven!
…dat Avaaz daarom nu zegt: laten we minister Schouten massaal oproepen om voor een verbod te stemmen via de site van Avaaz of bijv. https://steundebijen.wordpress.com
…dat we er nogmaals op willen wijzen:Insecten zijn enorm belangrijk voor het leven op aarde; zij zijn de bestuivers van 80% van de wilde planten en vormen de voornaamste voedselbron voor vogels en veel zoogdieren.
…dat insecten ook onmisbaar zijn voor de bestuiving van onze voedselgewassen.
…dat ruim 70% bestoven moet worden: een van de gevolgen van het verdwijnen van wilde bestuivers is een jaarlijkse, schadepost van €15 miljard voor de landbouw in heel Europa. De consequenties voor de natuur en voor onszelf zijn nauwelijks te overzien.
…dat we nu naar de actualiteit van nu kijken: in de derde week van maart stemt de EU namelijk opnieuw over een definitief verbod voor buitenteelten voor de neonicoitinoïden: clothianidin, imidacloprid, thiamethoxam; Avaaz ea willen dat Nederland stemt voor dit verbod en hiermee mm beschermen we niet alleen de bijen, maar ook onze eigen gezondheid en de vitaliteit van onze leefomgeving, zegt Jaap Molenaar van Avaaz.
…dat Avaaz een internationaal campagnenetwerk van 41 miljoen mensen is: het streeft ernaar dat internationale besluitvorming wordt bepaald door inzichten en waarden van de wereldbevolking. (“Avaaz” betekent “stem” of “lied” in veel talen.)
…dat Avaaz leden heeft in alle landen van de wereld; het team is verspreid over 18 landen in 6 werelddelen en werkt in 17 talen.
…dat we besluiten met Posters dialect: vertesteweere (= vernielen), ziej haet de boks aan ( = zij heeft het voor het zeggen; is de baas); oppe luip goan( = er van door gaan),; eine kumaedemaeker (= grapjas); dae moet mig gein menskus make (= hij moet niet dwarsvgaan liggen); det is mig eine bussjop ( = dat is een ingebeeld of traditierijk iemand);loat reube rood moos zeen ( = dat doet er niet toe).
(Copyright en samenstelling :Jacques Biermans)Posted in: algemeen, roerdalen