pornjk.com tube600.com xpornplease.com redtube.social porn600.me porn800.me watchfreepornsex.com tube300.me
By maart 21, 2018 12:03 pm Lees verder →

Wist u… (week 11 in 2018)

Wist u…
…dat komend weekeinde de zomertijd weer in gaat: in de nacht van zaterdag op zondag gaat de klok een uur vooruit.
…dat 11 partijen de handen ineen slaan om in de buitengebieden van vijf Limburgse gemeenten glasvezel aan te leggen.
…dat dat blijkt uit een intentieverklaring die is ondertekend door de wethouders van Beesel, Bergen, Roerdalen, Roermond en Venlo met Glasvezel buitenaf, de Provincie Limburg, de LLTB, de LWV, de VKKL en MKB Limburg; doordat de gemeenten zich samenpakken om het probleem aan te pakken kan marktpartij Glasvezel buitenaf gemeentegrens overstijgende clusters van duizenden aansluitingen tegelijk bundelen. De Provincie en gemeenten faciliteren in deze ontwikkeling.
…dat het winters weer de Geluksdag Roerdalen flink dwars gezeten heeft: jammer van de inspanningen, maar zou een volgende Geluksdag in mei/juni bijvoorbeeld niet beter uitkomen?
…dat dat bijvoorbeeld een week (zondag) eerder dan de braderie gepland zou kunnen worden
…dat dat zelfs ook in combinatie met de Vaderdagbraderie zou kunnen, want dat evenement is sleets en heel dringend aan vernieuwing toe: het haalt de laatste jaren nog niet meer het niveau van een matige zaterdagse weekmarkt elders…
…dat de organisatoren van de braderie best wat nieuwe impulsen kunnen lanceren, bijvoorbeeld een thematische aanpak: elk jaar een ander thema: van een Franse braderie tot een Beierse/Oostenrijkse bijvoorbeeld, met dan “ingredienten” uit die landen
…dat we voor de fotorubriek Kiek Toen van Mia Roubroeks-van Helden een foto kregen van een klas van de huishoudschool in Posterholt, die druk bezig met het leren van wassen en strijken. De foto zal eind jaren vijftig gemaakt zijn. We zien van links naar rechts: Mariet van Birgelen, Paarlo; Mariet Claessen, Melick; Ciel Jöris Posterholt (Berg), Truus Konings, Paarlo; Hilly Pernot, Hoofdstraat; Poels, Annie Roubroeks, Boomstraat en op de voorgrond Gerts, Vlodrop.
…dat ook u een foto voor deze rubriek kunt aanleveren: het onderwerp hoeft alleen in de breedste zin des woords op Posterholt of de Roerstreek of (Midden-)Limburg betrekking te hebben. U kunt u foto laten inscannen en weer mee naar huis nemen bij Marjo van Cube Computers, Hoofdstraat in Posterholt of insturen via [email protected] Geef ook enige toelichting op de foto aub.
…dat de bijzondere en vrije dagen van dit jaar nog niet gepubliceerd zijn :
25 maart Zomertijd 2018
30 maart Goede vrijdag 2018
1 april Pasen 2018
1 april 1e Paasdag 2018
2 april 2e Paasdag 2018
27 april Koningsdag 2018
1 mei Dag van de arbeid 2018
4 mei Dodenherdenking 2018
5 mei Bevrijdingsdag 2018
10 mei Hemelvaartsdag 2018
13 mei Moederdag 2018
16 mei Ramadan 2018
20 mei Pinksteren 2018
20 mei 1e Pinksterdag 2018
21 mei 2e Pinksterdag 2018
15 juni Suikerfeest 2018
17 juni Vaderdag 2018
21 augustus Offerfeest 2018
18 september Prinsjesdag 2018
4 oktober Dierendag 2018
28 oktober Wintertijd 2018
31 oktober Halloween 2018
11 november Sint maarten 2018
5 december Sinterklaas 2018
25 december Kerst 2018
25 december 1e Kerstdag 2018
26 december 2e Kerstdag 2018
31 december Oudejaarsdag 2018
Meer informatie over deze (en andere) feestdagen is te vinden op www.feestdagen-nederland.nl
…dat een bijzonder bericht naar ons gestuurd is: Waar zijn ze, de maagden van weleer?
…dat namelijk op 12 mei de Roermondse Stadsprocessie haar intocht naar Kapel in ’t Zand zal maken. Van oorsprong gold deze ‘brandprocessie’, als smeekbede aan Maria voor het verdere behoud van de stad na de tweede grote brand in 1665. Traditioneel trok in deze stoet ook een ‘Maagdenkoor’ mee. Op vrijdag 6 april vindt om 20.00 uur de presentatie ‘Muziek, Maagden en Wierook’ plaats in de Ursulakapel.
… dat de vraag nu is: wie van de toenmalige deelneemsters aan de Stadsprocessie wil vóór 23 maart herinneringen daaraan en ook beeldmateriaal beschikbaar stellen voor deze presentatie; reacties: P. Houwen, tel. 0475-204195 of [email protected]
…dat we bij nog een soort processie blijven waaraan ook dit jaar enkele inwoners van Roerdalen hebben deelgenomen en zij willen een volgende keer misschien met een bus(je) Midden-Limburgers deelnemen (wordt dan tijdig in de media bericht)
…dat het gaat om de Stille Omgang in Amsterdam die afgelopen zaterdagnacht plaats vond maar de opkomst voor de religieuze wandeling door Amsterdam was wel lager dan vorige jaren.
..dat het aantal deelnemers was lager doordat een deel van de wandelaars de tocht al voor de officiële start om 22.00 uur aflegde.
…dat we even in herinnering brengen: tijdens de Stille Omgang lopen deelnemers elk jaar biddend de route die de pastoor van de Oude Kerk op 15 maart 1345 liep, nadat hij een wonder had meegemaakt dat bekend staat als het Mirakel van Amsterdam.
…dat volgens de overlevering toen een stervende man een hostie uitbraakte in een woning aan de Kalverstraat. Zijn braaksel kwam in het haardvuur terecht. Toch bleek de volgende ochtend de hostie ongeschonden.
…dat de kerk heeft dit hostiemirakel officieel erkend als wonder. Al sinds 1881 wordt in het destijds streng protestante Amsterdam het wonder herdacht met een nachtelijke omgang in alle stilte.
…dat we besluiten met Posters en Limburgs dialect: es,’t neet rak, dan heuvelt ’t mer (= als ’t niet goed lukt, probeer er dan maar wat van te maken); det duit hum de das om (= dat is het einde); eine toegenejde (= vrek, gierig persoon); waersj (= tegendraads); waerbursjtel (= dwarszittend haar); dae is dropaaf (= gierig zijn); taenge de kier in goan (= koppig); eine aezel is nag gein paerd (= hij kan het wel proberen maar ‘’t lukt toch niet); eemes get get ternier duuje (= iemand fijntjes de waarheid zeggen).
(Copyright en samenstelling: Jacques Biermans)
—-Posted in: algemeen, roerdalen, roermond