By maart 19, 2014 11:31 am Lees verder →

Wist u … (Week 12 in 2014)

Wist u…

…dat de verkiezing voor de gemeenteraad op woensdag 19 maart om 21 uur er weer op zit

…dat nu weer de nodige energie gestoken wordt in de coalitievorming en de wethouders-keuze

……dat zaterdag 22 maart as de landelijke compostdag is waaraan ook de gemeente Roerdalen meedoet

…dat iedereen uit Roerdalen met een legitimatiebewijs gratis compost kan afhalen tussen 9-13 uur

…dat dat kan bij het gemeentelijk Milieustation ( stortplaats) Maasbrachterweg 3 in Montfort , maar wees er vroeg bij: op is op

…dat deze week de leden van de MOV-groep in Posterholt weer de jaarlijkse collecte houden in het kader van de vastenactie: huis-aan-huis worden collectezakjes opgehaald

…dat we vorige week al een stuk lenteweer hadden

…dat het de komende dagen regenachtig en kouder blijft, maar dat is normaal voor de tijd van het jaar

…dat de komende weken ook moeten uitwijzen of Nederland dit jaar te maken krijgt met een muggen- en wespenplaag.

…dat door de zachte winter en de hoge lentetemperaturen er al veel wespenkoninginnen tevoorschijn zijn gekomen en ook de muggen er vroeg bij zijn.

…dat het echter nog de vraag is of dit tot overlast gaat leiden

….dat dit afhankelijk is van de weersomstandigheden de komende twee maanden, volgens bioloog Arnold van Vliet van de Wageningen University.

…dat het vorig jaar in april nog erg koud was en dat in mei zelfs nog nachtvorst werd gemeten.

…dat wanneer het volgens de bioloog bijvoorbeeld twee of drie weken achter elkaar gaat regenen of het alsnog begint te vriezen, krijgen veel insecten het heel moeilijk, zo voorspelt de bioloog.

…dat hij de wesp als voorbeeld neemt : “Wanneer de koningin tevoorschijn komt, is ze erg verzwakt. Ze moet dan eerst voedsel vinden, een nest bouwen om haar eieren in te leggen en als die zijn uitgekomen de larven voeren. Dat is een kritieke fase. Als het dan slecht weer is, sterven veel koninginnen.”

…dat er veel andere insecten volgens Van Vliet dit jaar er ook vroeg bij zijn: de teek en de eikenprocessierups zijn al actief zijn; maar ook de stekers als de mug en de wesp zijn al gesignaleerd.

…dat normaliter de eerste wespenkoninginnen pas eind april worden waargenomen.

…dat de overlast af hangt van het weer de komende twee maanden: als het warm blijft, verwacht men al vroeg veel wespen

…dat worden dan voor menigeen vervelende momenten maar ze hebben volgens de bioloog niet alleen maar nadelen: ze vangen namelijk muggen en dat is positief, want die planten zich meerdere keren voort bij deze weersomstandigheden

…dat we hier ook willen attenderen op een bijzondere activiteit zaterdag 22 maart in Roermond:

…dat op het adres Herderstraat 5 ( wijk Kapel in ’t Zand) een astrologen-dag is

…dat dan tussen 10 en 15 uur vijf astrologen gratis info geven over verschillende aspecten en en een consult kost een kleine vergoeding.

…dat zaterdag i22 maart n De Beuk te Posterholt om 20 uur een Lenteconcert van het Posterholts Gemeng Koor en 2 andere koren de Sing Along Singers uit Reuver en het Mannenkoor uit Klimmen; de toegang is gratis

…dat het Weetje van de week komt uit het Oma-weet-raad-boek:om griep zoveel mogelijk tegen te gaan: eet elke morgen een appel op de nuchtere maag; trouwens als kinderen diaree hebben is een oud middeltje: geraspte appel eten.

…dat we hier ook een felicitatie moete uitspreken aan het adres van het echtpaar Sjang en Mia Seelen-Wolters uit Posterholt want zij zijn 60 jaar getrouwd: proficiat diamanten paar!

…dat we besluiten met Posters dialect: vreigele ( = ruzie maken); de waeg drear (= de heenweg); det is ’n muibel (= dikke vrouw); det is eine kapabele miensj ( = hij is daarvoor geschikt, staat zijn mannetje); zeiverjanus (= mopperaar); bagere (= ijlen – bij koorts bijv); op hook en kantj sjtoan te prazele ( = overal iets staan te vertellen); daekske (deken; kleed – ook klein dak); drop oet zeen (= zuinig, op de pennning zijn); det is ein kets (= een kattige vrouw of meisje) .

(Copyright en samenstelling: Jacques Biermans)Posted in: roerdalen, roermond