pornjk.com tube600.com xpornplease.com redtube.social porn600.me porn800.me watchfreepornsex.com tube300.me
By april 5, 2018 12:17 pm Lees verder →

Wist u.. (week 14 in 2018)

—————————————————————–
Posters Journaal:..kieke wie ein doo hin…

Wist u…
…dat wanneer u dit leest zijn de nieuwe wethouders wel geformeerd maar nig niet bekend gemaakt in Roerdalen, is de oude raad al uitgewuifd en de nieuwe verwelkomd met ook weer vertrouwde maar ook nieuwe gezichten.
…dat de coalitie zal bestaan uit Roerstreek Lokaal!, CDA
A en voor het eerstDemocraten Roerdalen ( partij die eerst in de oppositie zat en aangevoerd wordt door J Smits, Melick)
..dat de andere 2 wethouders zullen zijn Jan den Teuling en Eugenie Cuijpers.
…dat indirect in verband daarmee een vraag kwam van een lezer uit Postert en die ging over ons bericht vorige week: “alle 19 raadsleden zijn met voorkeurstemmen gekozen”.
…dat we dat hier proberen te verduidelijken:
…dat wanneer alle stemmen verzameld zijn wordt eerst de kiesdeler vastgesteld. Dat gebeurt door het totaal aantal geldig uitgebrachte stemmen te delen door 19 (het aantal te verdelen raadszetels in Roerdalen ) In totaal werden in Roerdalen 9110 geldige stemmen uitgebracht; dus 9110:19 = 479: dat is dus de kiesdeler).
…dat vervolgens het aantal stemmen, dat elke partij of lijst heeft behaald, wordt gedeeld door de kiesdeler en de uitkomst daarvan geeft het aantal zetels aan dat een lijst bij de eerste verdeling heeft behaald.
…dat na deze eerste verdeling blijft er mogelijk nog een aantal zetels over, die restzetels worden genoemd en die met steeds weer opnieuw de berekeningen volgens de zogeheten “grootste gemiddelden “ worden verdeeld.
…dat in de Kieswet ook is opgenomen dat de kandidaat met voorkeur is gekozen wanneer hij/zij minimaal 25 procent van de kiesdeler heeft behaald. In Roerdalen hebben alle gekozenen “per kop” minimaal 120 stemmen behaald).
…dat dat zijn van Roerstreek Lokaal! (handhaven 6 zetels): 1 Jan den Teuling 487 stemmen, 2 Willem Van Pol 339, 3 Piet van der Vorst 337, 4 Karin Hermans – Roelofs 249, 5 Loes Vestjens 247, 6 Ruud Wolters 206 stemmen;
….dat de tweede fractie het CDA is ( van 6 naar 5 zetels) 1 Eugenie Cuijpers 708 stemmen, 2 John Vogels 208, 3 Ton Joris 185, 4 Jeroen Roubroeks 167, Leon Wolters 155 stemmen;
…dat de volgende fractie Ons Roerdalen is (van 3 naar 2 zetels) 1. Marjo Thevissen 363 stemmen, 2 Henk van der Linden 190 stemmen; fractie Democraten Roerdalen ( van 2 naar 3 zetels): 1 Jan Smits 486 stemmen, 2 Gerrion van Elmpt 238 stemmen, 3 Frans Peeters 229 stemmen;
…dat de vijfde lijst de VVD was en 1 zetel behield : Frans Nijskens 480 stemmen en tot slot: de PvdA ( van 1 naar 2 zetels): 1. Jacqueline Aelen 496 en 2 Max van Baden (19 jaar!) 207 stemmen.
…dat we voor de rubriek Kiek Toen deze keer weer putten uit de collectie van Thei Hermanns, waarvoor dank namens de lezers. Het is een foto uit 1916 van de coöperatieve stoomzuivelfabriek Ons Belang die aan de Roermondseweg in Postert lag, schuin tegenover de huidige Garage Bustin. (Eerder publiceerden we een gebrandschilderde versie van “De Sjtoum”)
…dat 1200 Limburgse leerlingen deden mee met de sponsorloop Wandelen voor Water. Ze wandelden zes kilometer met zes liter water op hun rug en zamelden € 58.236 in voor Amref Flying Doctors.
…dat familieleden, vrienden en kennissen sponsorden de kinderen voor deze prestatie. Dit bedrag is inclusief de vermeerdering door de initiatiefnemer, stichting Aqua for All.
…dat Amref hiermee ruim 5000 kinderen in Ethiopië toegang kan geven tot schoon water en sanitaire voorzieningen plaatsen.
…dat een achttal scholen (400 leerlingen) uit Midden- en Zuid-Limburg namen deel aan de centrale wandeling die georganiseerd werd door WML.
…dat Basisschoolleerlingen uit heel Nederland liepen rond Wereldwaterdag (22 maart) zes kilometer met zes liter water in een rugzak. Op deze manier ervoeren ze voor één dag waar hun leeftijdsgenootjes in Afrika mee te maken hebben. Die lopen namelijk élke dag gemiddeld zes kilometer om aan schoon drinkwater te komen.
…dat voorafgaand aan de wandeling alle leerlingen een gastles kregen over drinkwater en hygiëne in het algemeen en de situatie in Ethiopië.
…dat de uittip deze week een expositie in Roermond betreft: sinds donderdag 15 maart tot en met 29 april 2018 staat het persoonlijke leven van Pierre Cuypers centraal in de expositie ‘Pierre’, die te zien is in de projectruimte van het Cuypershuis aan de Pierre Cuypersstraat 1 in Roermond. Geopend dinsdag tot en met zondag van 11.00 tot 16.30 uur. De expositie toont een selectie van werkstukken die gemaakt zijn door VMBO-leerlingen van het Connect College in Echt.
…dat we nog even in herinnering brengen het project van het 50-jarig Posterholt Gemend Koor: komende zaterdag 14 april samen zingen voor de bestrijding van kanker: alle info op de site van het koor ( een samenzangdag met brunch voor een tientje of vanaf 14 uur gratis (dialect)zang van oa Willeke Simons-Visschers en La Bamba etc..
…dat sinds zondag 1 april is de Arriva bus in Limburg cashloos. Vanaf die datum is het voor reizigers die in een Arriva-bus in Limburg stappen niet meer mogelijk om een vervoerbewijs te betalen met contant geld. Arriva is naar aanleiding van een aantal overvallen in 2016 bezig met de overstap naar cashloos betalen in de bussen.
…dat reizigers voortaan kunnen reizen met de OV-chipkaart, een e-ticket of een vervoerbewijs betalen in de bus met pin, contactloos of creditcard. Reizigers kunnen gewoon in- en uitchecken met hun OV-chipkaart of een papieren vervoerbewijs betalen bij de buschauffeur met pin, contactloos of creditcard.
…dat het ook mogelijk is een e-ticket aan te schaffen (zowel geprint als getoond op de smartphone) of een vervoerbewijs met contact geld te betalen in de voorverkoop bij de Arriva OV-Servicepunten en overige verkooppunten in de regio. Meer informatie en alle voorverkoopadressen staan op http://www.arriva.nl/betaalgemak .
…dat we besluiten met dialect in het Posters: geld wie drek, geld wie water (= steenrijk zijn); die hubbe bes get aane veut(= die hebben best wel wat (spaar-), die hubbe neet veul aanne tandj (= niet veel te besteden hebben); inmaken (= wecken), sjtrietsen (- stelen); doe kieks wiej ein doo hin (= je kijkt scheel); hinnebatsen ( = kippendijen), polfer (buskruit).
(Copyright en samenstelling: Jacques Biermans)
======================================================================================Posted in: algemeen, roerdalen, roermond