pornjk.com tube600.com xpornplease.com redtube.social porn600.me porn800.me watchfreepornsex.com tube300.me
By april 3, 2019 12:04 pm Lees verder →

Wist u… (week 14 in 2019)

——

Posters Journaal:…deig sjloan…

Wist u..

…dat we starten deze week met een foto van Wim Rutten voor de rubriek Kiek Toen. Hij heeft weer een ansichtkaart bij Cube Computers laten inscannen voor deze oude foto’s-rubriek.. Hij schrijft er de volgende informatie bij: het gaat hier om een foto van de voormalige Dorpstraat of Dorpsstraat ( met 2 x s) in Posterholt, thans Hoofdstraat.
…dat de foto is gemaakt net voorbij café Liebes in de richting van (voormalig) café de Klomp
…dat eertijds tussen twee cafe’s in die buurt cafe Biej Sjengske en Neelke (later Jo en Gerda – Julianazaal met feestzaal/kegelbaan) en cafe Pieters ( de latere De Klomp met buitenhandboogbanen) lagen. Tussen die twee in – zo herinnert schrijver dezes zich nog – lag boerderij Gootzen en daar stonden ook twee (linden)bomen, zoals op de foto voor het huis, heel karakteristiek. Mogelijk is dat dan ook boerderij Gootzen). Later – rond de jaren 60 -70 is de boerderij , die ooit ook door een schuurbrand getroffen werd, verdwenen. Er ontstond tussen de twee cafés een parkeerplaats, waar harmonie Wilhelmina met de twee blaaskapellen (Vloatlaender en Borgwaldkapel), die Postert toen nog rijk was, enkele jaren als seizoensbesluit een zomers openluchtconcert gaf, samen met harmonie Wilhelmina Er werd dan zelfs nog in de buitenlucht gedanst. Verder was over de parkeerplaats een (niet officiële) doorgang naar de Margrieten en oude kerkhof.
De kaart is van Wim Rutten met dit tafereel is overigens in april 1917 verstuurd (militaire post) naar Middelburg, door hulp kommies L. Cijsouw, zo staat er op te lezen. Wie is wie op deze foto of heeft nadere info. Mail het Cube Computers: [email protected]
…dat we dus nog steeds op zoek zijn naar oude foto’s van Posterholt en omgeving: wie heeft er nog? Geef ze af bij Cube Computers (Hoofdstraat 83) en ze worden gelijk ingescand voor deze rubriek; u kunt ze weer meenemen: kwestie van een minuutje.
…dat , nu de zomerse tijd weer aanbreenkt, uitgaanstips weer in deze rubriek worden gepubliceerd. Eerst eentje van dichtbij huis: Komende zondag bijvoorbeeld kunt u vanaf het Jan van Steffesweertplein (oude gemeentehuis) in Stevensweer om 14 uur meedoen aan een VVV-wandeling over Stevensweert, Kosten 5 euro kinderen tot 12 jr gratis. Ook gratis bezoek aan het museum aldaar.
…dat we als uitgaanstip verder de Keukenhof onder de aandacht willen brengen want dit stukje Hollands voorjaar staat en ligt er weer prachtig bij.

…dat we even in de historie duiden: de geschiedenis van Keukenhof gaat terug tot de 15de eeuw. Gravin Jacoba van Beieren (1401-1436) haalde uit het Keukenduin groente en fruit voor de keuken van kasteel Teylingen. In 1641 werd kasteel Keukenhof gebouwd en het landgoed groeide uit tot een oppervlakte van ruim 200ha.
…dat de Landschapsarchitecten Jan David Zocher en zijn zoon Louis Paul Zocher, later ook de ontwerpers van het Amsterdamse Vondelpark, richtten in 1857 de tuin rondom het kasteel opnieuw in. Dat park, in Engelse landschapsstijl, vormt nog altijd de basis van Keukenhof.
…dat In 1949 bedacht een groep toonaangevende bloembollenkwekers en -exporteurs het plan om op het landgoed een tentoonstelling van voorjaarsbloeiende bloembollen te maken. Het lentepark Keukenhof was een feit. In 1950 ging het park voor het eerst open. Het was direct een succes: 236.000 bezoekers. In 2019 vindt de 70e editie plaats met als thema Flower Power. In de afgelopen 69 jaar is Keukenhof uitgegroeid tot een wereldwijd begrip.De Keukenhof is open tot en met 19 mei, dagelijks vanopgezet 8-19.30 uur.
…dat Roermond een stuk veiliger gemaakt wordt met het project : Mobiel banditisme eerder in beeld brengen én aanpakken.
…dat het een proef is met digitale sensoren die de gemeente Roermond, het Openbaar Ministerie en de Politie hebben opgezet.
…dat de vraag luidt: waarom deze proeftuin?
…dat het antwoord is: Roermond trekt jaarlijks circa 10 miljoen bezoekers. Helaas óók mensen met minder goede bedoelingen. Zoals internationaal rondtrekkende criminele groepen, vooral afkomstige uit Oost-Europa
…dat daar de inwoners en bezoekers van deze stad last van hebben en dat alles zet de veiligheid onder druk
..dat je daarbij dan moet denken aan winkeldiefstal, inbraak in woningen en bedrijven, babbeltrucs, skimming en zakkenrollerij. Een probleem overigens ook dat ook in andere delen van het land speelt.
..dat in de proeftuin tegenover de creativiteit van mobiele bandieten een innovatieve aanpak wordt opgezet, gebaseerd op dataverzameling en –analyse.
…dat op strategische posities in de stad sensoren worden geplaatst die bijvoorbeeld geluid of een kentekenplaat registreren. De opgevangen informatie wordt geanalyseerd om zo afwijkende patronen te herkennen.
…dat zo potentiële daders in beeld komen die anders onder de radar zouden blijven. Wanneer het systeem een mobiele bandiet detecteert krijgt de politie een signaal en reageert hier actief op.
…dat de uiteindelijke doelstelling is om de veiligheid voor bezoekers en inwoners te verhogen door het plegen van een strafbaar feit te voorkomen, daders te verstoren en de heterdaadkracht van de politie te vergroten.
…dat de proeftuin moet duidelijk maken welke sensoren daaraan het beste bijdragen. En alslijkt dat gegevens niet gerelateerd zijn aan mobiel banditisme worden ze automatisch vernietigd. In het kader van de privacywetgeving is het Openbaar Ministerie intensief betrokken bij deze proeftuin
…dat dit project deel uit maakt van een landelijke ‘Generieke Proeftuinvoorziening’, waaraan meerdere proeftuinen zijn gekoppeld. Deze Generieke Proeftuinvoorziening is medio juli jl gepresenteerd en geactiveerd in Eindhoven.
..dat de laatste jaren ide samenwerking om mobiel banditisme tegen te gaan flink is geïntensiveerd. Zo is er een internationaal samenwerkingsverband opgezet en vindt er bijvoorbeeld twee keer per jaar een uitwisseling plaats met de Roemeense politie.
… dat verder ook informatie-uitwisseling tussen de Nederlandse en buitenlandse politiekorpsen steeds beter is.
…dat verder verder de samenwerking met het bedrijfsleven belangrijk is want bijvoorbeeld het personeel van winkels moet alert zijn op het herkennen van verdacht gedrag. Denk daarbij aan toezicht, het labelen van kleding en het handhaven van winkelverboden.
…dat het uitwisselen van informatie tussen bedrijfsleven en overheid helpt om mobiel banditisme tegen te gaan.
…dat we besluiten met dialect-uitdrukkingen enz: deig sjloan (= deeg mengen), boek floetsje (= diarree hebben); ut is gries (= het is mistig); neet veul naat make (= niets uitvoeren); poatgaat (= iemand die altijd de deur open laat).
(Copyright en samenstelling: Jacques Biermans)
——–