pornjk.com tube600.com xpornplease.com redtube.social porn600.me porn800.me watchfreepornsex.com tube300.me
By april 21, 2017 11:27 am Lees verder →

Wist u… ( week 15 in 2017)

Wist u…
….dat Toons ToerTocht op zaterdag 22 april eraan komt en de start is bij alle Toon Hermans Huizen
…dat in 2016 het 100ste geboortejaar van Toon Hermans is gevierd
….dat dat een mooie aanleiding is voor een nieuw jaarlijks evenement, georganiseerd door en voor de zes Toon Hermans Huizen in Limburg
…dat een Toon Hermans Huis een inloophuis is voor kankerpatiënten, hun naasten en nabestaanden.
…dat dit jaar Toons ToerTocht op komende zaterdag 22 april is gepland: het is een recreatieve wandel- of fietstocht van het ene naar het andere Toon Hermans Huis.
…dat het inschrijfgeld € 12,50 is voor volwassenen en € 5 voor kinderen. Men ontvangt hiervoor een kopje koffie of thee met een stuk Limburgse vlaai, een speciale TTT pen, een button, een oorkonde en de wandel- of fietsroutes.
…dat men bij elk Huis kan starten: 10 uur wordt overal het officiële startschot gegeven door een prominent persoon. Voor wandelaars zijn er plaatselijke routes van 5 à 10 km. Voor fietsers zijn er ruim 40 routes van 18 tot maximaal 58 km.
…dat info te vinden is op de site en inschrijven voor de tocht kan ook via de site: http://www.toonstoertocht.nl
…dat in Roermond het comité Stadsprocessie volop bezig is met de organisatie van de Stadsprocessie 2017: een bijzondere processie, waarbij putten en organisaties hun kaars naar de kapel brengen.
…dat de traditie al dateert vanaf 1665, het jaar van de tweede Stadsbrand in Roermond; toen moesten de bewoners hun huizen verlaten en vluchtten zij naar de Kapel in ’t Zand.
…dat dit jaar het processiecomité als nevenactiviteit een tentoonstelling organiseert over Christoffel. Christoffel is de stadspatroon van Roermond en van het Reuzengilde. Het Reuzengilde loopt ieder jaar mee in de stadsprocessie, met een groot beeld van Christoffel, een kopie van het beeld dat op de toren van de kathedraal staat.
…dat nu besloten is om de persoon Christoffel nader te belichten en daarom wordt er samen met het Historiehuis en Bibliorura een tentoonstelling opgezet in de maand mei. Daarbij zal ook veel aandacht zijn voor de activiteiten van het Reuzengilde van Roermond.
…dat de opening van de tentoonstelling plaats vindt op zaterdagmiddag 6 mei in de bibliotheek. De inleiders zijn Dennis Jansen, over Christoffel en Wim Lousberg, over het Reuzengilde. Het processiecomite hoopt op deze manier de belangstelling voor de stadsprocessie nog groter te maken. Er lopen jaarlijks al veel groepen mee, die hun kaars naar de kapel in ’t Zand brengen
..dat nieuwe groepen zich kunnen aanmelden bij Bair Reijnen, telefoon 06-53241656. Loop mee, breng als vereniging, put of organisatie uw kaars naar de Kapel. De kaars krijgt een plaats in de kaarsenboog van de Kapel.
…dat op verzoek uw kaars wordt aangestoken bij verdriet of vreugde, of uit dankbaarheid. Zo helpt u mee om deze mooie Roermondse, gemeenschapstraditie in stand te houden
…dat de stadsprocessie vertrekt op zaterdag 13 mei, om 17.30 uur, zoals gebruikelijk vanaf het Roermondse Munsterplein. De opening van de tentoonstelling is een week eerder, op zaterdag 6 mei, om 14.30 uur, in het Historiehuis, Neerstraat te Roermond.
…dat we een verzoek kregen uit Wassenberg (D) : daar is zaterdag 23 april tussen 9-14 uur een ruilbeurs van verzamelaars: van postzegels tot suikerzakjes enz in de B.Reishschuhle, Birkenweg 2.
…dat we besluiten met dialect: doer kappes en tebak goan (= niets ontziend); eine waersjkop (= persoon die tegendraads is); buujel ( kleine jongen of buidel), kroek (= kruik); sjmik
(zweep); koekerelle op sjtroat mit ein sjmik (= met een tol op straat spelen ); moeffe aan ut sjtuur zuusse neet mier gebroeke (= warmte-moffen aan het fietsstuur zie je niet meer); pin-ke (= wasknijper); de pin drin houwe (= stoppen -met werken bijv); det haw ig wie nieks gezeen ( = dat had ik snel bekeken); ungelste la ( = de onderste lade); dae haw um flink gelaa ( = hij had heel stevig gedronken); zeik euvervut landj vare (= gier over het akkerland verspreiden).
(Copyright en samenstelling: Jacques Biermans)Posted in: algemeen, roermond